Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

mortak 

všechny recenze uživatele

Společenský přesah tohoto filmu je obrovský a v roce 1958 to muselo tnout do živého. Jenže na dnešní dobu je film až moc jednostrunný. Scénář se pečlivě vyhýbá hlubší charakterizaci obou hrdinů a těch pár dialogů mezi nimi nic moc neosvětlí. To, že jsou klaďasové, vyplývá hlavně z toho, že všichni ostatní (mimo šerifa) jsou krvežízniví rasisti. No a ta femme fatale na konci, která sem přišla z béčkových filmů noir, tomu nasazuje korunu. Čekal jsem více zátěžových zkoušek jako řeka, nebo jáma a více pohledů do minulosti obou hrdinů. Takto to moc nepřesahuje hranice záslužné protirasistické agitky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stanley Kramer bol jeden z najvýznamnejších predstaviteľov hollywoodskeho liberalizmu a Útek v reťaziach je jeden z najdôležitejších filmov tohto podžánru. Je nanajvýš chválihodné, že táto klasika funguje výborne aj po 50tich rokoch, za čo môžu vhodne vybraní hlavní predstavitelia. Poitier bol pre černoškú komunitu zjavením, pretože jeho sympatický výzor a výkony vo filmoch ako tento určite prispeli k odbúravaniu rasových predsudkov širokýck majoritných más. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento excelentní černobílý kousek mě dokázal od začátku do konce udržet pevně "v řetězech." S napětím a vysokou pozorností jsem tak sledovala celý film a všechna počínání aktérů tohoto velkého útěku. Skvělý Tony Curtis a Sidney Poitier (krásný hlas:) Velmi "půvabná" zápletka (aby v tom zase nebyla žena, že:), kterou jsem znavenému Tonymu přála. Ovšem jen do jistého nepříjemného odhalení. Závěrečná scéna je krásným završením tohoto vydařeného snímku. Neúprosně mě dojala:) "Chci jít s tebou." - "A jak si to představuješ, že tě ponesu na zádech?" ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho na něco čekáte, až vám to pak přijde tak vzácné, že to musí být dokonalé. A přesně tohle můžu napsat o "Útěku" a jeho českém dabingu. Sliboval jsem si napínavé drama plné chrabrých skutků, hrdinství a propracovaně vykreslené změny v chování člověka (Curtise), ale film je kupodivu prostší, plošší, kratší. However, legenda zůstává legendou, howgh. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli to bylo především dabingem, ale mě se film vůbec nelíbil. Spousta nelogičností a trapáren stahuje film hluboko pod průměr. SPOILER - SEZNAM NELOGIČNOSTÍ: (puška, cesta močálem, naskakování na vlak atd.) Trápné opakování chlápka s rádiem. Když se ten běloch pouštěl v proudu řeky a říkal, že se neudrží, tak mě fakt nepřesvědčil, že by už tam nevydržel ani vteřinu. ZTRÁTA ČASU ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama