Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"A co je poctivě podle tebe? - No to je... Když nekradu." Ne, že bych s dvojící Štěpánka (Pavel Kříž) a Kendyho (David Matásek) vyrůstal. Ani jsem nemohl, v roce osmdesát dva jsem ještě nebyl ani na světě. Ale přesto mi tahle česká série mnoho říká a doprovázela mě mým dospíváním, ať už na základní či střední škole. A zrovna tohle je pro mě krásným návratem do lavic na střední škole. Básníky považuju za jednu z českých zlatých klasik a tady to všechno začalo. Krásný příběh o básničkách, divadelní hře a první lásce. Tenhle film zraje stále jako víno. (80 %) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Poslední ročník gymnázia je pro Štěpána (Pavel Kříž) a Kendyho (David Matásek) kromě první lásek také zpestřen jejich pološkolním projektem. Za pomoci Štěpánových básní a Kendyho muziky se pokusí zorganizovat modernizaci divadelního představení o Lesní panně, do kterého zapojí takřka celé městečko. Ale za tím vším je hlavně Štěpánova touha zapůsobit na svoji věčnou lásku, krásnou Borůvku (Miroslava Šafránková)... Nepředpokládám, že by při natáčení tohoto filmečku Pavle Kříž s Davidem Matáskem doufali, že se film stane jedním z nejúspěšnějších představitelů české kinematografie a že se dočká několikerého pokračování. I dneska, i když už je vidět, že má film leccos za sebou přináší spoustu scén, které se nesmazatelně zapsaly do paměti. Skvělý Oldřich Navrátil v roli Emila Nádeníčka to vše jen podtrhuje! ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Nevidím na téhle komedii nic tak mimořádného, abych ji vychvaloval do nebes, přesto pobaví. Děj se točí kolem amatérského divadelního muzikálu a gagy kolem toho jsou dobré. Kříž s Matáskem vytvořili výraznou hereckou dvojici, na které je česká kinematografie poměrně bohatá. Nevyhledávám tenhle druh "intelektuálního" humoru, ani nijak tuhle sérii, i když uznávám, že ty starší díly jsou povedenější než ty porevoluční. 60% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Viděno dnešníma očima mě vlastně překvapuje, že to získalo takovou popularitu a že vzniklo neuvěřitelných 5 pokračování. Film je to podle mě zoufale nevtipný, beznadějně zaseklý v době svého vzniku, délka je subjektivně skoro nekonečná, a nejvíc otravné mi na tom asi přijde to označení titulní postavy za "básníka", protože ty jeho banální veršovánky jsou urážkou "skutečné" poezie. Nenáročnému publiku u nás ale vždy stačilo ke štěstí jen málo, takže vlastně proč mě to překvapuje... ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Houby s voctem.¬         Poznámka: Toto opoznámkování a i mé (zprůměrované) hodnocení je za všechny díly "Básníků" v režii D. Kleina a podle předlohy/scénáře L. Pecháčka. Vysvětlení, proč hodnotím více snímků jako celek, lze nalézti na mém profilu v úvodní části "O hodnocení".¬                 Slušně udělaná romantická řada se sestupující kvalitou, točící se kolem studentů medicíny. Mně osobně to připomnělo americký veleúspěšný seriál "Přátelé", k němuž mám obdobné výhrady dající se stručně shrnouti do stejné věty: Je to nasáklé umělostí, chtěností, nevěrohodností; že to je ze života, se tak pouze tváří. Ještě jinak, co lze odpustiti (poněvadž tam to není důležito) v "Dívce na koštěti" Vorlíčka, Frankové a Macourka, to není odpustitelno zde — byť jde o komedii —, v romantickém příběhu "ze skutečnosti".¬                 Tento první díl patří mezi ty lepší z řady "Básníků" a naděluji mu 3 *. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Žhavými kandidáty na ústřední role byli i Lukáš Vaculík a Ondřej Vetchý. Oba nakonec dostali v sérii aspoň menší roličky. U režiséra to nakonec vyhráli Kříž s Matáskem, kteří spolu studovali a už tehdy se kamarádili. Do natáčení se zapojili i přes to, že to jako studenti měli zakázané. Škola jim to později oplatila trojkami z chování. (hot_spot)
  • Kendy (David Matásek) čte v novinách, které mu podá pan Valerián (František Filipovský): „Nemocný stařec,“ ale v zápětí pan Valerián říká, že je tam napsáno: „Chromý stařec,“ a staví na tom svůj požadavek na ONV na zvýšení důchodu. (gug)
  • Honorář pro Pavla Kříže činil 120 Kčs na den a celkově si vydělal 2400 korun. (hot_spot)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama