Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

mira.l 

všechny recenze uživatele

E-e, nějak mi to nesedlo. První skoro hodina budiž, i když Beáta je od prvního okamžiku na obrazovce napřesdržku (mmch celkem věrný obraz A. Geislerové, kterou od jistý doby fakt nemusím, s první půlkou svojí role jistě problém neměla), ale někde od poloviny, kdy se jako mávnutím kouzelného proutku stane z Beáty zcela milé, komunikativní děvče, hotovej zázrak, už to šlo jen do kytek. Nedostudovaná vysokoškolačka náhle nastupuje na místo učitelky ve škole, kde učí pan Oskar, kterej jí píchá? To je ale náhodička, která mohla dopadnout jediným možným způsobem - průserem. Nakonec se Aňa vystřídá i v pozici nějaké ekologické aktivistky, korunu tomu nasadí její výstup ve jménu Ježíše, no a konec? Stalo se to nebo se to nestalo? Co vlastně byla pravda, co vize spisovatelova? Zabila se nebo ne? Mmch podruhé, nevím, jestli by ten krám dokázal jet 180 a kdyby jo, asi by toho z něj zůstalo mnohem míň, ale to už je celkem jedno. A proč se ten nabouranej kabriolet objevil už někde před první půlkou filmu, jsem taky nějak nepochopil. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vieweghovy knihy nemám ráda. Přijde mi, že píše pro znuděné paničky a konzumní tatíky, jejichž celkový rozhled začíná u velikosti push-up podprsenky a končí u cen Gothaje v Tescu. Je to plytké, rádoby dramatické a přitom o ničem. Úplně nejhorší je, když si Viewegh i tvůrci jeho filmů hrají na vášně. To je pak vrchol nevkusu. Hvězdička je za Vilmu Cibulkovou, mou velmi oblíbenou herečku. Přestože nepohrdla takovým brakem. ()

Reklama

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

- "Život se skládá z možností, které jsme nevyužily".- Dospělý chlap se ocitá v rukou rozmazlenýho fracka-milionářovi princezny. Chudý učitel vezme brigádu s "doučováním" tvůrčího psaní dospělý slečny, která si neví rady se životem. Je chudinka tak vystresovaná ( Aňa jí hraje velmi dobře), že bych jí nejradši poslal na brigádu s Člověkem v tísni, aby poznala, že se život netočí a neřídí jen jejími nálady. A nikdo nepochybuje, že mu předvede své mladá kůzlátka a starý Kozel se nechá chytit. Nejvíc mi vadí, jak je to servírováno, že je to v poho, vlastně standart. A finta, to né já, ale románový hrdina, která se na konci snímku vysvětlí...Film na mě působil prostě ploše. Když srovnám jiný snímek se stejným motivem, třeba Muži v naději, tak nemohu jinak než za 2*. ()

KimmyJ 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě že je tento film pro jinou zájmovou skupinu, ale přesto s obsazením, jaké měl, mohl být alespoň trochu koukatelný. Geislerová nehrála špatě, nejlepší výkon podal asi Milan Lasica, ale ta hrůza, jakou předvedl v hlavní roli Ondřej Pavelka, to měl člověk co dělat, aby televizi nevypnul. Film jsem dokoukal jen proto, že potřebuji znát děj k maturitě, ale jestli je kniha tak slabá jako film, tak nechápu, jak se může Viewegh svými knihami živit... ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Byli jsme na tom kdysi dávno se školou v kině a utkvělo mi to v hlavě jako celkem solidní film. Když jsem Výchovu dívek viděl teď po letech znovu, už mi to takové terno nepřijde. Nějak mi tam neseděl Ondřej Pavelka. Možná to byl záměr, aby to hrál tak necivilně civilně, když to byl vlastně "film ve filmu", ale mně to prostě nějak nesedělo. Jinak Aňa se vyřádila a líbila se mi i její kouzelná sestra Kristýna Nováková. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama