Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

castor 

všechny recenze uživatele

Divák všechny ty situace a hlášky zná natolik, že by je mohl zpaměti citovat, ale proč si osudy dvojice kamarádů znovu neprožít? Snílek Štěpán Šafránek naráží na tvrdou realitu a okusí, jak chutná pravý život, coby čerstvý lékař nastupuje do nemocnice ve svém rodném městě, aby záhy poznal strasti i radosti venkovského obvoďáka. My už sice nenajdeme nic nového, vše je nám notoricky známé, přesto to s touhle partou zase rádi zkusíme. A čekáme na svoje oblíbené hlášky. Jakmile přijdou, smějeme se jim popatnácté znovu. Tonička Jany Hlaváčové, Píšťalka a její plánovač „první dovolená v Jugoslávii“ nezapomenutelní. ()

sud 

všechny recenze uživatele

I třetím pokračováním si "Básníci" udrželi velmi dobrou úroveň. S novým prostředím přichází i jiný druh humoru. První dva díly byly studentské svižné komedie, kdežto zde je spolu s romantikou, která zůstala, místy hořký humor i tragika. Eva Vejmělková alias Píšťalka je asi nejhezčí ze všech Štěpánových holek. Z humorných scén se mi nejvíce líbila scéna v moravském sklípku. Dušan Klein a jeho scénáristická a herecká parta nás opět příjemně pohladili po duši. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl básnické pentalogie. Bezdíkov je víska zaslíbená a Štěpána Šafránka zde čekají jeho nejvtipnější patálie. Vedlejších postav je mnoho a většina z nich nemá nejmeší chybičku. Eva Vejmělková je nejkrásnější „šafránekgirl“. Konec dílu vypadá jako původně plánované zakončení celé série a je škoda, že to tak nezůstalo, protože další dva díly nesahají původním socialistickým třem ani po kotníky. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Výchozím bodem je samozřejmě svatba. No a potom už jsou jenom samá pozitiva a sociální jistoty. První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, pak již výše zmíněný automobil, zde se stávám zástupcem ředitele, druhá dovolená v Jugoslávii, druhé dítě." Plánování učitele Hájka na desetiletky mi vždy bylo velkou inspirací, Píšťalka se mi ze Šafránekgirls vždycky líbila nejvíc a do dneška neumím skrýt zklamání z toho, že Mireček neměl dolary, protože je delegace. Takže si natočím EKG a jestli ho tam budu mít, tak zavolám zdravotní sestře Toničce, aby ho zahnala svými historkami. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První polovina se nese v duchu předchozích dílů, po přesunu na zámek přeci jen sledujeme Štěpánka kterak dospívá a dobývá tentokráte zadanou Píšťalku. Vyvrcholení trilogie se tedy povedlo a není to jen příjezd do Bezdíkova nebo řádění Jiřího Kodeta. Jako poslední díl původní trilogie svou úlohu jakéhosi pomyslného závěru film svou roli plní. 80% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Původně se film mohl odehrávat na vojně, ale tehdejší Ministerstvo národní obrany to nepovolilo. (Stocki)
  • Joseph Dielle (Mireček Mužunbura) z Konga bol vo svojej vlasti v dobe natáčania váženým režisérom a s mesačným natáčaním súhlasil s podmienkou, že mu bude nahradený jeho plat. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama