Reklama

Reklama

To je ale bláznivý svět

  • Česko To je ale bláznivej svět (více)
Trailer
USA, 1963, 197 min (Director's Cut: 154 min)

Ukrytý balík peněz z nich udělal dravé šelmy. Po automobilové nehodě na dálnici se několik náhodných svědků seběhne kolem těžce zraněného muže. Smiler Grogan jim v posledních okamžicích svého života prozradí, že v parku Santa Rosita v Kalifornii je zakopáno velké množství dolarů. Nečekaný "dárek" svědkům pořádně zamotá hlavu. Nejenže se rozhodnou, že policii raději vše zatají, zároveň se každý z nich pokusí peníze získat na vlastní pěst. A tak začíná nikým nevyhlášený, dvě stě kilometrů dlouhý závod s dalšími soupeři, v němž téměř vše je dovoleno... Komedii natočil známý hollywoodský producent a režisér Stanley Kramer (Kdo seje vítr, Norimberský proces, Útěk v řetězech, Drsná Oklahoma, Domino). Jeho film je nejen pozoruhodným holdem filmařům, kteří v minulosti vytvářeli grotesky a crazy-komedie, ale také dílem, pod jehož bláznivou komikou jsou ukryty motivy vybízející k zamyšlení nad současnou kulturou, morálkou i pomíjivostí lidského konání. Při realizaci pak velký důraz položil jak na vtipné dialogy a situace, tak na výrazné herecké typy. Šéfa policejního oddělení C. G. Culpeppera ztvárnil Spencer Tracy (San Francisko, Sedmý kříž, Adamovo žebro), policistu J. Algernona Hawthornea ztvárnil anglický herec Terry-Thomas. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděl 3 a čtvrt hodiny dlouhou komedii a pevně doufám, že už i žádnou takovou neuvidím. Je pro mě naprostou záhadou, z jakého důvodu není stopáž filmu v rozmezí klasických 90-120 min. Zápletka sice postupně nasaje poměrně velké množství postav, ale je natolik plochá a přímočará, že tu prostě ty 3 hodiny není absolutně co dělat. Lokace se téměř nemění a divák tak sleduje pár minut několik určitých postav, ty mu následně zmizí z očí na dalších 15 minut, aby se pak k nim opět vrátil a zjistil, že jsou stále na tom samém místě a nikam se neposunuly. To je prostě nuda. Je tak bez debat, že by výrazně kratší stopáž celý film nakopla, dodala mu na dynamice a svižnosti. Nicméně by nevyřešila to, že většina gagů je trapná a postavy se z velké části chovají jako teatrální karikatury. O to víc pak těch 197 min bolí. 4/10 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Maximálna šialenosť, ktorá mi pripomenula Edwardsov Veľký závod a Spielbergove 1941 (aj keď toto je trochu učesanejšie). Tucet hlavných postáv v takmer maximálnom tempe počas celých takmer troch hodín A to je v podstate jediná aj keď veľmi podstatná výtka . 160 minút je na crazy komédiu proste priveľa 8/10 ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jako malej chlapec jsem se smál jako malej kluk :-D)) . . . S kumpánama v Brnisku - v neděli ráno - v Jadranu Panorama - na představení "S". Skoro čerstvý film, na tehdejší poměry. Tenkrát jsem poprvé viděl Spencera Tracyho. Sakryš, chtělo by se to vidět znovu. Řekl bych tak po třiatřiceti letech. :-) Asi bych pak jako velkej ještě tu pátou hvězdu přidal. Alibista už... Jinak je to ale fakt bláznivej film... Čtyři a aspoň půl za tu paměť... - - - P.S. Co teda dělají distributoři s takovým jasným kasákem, bůh suď... - - - Tak po těch letech - po víc jak třiceti - 5. úmora 2007 - igi viděl znovu - igi umořen smíchy... :o))) A v dobrém rozmaru dookrouhleno za pět... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že som sa počas takmer troch hodín takmer ani raz nahlas nezasmial a veľa scénok je založených na totálnej absurdite, že človeku až zastáva rozum, nadpriemerne som sa pobavil. Celý film je natočený s takým nadhľadom, že je to proste geniálne. Scenár by si zaslúžil sošku, pretože príbeh ako aj celá naháňačka sú tak skvele zorganizované, že sa proste nemôžete nudiť. Človek by si myslel, že po štyridsiatich rokoch bude podobný druh komédie k vysmiatiu, no čuduj sa svete, vôbec to tak nie je. Bál som sa však trošku ako bude zvládnutý záver, no ten ma úplne vyviedol z omylu. Nechápem, prečo dávam len za štyri. 85%. ()

Laurent

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem pouze posledních 30 min (proto žádné hvězdičky), v nichž jsem měl možnost vidět nemožné situace s NEvtipným humorem, debilistické chování veškerých postav, trapné kulisy, množství scén natočených v interiérech se zcela nepřirozeným nasvícením, nebo špatným pohyblivým plátnem, atd. V kontextu % ostatních filmů, bych tento viděl maximálně na 65%, já osobně bych dal **. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (8)

  • Jonathan Winters v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Kvůli zvuku kola z pochroumaného Thomasova vozu poslal Kramer zvukaře až na benzínovou pumpu do Palm Springs, aby tam nahrál skřípajîcí dveře pánské toalety. (Snorlax)
  • Počas prestávky hrala vo foyer kina rádiová komunikácia medzi policajtmi z filmu. (sulaco)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama