Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

Rami 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, určitě má potenciál. Vieweghovu knížku jsem nečetl a ani se k tomu nechystám, takže ji srovnávat s filmem nemohu. Klady tohoto filmu vidím v Aně Geislerové (+ některých vedlejších rolích) a občasných snahách vyvodit hlubší myšlenku. Bohužel se toto zamyšlení dotýká hlavních postav jen sporadicky. Divák si většinu jen domýšlí, což bohužel asi nebylo prvotním záměrem režiséra. Dost mi zde chybí mezifáze přerodu učitele v milence. Navíc, toho milence jsem Ondřeji Pavelkovi vůbec neuvěřil. Dá se říct, že spíše hraje jakousi roli z české seriálové detektivktivní inscenace 80. let, nežli učitele s rozpolcenými pocity v romantickém filmu. Vše je příliš povrchní, než aby z toho bylo něco lepšího jak lehce nadprůměrný český film. Příběh je v podstatě o ničem a ze strany učitele/spisovatele je to jen pudová záležitost bez citu (což je velký problém, protože právě on příběh vypráví). Učitel je paralyzován svými citáty a neschopností udělat cokoliv zásadnějšího natolik, že se jen celým příběhem veze: učí - snaží se "doučovat" jednu dívku z bohatší rodiny - plkání se zvrhne v milování - vztah víceméně vyšumí - učitel popisuje zcela stroze vývoj své bývalé žákyně - konec. Tedy - kdyby tam nebyl nic by se nestalo. Škoda, mohlo z toho být něco víc, než nakonec je. Dávám 3 hvězdičky (63%) za Aňu. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

- "Život se skládá z možností, které jsme nevyužily".- Dospělý chlap se ocitá v rukou rozmazlenýho fracka-milionářovi princezny. Chudý učitel vezme brigádu s "doučováním" tvůrčího psaní dospělý slečny, která si neví rady se životem. Je chudinka tak vystresovaná ( Aňa jí hraje velmi dobře), že bych jí nejradši poslal na brigádu s Člověkem v tísni, aby poznala, že se život netočí a neřídí jen jejími nálady. A nikdo nepochybuje, že mu předvede své mladá kůzlátka a starý Kozel se nechá chytit. Nejvíc mi vadí, jak je to servírováno, že je to v poho, vlastně standart. A finta, to né já, ale románový hrdina, která se na konci snímku vysvětlí...Film na mě působil prostě ploše. Když srovnám jiný snímek se stejným motivem, třeba Muži v naději, tak nemohu jinak než za 2*. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výchova spĺňa asi všetky kritéria midcultu podľa Umberta Eca. Je to s tými definíciami komplikovanejšie, ale zhruba aj pre tento film platí, že ide o masový produkt, využívajúci neinvenčné artové prostriedky k tomu, aby u svojho diváka vyvolal dojem umeleckého zážitku. Takže tam dáme vnútorné monológy, citáty rôznych spisovateľov do obrazu a hlavná postava je intelektuál- a spisovateľ. No a ako vyjadriť lepšie spaľujúcu vášeň ako milovaním v aute za jazdy v plnej prevádzke? Koliha však túto adaptáciu nakrútil vcelku svižne, nerušivo a nikdy nenudí. Len keby ten nevkus deväťdesiatok nekričal z každého záberu. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Michal Viewegh je spisovatel - živnostník.. Zaníceně o své práci hovoří v televizních talk show, kde líčí průběh svého pracovního dne, jako kdyby chodil do kolbenky. Viewegh žije a píše o jiném světě, než je ten můj a pakliže nikdy nebudu jeho čtenář, sotva přijmu i jakoukoliv filmovou adaptaci jeho románu. A sotva s tím něco udělá sebelepší režisér a tím Petr Koliha rozhodně není. Absenci hlubší myšlenky pod povrchním dějem je nutné nahradit citáty slavných, na které vybral neznámý grafik to nejhorší písmo, jaké mohl. Václav Šašek učinil předlohu svým scénářem aspoň trochu koukatelnou a páni akademici nominovali Vilmu Cibulkovou na Českého lva ve vedlejší roli, s čímž se zcela ztotožňuji. Aňa Geislerová totiž hraje ve všech filmech...- Aňu Geislerovou! ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Za mě dobrý! Snad poprvé jsem viděl O.Pavelku jinde než v odpadním tv seriálu a dost mu to šlo. Až se divím, že jsme ho na přelomu milénií neviděli častěji. Film má 23 let, ale vůbec to na něm není znát. Zajímavá tématika romance, nevěry podána prostřednictvím myšlenek spisovatele. Celou dobu jsem žil v tom filmu a úplně zapomněl, že je to příběh v příběhu. Kromě celkem natahaného konce solidní počin. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama