Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (349)

WolfR 

všechny recenze uživatele

Jak básníci přicházejí o iluze, považuji za vrchol “Básnické ságy“ a snad za nejlepší film o studiu na výšce vůbec. Je to opět úderné, vtipné a poučné, stejně jako první díl. Oproti němu je tam ovšem ještě “to“ něco navíc, co dělá tento film tak kouzelným, a proto ho taky překonává. K tomu všemu navíc přispěli nové postavy, Štěpánovi spolubydlící na koleji, ale i jiné, jako například postavy profesorů Zdeňka Svěráka a Jana Přeučila a mnoho dalších! Navíc Štěpánova nová láska je opět k sežrání. Také je tu spousta kultovních hlášek a scén a i hudba je opět trefná a příjemná! Celé je to vlastně ještě vtipnější a vyspělejší než jednička! Prostě další a taky nejpřívětivější osudy Básníků. Tentokrát na vysoké škole, 5 hvězd. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Kleinova básnická tetralógia u nás už zľudovela a má čo povedať azda každému. Tí skôr narodení ocenia na tú dobu nezvykle kritický tón voči normalizačnému socializmu, moja generácia Štepánove básničky, s ktorými zvádzal povoľné české panny a umelci určite kvitujú novátorský prístup k Tylovej hre Lesní Panna. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Druhá honba za zásunem byla srovnatelné kvality jako první díl. Nepříliš pohlednou Šafránkovou vystřídala podstatně koukatelnější kočička, která se zde objevila čistě jako doplněk a sexuální objekt. Dost mě bavily přednášky. Nejvíce asi kluci z ústavu duševní hygieny a jejich cesta za dosažením dokonale uspořádaného stolu. Potěšil kratší výstup Františka Filipovského, který byl znovu úžasný. Docela dobře byli vybraní i Roden, opičák a nechutně přehrávající Moravák. Humoru a hlášek jsem zde zaznamenal o něco více, než tomu bylo v předešlém filmu. Jinak snímek docela dost okopíroval první díl. Romantická básnička byla také prakticky stejná jako v prvním díle. [75 %] ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak niekto spomenie túto filmovú sériu, tak mne vždy a jedine napadne Jak básníci přicházejí o iluze. Prostredie vysokej školy, rôznorodí noví kamaráti, Svěrák a jeho efektívne využite pracovnej plochy. Nikdy sa to neradilo medzi moje obľúbené pecky, ale v rámci večerných TV jázd, v časoch minimálneho programového výberu, svoj účel splnilo. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Pane profesore, jak pozná člověk, že není pitomej? - No, chytrej člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno." Štěpánek (Pavel Kříž) jde na vysokou. Následuje druhá láska a neustálé učení latinských názvu celé anatomie. Mám dvojku stejně rád jako první díl. Teď s velkým postupem času jsem si krásně zavzpomínal na moje učení anatomie. Všechny ty latinské názvy... Ach ty vzpomínky. Každopádně vždy oceňuji s jakým humorem Básníci zvládají pokračování. Navíc nechybí Zdeněk Svěrák s jeho klasickou rolí a přednáška o uspořádání stolu. A taky tu máme posilu v Karlu Rodenovi. No a samozřejmě Jeskyňka (Adriana Romanová-Tarábková). Za mě nejkrásnější můza z trilogie. Konec hořký na který nelze zapomenout. Holt, někdy se o ty iluze přijít musí. "Na každém konci je hezké, že něco nového začíná." (80 %) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Těsně předtím, než Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) vstoupí s novinami do studentského baru, řekne číšník: “To jsi ty?“ Kamera následně zabere dveře, které jsou prázdné, a teprve poté se v nich Štěpán ukáže. (pávek)
  • Ve scéně z pitevních cvičení, kde Štěpán (Pavel Kříž) z nepozornosti přeřízne něco na pitvaném těle, ve skutečnosti nic nepřeřízl. Na končetině, na které již byly pečlivě preparovány svaly, pouze skalpelem a pinzetou oddálí dva svaly od sebe. Rychlý záběr kamery postačuje k vyvolání iluze, že došlo k nehodě. (Formol)

Reklama

Reklama