Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

Eddard 

všechny recenze uživatele

A - finále. Další polistopadové pokračování už prostě odmítám spojovat s touto nezapomenutelnou, takřka bezchybnou třídílnou ságou o životě jednoho zvláštního člověka´, s duší básníka. Co ses naučil, musíš umět nějakým způsobem prodat. A Štěpán se snaží, co to jde. Hořce zklamaný z románků s Borůvkou a Jeskyňkou už se také vzdal recitování veršů, když však potkává Píšťalku, je v tom zase až po uši. Celý film opět spolehlivě drží kvalitu, stále rezonuje tou samou pohodou, jemnou ironií a nevtíravým vtipem, i když už se pomalinku vkrádá pocit oné šedi dospělého života, kdy už se na barvy a bezstarostnou atmosféru studií jen vzpomíná. Dušan Klein - v tom podepisuju názory mnohých přítomných - měl tímhle dílem skončit a zanechat tak třídílné veledílo, které by navždy oslovovalo diváky všech generací. Škoda. Přesto však, vřelé díky pane režisére, díky i vám pane Kříži, za ztvárnění nezapomenutelné postavy v dějinách českého filmu a vůbec... Básníci nikdy nevymřou, ne dokud se tyhle filmy budou promítat. 90% a 100% za celou trilogii. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

I třetí díl Básníků se mi ještě líbil, protože je poslední s onou krásnou poetikou. Kvalitativní tendence dílů je sestupná, i na básních je to znát, opakuje se viděné, vyložený propad následuje ale až s porevolučním čtvrtým dílem. Ovšem z tria dívek Borůvky, Jeskyňky a Píšťalky bych si vybral Píšťalku. 65 % ()

Reklama

WolfR 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale mě básníci seděli jako studenti. Ovšem jejich osudy po ukončení studia už mi nepřijdou tak zajímavé a zábavné. Nějak se prostě vytrácí celé to kouzlo. I Štěpánova nová láska mi nějak moc nesedí. Ale i přesto je to pořád ještě solidní dílko, ale tímto filmem měli básníci skončit. Protože to, co přišlo pak, už je k pláči. Nicméně tohle je ještě rozhodně koukatelné, básnici zvážněli a vyspěli, už to ale nejsou ti věční snílci, tak jak jsme je měli rádi. 3 hvězdy. PS: Nové vedlejší role jsou opět povedené, tak jako v každém dílu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Štepánek Šafránek úspešne absolvoval vysokoškolské štúdium v Prahe a stal sa z neho doktor medicíny. Vracia sa späť do svojho malého mestečka, kde dostane prácu v miestnej nemocnici. Tam sa však dlho neohreje. Je presunutý do bohom zabudnutého Bezdíkova, kde má slúžiť ako obvodný lekár. Zdá sa, že už to ani nemôže byť horšie, ale práve tam ho čaká ďalšia jeho životná láska, učiteľka hudby, krásna, blonďavá Píšťalka ufúkaná Alena Hubáčková. Tú stvárnila slovenská herečka Eva Vejmělková. Ja to považujem za jej najlepší herecký výkon. A pravdepodobne to bola aj najkrajšia partnerka, ktorá sa objavila po boku Pavla Kříža, v tejto básnickej sérii. Seklo im to spolu. *** ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Treti diel basnickej kvadrilogie dostal nazov Jak Basnikum chutna zivot. A ide o pekny kvalitativny zosup dole. Poetickost prveho dielu sa stratila, reziser Klein vie sice filmovat, ale herecke vykony su slabe -- snad len Rudolf Hrusinsky podal nadpriemerny vykon. Ale na samotnom Hrusinkom nemozno film stavat. Dejova linia je slaba a nevyrazna, dialogy obcas na urovni, ale obcas dementne. 40 % ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Filmový Bezdíkov se natáčel kousek za Prahou v obci Škvorec. Zámek, kde Rudolf Hrušínský maloval obrazy se jmenuje Krásný Dvůr a vinné sklípky můžete najít v Petrově u Hodonína, též jsou známy pod jménem Plže. Sklípky jsou památkovou rezervací. Dále se filmovalo také v nemocnici na Kladně nebo v Mělníku. (Stocki)
  • Původně se film mohl odehrávat na vojně, ale tehdejší Ministerstvo národní obrany to nepovolilo. (Stocki)

Reklama

Reklama