Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

Pierre 

všechny recenze uživatele

To  je zajímavý. Ať řekneš sebevětší pitomost, když to podáš náležitě vědecky, vždycky se najde nějákej blbec, co ti zatleská. Svatá pravda. A proto mohu říct, že jsem taky  takový básník...Akorát bez básniček, chemických znalosti, zato také se zájmem o amatérské divadlo...Akorát bych nesáhl po Tylovi. Jinak jsem rád, že jsem před časem smazal hodnocení ohodnoceným dílům série a rozhodl se na ni podívat radši komplet celou znovu. Sice jsem utržky (hlavně z prvních dílů) už několikrát viděl asi jako každý v této republice  (nejvíce znám a mám v paměti asi třetí díl s hláskující paní Hlaváčovou), ale celé jsem to neznal dostatečně. Tady v tomto prvním díle mám pocit ještě menší rozehřívačky   a toho, že to nejlepší snad ještě přijde. I tak´si nakonec nebudu ponechávat moc velkou rezervu v hodnocení a klidně hned sáhnu po 4.hvězdě. Už jenom kvůli Borůvce.:o A taky úvodní písničce. Jde snad lépe a veseleji popsat první lásky? Tohle je prostě ideální znělka na jaro.:o Navíc v jedničce mám ještě z Básníky asi téměř stejný věk a opravdu nás spojuje i to divadelní prostředí. A jít vymýšlet nápady do sauny a bazénu mi příjde taky jako zajímavý nápad.:o Jen kdyby mě tam někdo zavřel (notabene František Ringo Čech), tak bych byl asi zdrcen.  V  podstatě celý film byl takový veselý, bezstarostný a najednou mě přímo na konci zarazila závěrečná hláška ve vnitřním monologu, která ve mě doznívá ještě teď po zhlédnutí a možná ještě dlouho bude...Že by nám ji chtěl Štěpánek říct, že nejlepší na vztahu je právě první přijetí, začátky, zato pak odchází romantické představy?  Básnící mají obtížné začátky a konce. Zato mezidobí je radostné a plodné. Jsem na konci.....Tak svět přichází svět o básníky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyl František Filipovský, tak dám tři, jenže díky němu to naprosto parádně vzrostlo a tak vlastně i jemu můžou Kříž a Matásek děkovat, protože bez něj by v tomhle filmu byly poloviční. Ta scéna, jak tam vycucne ty tři piva naráz, ta je snad i legendární. Já bych ho chtěl vidět dneska, jak tam ty tři piva vyžahne během tří obyčejnejch střihů. Já na to nemám... ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úplně mi nekápla do noty ta lehce melancholická atmosféra, která se napříč filmem táhne. Na můj vkus tam bylo málo humoru a příliš mnoho romantiky. Ocenil bych to přesně naopak. Přesto některé scény byly opravdu kouzelné. Největší moje pochvala míří k úžasně napsané a ještě lépe zahrané roli Františka Filipovského. Každá sekunda, kdy se objevil na place byla prostě diváckým zážitkem. Bavil mě i Císler v roli režiséra, Ringo Čech v roli saunisty. Luděk Kopřiva v roli teplého cvičitele tance a Oldřich Navrátil v roli lehce pedofilního svůdníka. Je trošku ironie, že tihle všichni ve velkém stylu zastínili ústřední dva kluky, kteří toho v nabídce moc neměli. A je velká škoda, že vedlejší role nedostali více prostoru. Příběh s divadelním představením nebyl úplně špatný a celý snímek měl překvapivě docela spád a nenabídl moc nudných pasáží. [70 %] ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Laskavý a pohodový film. V hlavních rolích dva neokoukaní kluci. Velmi dobře obsazený. I v malých rolích jsou totiž jejich představitelé nezapomenutelní (Luděk Kopřiva a František Filipovský, no, a vlastně taky Ringo Čech). Míla Myslíková hrála velmi laskavou a hodnou maminku. Musela mít se synkem svatou trpělivost. Tenhle film moc hezky odstartoval celou sérii. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nástrahy dospívání, divadla a socialistické doby, postavičky jak z výlohy obchodního domu Kotva, to všechno mě uplně dostalo, protože jsem zapomněl, jak je to dobrej film. Vlezlej slizskej Emil Nádeníček, vynikající herec a pivař Valerián Adolf Františka Filipovského, Somrův dobráckej profesor Ječmen, pak profesor Vodička s jeho teoriema o potlačení libida, rejža řezník (Císler), šuby duby Amerika F. R. Čech a jeho tance a pohyby, baletní mistr Hugo, ti všichni a nejenom oni tvořej nezapomenutelnou atmosféru. K tomu samozřejmě ti dva, Kendy a Štěpán Šafránek s jeho první láskou Borůvkou a básničkama. K tomu patří vtipny kecy a situace a animovany sekvence, ktery teda nejsou moc vtipny, ale dodávaj tomu takovej svůj styl. Prostě dobrá česká komedie. A ani nevadí, že se děj ani k samotné premiéře divadelní hry nedostane. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Při schvalovací projekci Klein zažil horké chvilky, protože se nikdo ani nezasmál. (hot_spot)
  • Film videlo v kinách 1,6 miliónov divákov. (Raccoon.city)
  • Ústřední výbor tehdy vydal direktivu, že se o filmu nesmí psát v tisku. (hot_spot)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama