Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedoučená šestnáctiletá kadeřnice Jitka uteče z domova mládeže a vrátí se k partě chuligánů, kterou vede mladík Vilda. Všichni se poflakují po pražských pasážích a peníze si obstarávají drobnými krádežemi a podvody. Jitka se jednoho dne zalíbí číšnickému učni Tonkovi. Dívka jeho city opětuje, ale zároveň ho nechce strhnout na šikmou plochu. Její kumpáni však žádné zábrany nemají. A tak se Tonek stane členem jejich party… České drama Probuzení natočil v roce 1959 režisér Jiří Krejčík s mladičkou Janou Brejchovou v roli svůdné, ale nezvladatelné dívky z ulice. Příběh filmu se odehrává v retrospektivě: je uveden optimistickým začátkem i koncem, ve kterém je z Jitky slušně upravená a spořádaná mladá žena. Tento rámec však Krejčík musel do filmu dodat proti vlastní vůli. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Josko

Josko (hodnocení, recenze)

Film, který když se podívám na rok natočení, tak se vymyká jakémukoli očekávání. Nadčasové téma, výborně zahrané, dobře zvolená hudba a skvěle vybraná prostředí. Nevím jak je to možné, že tento film jsem dosud neviděl.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Viděno dvakrát, srazil jsem nějaký hvězdy dolů. Ano, Brejchová s Kostkou to bez problému utáhnou a jsou fakt bezvadní. Ale já se ptám, spolu s klasikem: Bude to stačit? A hned si taky odpovím: Ne, nebude. Scénář, to je taková přiblblá agitka proti páskům s buržoazním původem, který se ještě novýmu režimu nepovedlo převychovat. Ale makají na tom, soudruzi, a pár zbloudilejch oveček se pro socialistickej životní styl podaří zachránit - i díky převýchovnejm zařízením, zvanejm tak hezky "Domov mládeže" (já už tohle pamatuju jen jako intr pro středoškolský studenty/učně). A protože zrovna v těchto dnech se trošičku rozvířilo téma podobnejch krásnejch převýchovnejch táborů pro Ujgury a jiný menšiny v Číně, zvedl se mi při druhý projekci kufr. Takže sorry, ale výtečný herectví existenci týhle vymejvárny mozkovny nemůže ospravedlnit.

rg.jerry

rg.jerry (hodnocení, recenze)

Jedinečná možnost nahlédnutí do života a neřestí mládeže 50. let. Myslím, že v této době toto téma možná ani nikým jiným než Krejčíkem nezfilmované. Kéž by tyto neřesti byly jedinými i v dnešní době. Pro Kostku a Brejchovou jeden z prvních filmů a mohu říct, že byli výborní. Mé hodnocení ****

Reklama

Reklama