Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vieweghovy adaptace se dělí na dvě skupiny. Jedny filmy jsou milé, pěkné, zábavné a člověk se na ně vždycky rád podívá, jako například Báječná léta pod psa či Účastníci zájezdu, které mám moc rád, a pak ten zbytek, který za mnoho nestojí. A tím nehaním samotného spisovatele. Neboť jeho knihy jsem, bohužel, nečetl, takže nemohu ani posoudit, nakolik je tento film špatný sám o sobě nebo prostě proto, že je tak napsaný. Předpokládám ale, že zvětší části jede podle knihy, neboť už samotná hlavní role spisovatele se trochu stylizuje do autora, tedy...myslím. Já jsem na tomto snímku mnoho zajímavého nenašel. Kromě několika erotických scén a nahé Aňi Geislerové se tam toho zase tolik neděje. Navíc je to všechno jen smyšlenka spisovatele a nikdy se to de facto nestane. Jestli je film pasován do romantické komedie, pak bych měl jít s hodnocením ještě níže. Nezasmál jsem se prakticky vůbec a romantika? Tak to jsem ji asi přehlédl nebo mají autoři o romantice trochu jiné představy. Já neříkám, Pavelka, Lasica, Geislerová či Cibulková jsou kvalitní herci, ale na to, aby divák chtěl vidět snímek více než jednou...je to zkrátka málo. ()

Smejki 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejvýmluvnějším argumentem pro mé hodnocení tohoto snímku je překvapení, že jsem jej již před drahnou hodnotil aniž bych si pamatoval jeho zhlédnutí. Nicméně po asi pětiminutovém usilovném přemýšlení jsem vykutal něco málo z nejtemnějších hlubin mé paměti a své dvě hvězdy jen potvrdil a tímto komentem podepsal. (Smejki v.r.) ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Srandičky. Srandičky a ... citáty." Originální námět (přepracování Čapkovy pohádky jinak než v Lotrejdo a Zubanda), transformující atmosféru 90.let do stylizovaného tvaru (hlavně zapamatovatelná kamera), využívajícího herecký potenciál Pavelky a Geislerové, skvělý vstup Kristýny Novákové na plátno. 3-4* ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film, který ale rozhodně mohl být kratší. Na jednu stranu se mi líbí, jak se vztah Oskara a Beáty postupně vyvíjí, oba jsou velmi zajímavé a výborně napsané postavy. Posledních zhruba dvacet minut mi ale přijde celkem odfláknutých, Beáta ptojde asi čtyřmi výraznými změnami, ale protože každá má asi jen dvě minuty na obrazivce, tak jsem si z toho moc neodnesl. Prezentace je velmi zajímavá. Film je obecně natočený moc dobře, ale bylo tam pár rozhodnutí, které mi přišly zvláštní. Přidání citátů do děje bylo určitě zajímavé, citáty, které tématicky splývaly s dějem, byly dobrým doplňkem, myslím si ale, že mohly být lépe zakomponované do prostředí, pouhý text na obrazovce nevypadá zrovna nejlíp. Ostatní aspekty byly fajn, herecké výkony byly dobré a hudba taky ušla. 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výchova spĺňa asi všetky kritéria midcultu podľa Umberta Eca. Je to s tými definíciami komplikovanejšie, ale zhruba aj pre tento film platí, že ide o masový produkt, využívajúci neinvenčné artové prostriedky k tomu, aby u svojho diváka vyvolal dojem umeleckého zážitku. Takže tam dáme vnútorné monológy, citáty rôznych spisovateľov do obrazu a hlavná postava je intelektuál- a spisovateľ. No a ako vyjadriť lepšie spaľujúcu vášeň ako milovaním v aute za jazdy v plnej prevádzke? Koliha však túto adaptáciu nakrútil vcelku svižne, nerušivo a nikdy nenudí. Len keby ten nevkus deväťdesiatok nekričal z každého záberu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama