Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První letošní hororová kvalitka. Po dvě třetiny stopáže děsivé a tajuplné lesní psycho, které jsem se chystal napálit plným hodnocením, v němž po žánrové stránce funguje všechno. A zas se jednou potvrzuje, jak hororu pomůže, když hlavními hrdiny nejsou jen hezké teen tvářičky z plakátů, ale životaplné postavy, respektive normální lidé. Noční sekvence v opuštěné lesní chatce pro mě byla nejvíc creepy filmovým zážitkem za hodně dlouhou dobu, fakt mě upřímně zamrazilo. Závěrečná třetina se pak rozjede víc, než bych býval čekal, až je to trochu na škodu té luxusní atmosféře, kterou snímek budoval do té doby. A úplný závěr je pak důkazem, jak moc platí stará známá pravda, že horor lépe funguje tehdy, když je ústřední zlo skryto. Jednu hvězdičku si tedy nakonec ponechám, ale i tak velká spokojenost. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Po dlouhé době jsem viděl horor, který měl úplně všechno, co by od hororu mohl hororový fanoušek očekávat. Není zde žádný půlhodinový uspávací úvod, nýbrž se divákům pouze nastíní situace a čtyřčlenná výprava hospodských ochlastů jede uctít památku pátého z nich (a zřejmě se při té příležitosti i ztřískat) na sever Švédska. Jelikož jsem člověk milující lesy, který už se v nich dokázal několikrát nádherně ztatit, tak jsem se nemohl nabažit už je samotného procházení nádherného lesa. Prostředí, kde se natáčelo je jednoduše parádní. Ani tentokrát se hodinu nečeká, než se někomu zatřepe v noci stan, ale velmi záhy po vstupu do lesa je nastíněné, že zde cosi není v pořádku. Trošku je škoda, že bylo podle symbolů na stromech naznačené, že zde půjde o nějaký druh čarodějnictví a magie a nebyl dán divákům prostor pro větší fantazii(alespoň na chvíli). Ani se mi nechce pomyslet, jaká všechna lesní zvířata musel Loki soustružit, že se mu podařilo vyrobit, tak roztomilé stvoření. Tvůrci přišli s velice originálním námětem, což je vždy super. Opravdu vydařená věc se skvělou atmosférou, nápadem, sympatickými postavami a dostatečnou porcí napětí. Nezlobil bych se, kdyby existovalo podobných hororů více. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velká pecka, která mě naprosto dostala. Zvláště sekvence s přenocováním v opuštěné lesní chatě je fakt něco, klepal jsem se u toho jako ratlík. Vadily mi tam asi jen dvě věci: jednak už to, že vůbec vlezli do toho lesa (byť to samozřejmě bylo nezbytnou podmínkou pro další vývoj děje; film tím ovšem šel zcela v duchu klasického hororového klišé, které filmovým postavám nařizuje neustále lézt někam, kam by normální člověk nikdy nevkročil). Za druhé mi postavy všech mužů byly strašně nesympatické, takže mi bylo nejenom jedno, zda to celé přežijí a co s nimi bude, ale celkově mě iritovali svým chováním a replikami. Když se od toho odmyslím, nemám ovšem za sebe problém napsat, že je to je jeden z nejlepších hororů, jaké jsem v poslední době viděl. Za zmínku stojí mj. fantastické lokace a kamera. (Obsazení no name herci v mém případě naopak bohužel dojem z filmu spíše snížilo). S Blair Witch bych to moc nesrovnával, ten byl prostě první a nikdo ho už nepřekoná. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

The Ritual se hodně spoléhá na zvukovou stopu. Momenty, kdy v lese něco jen tak praská nebo duní šponují nervy a není z nich zrovna dvakrát dobře po těle. Až to chvílemi působí jako pánská odpověď na Pád do tmy. Když se k tomu pak ještě přidá závěrečné odhalení vymáchané v troše té severské mytologie, tak tu je po dlouhé době slušně zapamatovatelný kousek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Premisa je jednoduchá. Parta kámošů se ve švédských lesích potká s tamním Zlem. Nicméně atmosféra lesů je jak nádherná, tak hutná a temná a dělá vlastně 80% filmu, což ale není na škodu. Herci mi sedli do jednoho a když se původce všech nesnází objevil v celé své kráse, tak jsem si potěšeně mlaskal. Podle mě je to jedna z nejoriginálnějších a nejlepších potvor za poslední roky. Objevila se i nějaká ta krev a něco vnitřností, takže i přes několik málo hluchých míst jsem víc než spokojen. 80% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Keď skupina vstúpi do zrubu, dvere sa otvoria smerom dovnútra. O chvíľu neskôr, keď Luke (Rafe Spall) otvorí dvere, aby sa pozreli do lesa, dvere sa otvárajú smerom von. (Karamanlis)
  • Film je natočen dle stejnojmenné knižní předlohy od Adama Nevilla. (Miseet)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září na filmovém festivalu v Torontu v Kanadě. (ČSFD)

Reklama

Reklama