Polnočná omša
Drama / Válečný
Československo, 1962, 88 min
Jiří KrejčíkHudba:
Zdeněk LiškaHrají:
Jozef Kroner, Hana Meličková, Ladislav Chudík, Margit Bara, Karol Machata, Ivan Mistrík, Emília Vášáryová, Hannjo Hasse, Jiří Pleskot, Ľudovít Greššo, Elo Romančík, Jindřich Narenta, Oľga Adamčíková, Eva Mária Chalupová, Vladimír Šmeral, Mária Markovičová, Elena Latečková, Ján Gubala, Michal BelákObsah
Filmová adaptácia rovnomennej divadelnej hry Petra Karvaša. Dramatický príbeh malomeštiackej rodiny Kubišových, ktorej členovia pokiaľ už priamo nekolaborujú s Nemcami, túžia aspoň prežiť vojnu v bezpečí. Vážnym ohrozením sa pre nich stáva návrat zraneného syna Juraja, ktorý bojuje s partizánmi. (oficiální text distributora)
Karlos80
Kvalitní psychologické drama z posledních vánočních dnů roku 1944. Malý spolier: Maloměštácká rodina Kubišových (jak příznačné jméno) touží přečkat konec války bez úhony a v bezpečí, avšak vážným ohrožením pro rodinu se stává návrat jejich zraněného a zbídačeného syna Jurka (Ivan Mistrík), který bojoval na straně partyzánů proti okupantům. Konec spoileru. Režisér Krejčík se dva roky po skvělém "Vyšším principu" a se dvěma stejnými herci (Hanjo Hasse-officír a Ivan Mistrík) pustil opět do válečné tématiky a opět to byl pokus zdařilý. Dusná atmosféra (např. ta u piána), všeobecný strach, skvělá, hluboká psychogická studie jednotlivých postav, trocha patosu neuškodí a tradičně vyhrocený konec. To byly asi hlavní klady filmu spolu s Liškovou hudbou. Ta paralera v přítomnosti idyly vánočnoch svátků v boji s odporným koncem fašismu, tu byla nastiněna velmi dobře. 3,5/5*.(23.8.2009)
Kulmon
Ze slovenských válečných filmů mne tento zaujal takřka nejméně.(18.6.2011)
Rex Mundi
Netvrdím, že tento film je zlý, ako psychologická štúdia a napínavá dráma funguje (na svoj vek) prijateľne, ale mne asi chýbajú bunky pre staré slovenské filmy, v ktorých herci prehrávajú jedna radosť - keď sa šepká, tak najzlovestnejšie, keď sa súcíti, tak najplačlivejšie a keď sa mlčí, tak srdcia búchajú až rebrá praskajú...(18.4.2005)
triatlet
Adaptace hry Petra Karvaše je výborná. I když víc než epická složka příběhu, odehrávajícího se kdesi v Horehroní, je podstatnější podobenství o zradě - kolaboraci, o lidství, odvaze, o vlastní tváři. Zaujaly mne hned úvodní kontrastující obrazy popravy a proti tomu poklidné vybírání zákusku v cukrárně. Symbolické je zasazení do vánočního času. Výborně vyřešena dvojjazyčnost: titulky, když mluví němečtí vojáci; německý major mluví se Slováky většinou slovensky, ale nedokonale – např.: Vánoce - venku válka,tady tichá harmonie. Perfektní hudba Zdeňka Lišky. Týden před zhlédnutím filmu jsem byl v Zuberci - Brestové, kde probíhaly oslavy SNP. Některé hrané scény (německé přepadávání slovenských domácností) byly jako vystřižené ze zubereckého skanzenu.(24.8.2009)
Flego
Vynikajúco natočená vojnová dráma s dusnou atmosférou strachu, ktorý umocňovala čierno-biela kamera. Príbeh zo silným morálnym aspektom.(4.9.2010)
Historik
Měl jsem obavy, protože přepis divadelní hry může být ve filmu pěkná nuda. Obavy se ukázaly být liché, čekal mě napínák jako od Hitchcocka. Jediným problémem byl zvuk, na několika místech jsem se musel spíše domýšlet, co postavy říkají.(23.8.2009)
darkrobyk
Čeští a slovenští tvůrci vytvořili společně mimořádné dílo. Psychologické drama, při kterém si v určitých chvílích říkáte:klid, vždyť je to jen film. Jeho emocionální náboj je co chvíli před explozí. Již v úvodních scénách, kdy sledujeme úchvatnou zasněženou krajinu, je cítit chlad pod povrchem. Sníh a zima dotváří už tak mrazivou atmosféru. A jakmile vidíte scény odstřelu civilistů - mužů, žen i dětí, pronikne mráz až na kost. Padne poslední odsouzenec do sněhu mezi již zmrzlé mrtvoly od předchozích poprav, ze země se zvedne děvčátko a křičí: ,,Mamička, mamička!" Zatímco se jej pokouší zastřelit člen gardy ( a bratr chyceného partyzána), uvědomíte si onu skutečnou zrůdnost války. Zbývající část pochmurné balady zobrazuje střet dvou světů - slovenského a německého, partyzánského a kolaborantského, vojenského a civilního, křesťanského a říšského. Jak cenný je pro člověka život? Stojí za zradu? Lze odpovědět snadno, pokud nejsem v situaci volby: život-smrt? A lze vůbec věřit někomu?(23.8.2011)
Zandelee
Milý Rex Mundi, treba si uvedomiť dobu, kedy vznikol tento film. Herci tak hrajú preto, pretože najskôr to boli dramatický, divadelný herci, kde sa na prejavy emócii hľadelo inak než vo filme. Jeden z najlepších starých Slovenských psychologických filmov o SNP.(8.2.2009)
nascendi
Sú filmy, ktoré napriek tomu, že nesú pečať doby, v ktorej vznikli, nesú aj posolstvo zrozumiteľné aj dnešnému divákovi. Napriek všetkým existujúcim nedostatkom považujem Polnočnú omšu za taký film.(7.12.2008)
argenson
Chvílemi jsem měl pocit, jako kdyby těm divadelním hercům někdo řekl, že před kamerou nemusejí tolik řvát jako na jevišti, takže oni chvilkama mluvili tak, že jim nebylo skoro rozumět. Nebo to byla špatně ozvučená kopie. Nebo už prd slyšim, ale to sem nepatří. Nějak moc nemusím tyhle slovenské drsné filmy, kdy sníh a kontrast vánoce - válka jen dokreslují atmosféru, ale strhující herecké výkony (zvláště dobře se koukalo na u nás prakticky neznámou Margit Bara) mi přeci jen něco přinesly. Se zvláštní směsicí emocí a komična na mě zapůsobila scéna německy jímavě předneseného Stille Nacht a vzápětí slovensky nasraně do klavíru odbřinkaného Nesem vám noviny, to vše se zřetelnými výrazy ve tvářích, co si o tom kdo myslí. Dost dobrý!(23.8.2009)
Stegman
POZOR! Mluví se tu hodně německy, a to bez titulků! Doporučuju se proto dívat s někým, kdo německy umí. Leccos se sice dá domyslet, leccos ale bohužel i unikne. Protože já německy neumím, tak mi toho uniklo docela dost, a film tak ztratil napětí. - A zrovna ve finiši! Škoda. Kdybych uměl německy, možná by ode mě tento vynikající film dostal i pět hvězd. To triatlet: Německý major mluví se Slováky většinou nedokonalou češtinou - nejspíš to je Sudeťák.(30.1.2011)
klúčik
Český režisér Jiří Krejčík natočil na Kolibe výborný film. Jeho atmosféra , doba v ktorej sa film odohráva je nezabudnuteľná. Výborné herecké výkony.....90%.(26.11.2010)
tonho
V roku 1962 vzniklo na Slovensku 6 celovečerných hraných filmov. Okrem Polnočnej omše to bola prvá časť Bielikovho Jánošíka, Uhrovo Slnko v sieti, Solanov Boxer a smrť, Hollého Havrania cesta a Lackov Výlet po Dunaji. Všetky, s výnimkou nie príliš vydareného Výletu po Dunaji, obstáli v čase a sú pozerateľné aj v 21. storočí. Film Polnočná omša nakrútil český režisér Jiří Krejčík podľa rovnomennej divadelnej hry slovenského dramatika Petra Karvaša. Vynikajúca psychologická dráma z obdobia druhej svetovej vojny sa odohráva na Štedrý deň roku 1944 v čase, keď na Slovensku prebiehala partizánska vojna proti nacistickým okupantom. Po potlačení Slovenského národného povstania boli totiž partizáni nútení stiahnuť sa do hôr, kde bojovali proti Nemcom. Film je situovaný do slovenského malomesta a hlavnými protagonistami filmu sú členovia malomeštiackej rodiny Kubišovcov. Rodinu okrem otca a matky tvoria aj ich tri, viac či menej vydarené deti – Marián, ktorý je veliteľom miestnej Hlinkovej gardy, Angela, ktorá spáva s nemeckým veliteľom a je arizátorkou židovskej cukrárne a nakoniec je tu ešte najmladší syn Juraj. Pre ostatných členov rodiny je to neznaboh, komunista, boľševik, lebo sa pridal k partizánom . Práve na Štedrý deň utečie Nemcom, na úteku je ranený a ukrýva sa v podkroví rodičovského domu. V dome, v ktorom je ubytovaný nemecký dôstojník. Takže o napätie je postarané do konca filmu. Film sa končí smrťou partizána Juraja, ktorého udá miestny farár, ktorý neváha porušiť spovedné tajomstvo, ešte predtým ho však zaprú všetci členovia rodiny, vrátane vlastnej matky. Za ukrývanie partizána totiž Kubišovcom hrozí trest smrti. Rozmýšľam, ako by som sa v podobnej situácii zachoval ja. Moji obľúbení slovenskí herci (Meličková, Króner, Machata, Mistrík), slušné herecké výkony, výborná čiernobiela kamera, pekná hudba, napätie – to sú hlavné atribúty tohto filmu . Prekážali mi neotitulkované nemecké dialógy. V roku 1962 vznikol na Slovensku ešte jeden film odohrávajúci sa v období druhej svetovej vojny – Boxer a smrť, tentokrát z prostredia nacistického koncentračného tábora. Škoda, že sa film Polnočná omša nedostal do výberu slovenských filmov, ktoré vyšli v edícii Slovenský film 60. rokov I a II. Určite by si to zaslúžil ako dielo, ktorému patrí čestné miesto v Zlatom fonde slovenskej kinematografie. Film som videl tretíkrát, napriek tomu ma nenudil, takže sa k nemu niekedy určite vrátim.(20.10.2010)
cure
Vo všeobecnosti súhlasím s Rex Mundi-m, čo sa týka slovenských filmov. Tomuto snímku sa to prehrávanie, ale dá prepáčiť v súvislosť s tým, že ide v celom filme o veľmi vypäté scény a taktiež ako píše Zandelee, účinkujúci herci boli najmä divadelný. U mňa za 75%.(22.8.2010)
giaruj
Bez poznania predlohy by si film zaslúžil lepšie hodonotenie. Karvašova "ukecaná" dráma viac onemela, postavy sa správajú okríknutejšie a pokornejšie.(9.4.2011)
Mikino00
Slabší příliš odtažitý válečný snímek ze slovenské vesnice. Nevím, nějak jsem se neztotožnil s hrdiny a neponořil se do příběhu.(12.12.2011)
DVCAM
Psychologické drama ze staré školy, ačkoliv jsem sledoval spíš kameru. Mňam!(23.8.2009)
| V kinech ČR od: | 24.08.1962 |
|---|