Reklama

Reklama

Henry Brogan (Will Smith) je elitní nájemný zabiják, absolutní profesionál, který bez pochybností vždy stoprocentně odvede zadanou práci. Při poslední zakázce se však k němu dostaly informace, které neměl slyšet, proto se ho jeho zaměstnavatel s těžkým srdcem rozhodne nechat zlikvidovat. Koho však poslat na člověka, který je v tomhle oboru nejlepší ze všech? Ideální by byl Henryho dvojník, o něco mladší, odolnější a odhodlanější. Ve společnosti Gemini, vedené technokratem Clayem Verisem (Clive Owen) už léta probíhá tajný projekt, který právě tuhle možnost nabízí. Henry se poprvé bojí o život. V patách má rovnocenného protivníka, který předvídá jeho každý krok a každý úder vrací o něco silnějším protiúderem. V doprovodu tajné agentky Danny (Mary Elizabeth Winstead) zběsile prchá napříč kontinenty, než mu dojde, že pokud má mít aspoň nějakou šanci na přežití, musí se svému pronásledovateli postavit tváří v tvář. V ponurých kulisách budapešťských katakomb se mu ho konečně podaří zahnat do kouta, ale když se mu podívá do očí, má najednou mnohem víc otázek než odpovědí. Proti němu stojí jeho o třicet let mladší Já. A stále ho chce zabít. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (421)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $138miliónov║Tržby USA $48,546,770║Tržby Celosvetovo $173,469,516▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,060,386║ Tržby za predaj DVD v USA $3,575,158║ Žiadna veľká katastrofa sa nekoná, ale ani žiadny zázrak, ide o klasický všedný priemer, ktorý aj keď sa na oko snaží ale nič na vrch neponúkne. Nepomôžem si ale toto nie je žáner pre Ang Lee-ho, tu sa asi ťažko nájde, tu by sa vedel obracať Paul Greengrass. Akcia slušná, aj keď niekedy tie trikové sekvencie tam trčia. /60%/ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na to, jak vážně se bere, není Blíženec nijak zvlášť sofistikovaná podívaná, a ačkoliv jsem si to tajně přál, třetí roh willsmithsovského filmového trojúhelníku Já, legenda + Já, robot + ? rozhodně nevznikl. Kromě podivného scénáře, který jako by si několikrát připravoval půdu pro překvapivý zvrat, ale nakonec to nechal být, byly podivné také triky. Nemám na mysli omlazeného Willa Smithe, který je fakt dokonalý (Co bude dál? Můžeme vyhlížet třeba nové grotesky Bustera Keatona?), nýbrž to ostatní - spousta záběrů totiž vypadá tak rušivě digitálně... Honička na motorkách je fajn, ale občas něco zatahá za oči (člověk si prostě musí říct, jaké by to bylo třeba s kaskadérským šílencem Tomem Cruisem, který by nepotřeboval digitální dvojníky a motocykly), souboje muže proti muži působí spíše jako souboje robota proti robotovi... A nějaké režijní nápady? Když si vzpomenu, jak originálně onehdy pojal Ang Lee komiksového Hulka (ano, toho mám vážně rád), musím říct: Žádná sláva. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Většina věcí špatně a už to tady napsali jiní. Obsazení dobré max. tak napůl - Will Smith a Clive Owen ok, ale Mary Elizabeth Winstead (která ani nic neukáže) a (děsivě hrozný) Benedict Won fakt ne-e. Turisticky nudné lokace, podobně jako zoufale nedramatický děj - obzvlášť k závěru (který je fakt zlý) už se tam neděje v podstatě nic zajímavého, všechno to jede podle vyjetých šablon, nápadně upomínajících devadesátky (je mi téměř stydno to zde psát, když už to zde zaznělo tolikrát). Soundtrack - vůbec si nepamatuji, jestli tam vlastně nějaká hudba hrála, a fakt mě to nebavilo, ke konci víc a víc. Ten námět není celkem špatný, ale šlo z něj podle mě dostat mnohem víc. Celkově mě Ang Lee a jeho filmy dost míjí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pasáže z Bogoty fajn až super, pasáže z Budapešti fajn až super, akčné finále v USA absolútna katastrofa ako vystrihnutá z mdlého priemerného seriálu. Čiže stačilo by sa len pekne oprieť do záveru filmu a mohli sme tu mať ďalšie super scifíčko s Willom, takto ostáva veľká pachuť na jazyku, pretože práve finále je to, čo ovplyvní vaše hodnotenie filmu najčastejšie. Nakoniec sa Blíženec tematicky najviac približuje k Ja, Robot, lenže zatiaľ čo ten som videl minimálne päťkrát, a to aj vďaka výbornému finále, ku Gemini Man sa nemienim už nikdy vrátiť. Ani k ako k uchádzajúcemu sci-fi, ani ako ku guilty pleasure. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Mizérie. Mohla to být skvělá akčně komediální jízda, místo toho je to blbý melancholický akčňák se za vlasy přitaženým, ale nezáživným scénářem, s ošklivou a slabou digi akcí (finále v jakémsi hokynářství - to jako fakt?), nevýrazným záporákem a divným digi Smithem, kde mě nebavilo vůbec nic. A to neřeším vizuál. Radši se nebudu pouštět do srovnávání se vzdáleně podobným Tváří v tvář, jinak bych tomu musel napařit odpad. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (10)

  • Mladší verze postavy Willa Smithe nebyla pouze omlazená oproti původní předloze (podobně jako S. L. Jackson v Captain Marvel, 2019), ale vytvořená komplětně digitálně. Smith tak hrál mladší postavu 2x. Jednou na place a podruhé s motion-capture oblekem k zachycení mimiky, pohybu a výrazu. [Zdroj: Filmkult.cz] (Kinofil)
  • Henry Brogan (Will Smith) ve filmu říká, že vyrostl ve Filadelfii. To je odkaz na TV seriál Willa Smitha Fresh Prince of Bel Air (od r. 1990), kde jeho charakter rovněž vyrůstal ve Filadelfii. (bluejay)
  • Původní verze scénáře je 20 let stará. V 90. letech 20. století se uvažovalo, že ho natočí Tony Scott v hlavní roli s Nicolasem Cagem pod studiem Disney. V té době nebyla dostatečná technologie pro omlazení hlavní postavy, a tak se od nápadu odstoupilo. Další verze pak počítala s Harrisonem Fordem v hlavní roli a mladší já si měl zahrát Chris O'Donnell. [Zdroj: Filmkult.cz] (Kinofil)

Související novinky

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

21.01.2022

Skoro to začíná vypadat, že se pokračování ze série Mission: Impossible už nikdy nedočkáme. Po několika odkladech a přerušování produkce z důvodu pandemie totiž přichází další smutná zpráva. Studio… (více)

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

23.10.2019

Režisér Ang Lee (Pí a jeho život, Ulička slávy) dlouhodobě vsází na to, že vyšší snímková frekvence (HFR) je budoucnost kinematografie. Jeho poslední pokus přesvědčit diváky, že má pravdu, nicméně… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Reklama

Reklama