Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Moje nejmilejší série českých filmů. Měl jsem je rád, když jsem byl malý capart (i když si teď nedokážu představit co mě na nich mohlo zajímat:-) ), miloval jsem je na střední a rád si je pustím i kdykoli teď, jako vysokoškolák. Nechci srovnávat kvalitu prvních tří dílů, každý je o trochu jiném období života, všechny však podané nezapomenutelně poeticky a laskavě vtipně. Prolézání gymnázia mám ještě stále v živé paměti... Nechci do toho plést režii, musím jenom pochválit Kleina, za to, jak vedl mladé herce Kříže a Matáska a mnoho malých roliček velkých herců. Nashledanou Štěpáne a Kendy, uvidíme se na vysoké... 80% ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca sonda do umenia, kultúry, vedy, filmu a avandgardy... Život mladých ľudí, maturantov, riešiacich bytostné otázky, ako pokračovať, kam napredovať, riešenie otázok týkajúcich sa sexuality. Všetko akokeby vytŕčalo z režimu, ktorý vtedy panoval. Netuším ako bol tento film prijatý tedajším ľudom, tedajšou filmovou kritikou, a tedajšou stranou.. Zdá sa mi, že tento film až príliš nahlas hovorí to čo by sa malo v tej dobe ututlávať. Ešte na záver, predtým ako začnete súdiť moje politické rozjímanie, musím povedať, že filmy nehodnotím podľa ich politických a historických súvislostí. Tento film má 5 za to že je to vynikajúca sonda.. Kiežby som jedného dňa mal vyjadrovacie schopnosti ako má Kendy (David Matásek), absolútny úžas nad jeho komplexnou slovnou zásobou. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Všechny díly básníků jsou zajímavé. Sledoval jsem je hlavně v dospívání. Balení holek na verše? Proč ne, ale v dnešní uspěchané době si to nedovedu tak nějak představit. Jinak výběr herců pan Kleina byl výborný. Ani jeden nepodal špatný výkon. Vyzdvihuji paní Myslíkovou, pana Matáska, pana Kopřivu a zapomenout samozřejmě nemohu ani na pana Kříže. Tito všichni se zaskvěli. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Úvodní snímek dnes již pentalogie o milostných a životních trampotách Štěpána Šafránka nejlépe vystihuje niterní monolog hlavní postavy na prvním setkání ke zkoušce ochotníků hry Lesní panna. "Ti lidi mohli sedět doma, jíst, dívat se na televizi, milovat se a oni tady blbnou jen proto, že dva studentíci se chtěli pobavit..." a tak to je s celým filmem, dnes již klasikou českých televizních obrazovek. ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Včera večer po šťourání." :D "Hugo, ty máš kukadla, jak zrcadla." "Božínku!" :D. Emil Nádeníček RULES!!! První díl ze série Básníků nastavil laťku hodně vysoko. Originální animované vsuvky, výborný inteligentní humor, skvělé hlášky, bezvadné herecké obsazení, uvěřitelnost a jakýsi šarm. A hlavně lidskost. Štěpánova mamka v podání Míly Myslíkové nebo František Filipovský v roli důchodce Valeriána nemají chybu a životním poznáním přímo čiší. První čtyři části básnických osudů se staly téměř kultovní. Bohužel s posledními díly laťka tohoto druhu vtipu klesla až na zem a zaryla se hluboko pod povrch. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Žhavými kandidáty na ústřední role byli i Lukáš Vaculík a Ondřej Vetchý. Oba nakonec dostali v sérii aspoň menší roličky. U režiséra to nakonec vyhráli Kříž s Matáskem, kteří spolu studovali a už tehdy se kamarádili. Do natáčení se zapojili i přes to, že to jako studenti měli zakázané. Škola jim to později oplatila trojkami z chování. (hot_spot)
  • Kendy (David Matásek) čte v novinách, které mu podá pan Valerián (František Filipovský): „Nemocný stařec,“ ale v zápětí pan Valerián říká, že je tam napsáno: „Chromý stařec,“ a staví na tom svůj požadavek na ONV na zvýšení důchodu. (gug)
  • Komunistické noviny Rudé právo pozvali do kín divákov titulkom recenzie "Jenom legrácky nemohou stačit". Toto slovné spojenie režisér použil v pokračovaní Ako básnici prichádzajú o ilúzie (1984), kde Štěpán (Pavel Kříž) hodnotí Kendyho (David Matásek) snímku natočenú ako študentskú prácu na FAMU. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama