Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ondru Vetchýho sice trošku handicapuje, že fandí Spartě a tudíž se nedá považovat za úplně normálního člověka, ale jinak ho mám hodně rád a hlavně v pohádkách a nebo na hřišti v Houslicích, ale to sem nepatří. Ondra se na postavu císaře spravedlivýho hodil skvěle, leč samotný pohádce by neškodilo alespoň deset minut přidat, mnohdy to byly hrozný příběhový skoky a pak je dost těžký těm klaďasům pořádně zafandit, člověk nestačí ani zapálit pyro a už je po pohádce. Ovšem za čistotu myšlenky a příjemný herce dávám lepší průměr. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem velkým zastáncem toho, aby panovník čas od času vstal od žrádlem přeplněného stolu a zašel mezi prostý lid inkognito si vyslechnout pochvaly za svou nekonečnou práci pro blaho lidu. V tomto ohledu má císař u mne velké plus, ale na druhou stranu jsem lehce znepokojen z toho, že lidé poznávají císaře pouze podle oděvu a nikoli podle základních biometrických údajů. A přestože tahle pohádka evidentně žádnou díru do pekla neudělá, tak já se k večeru zamknu v komnatě, sním klíč a klidně si ji pustím ještě jednou. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Císař a tambor je tak jednoduchá pohádka, že její nasazení do kin vypadá i po letech jako špatný vtip. Přitom jde o ideální materiál pro televizi. Ještě divnější je, že Křístkovi nikdo neomlátil scénář o hlavu. Ty dvě stránky sice natáhl přes hodinu, ale při tak krátké stopáži působí občasné němé pasáže směšně. Nepotěší ani absence ženské krásy. Jeden bujný dekolt to fakt nezachrání. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek v době svého vzniku prošuměl distribucí bez velkého ohlasu a příznačné je, že z bezmála dvou set hodnotících k dnešnímu dni nikomu nestál za několikařádkový komentář. Základním problémem je tuctovost a nenápadnost snímku. A ta zase vyplývá z průměrného nedotaženého scénáře. Není to vyloženě špatný film, Vetchému ani v tomto filmu nechybí charisma, ale je to prostě záležitost na jedno koukání, ze které si už druhý den nic nevybavíte. Celkový dojem: 50 % - především díky dobře zkomponované hudbě s barokními motivy. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

K novodobým českým, filmovým pohádkám mám ne moc pozitivní vztah a tady pokud by místo pana Rajcherta dali herce! bylo by mé hodnocení nejméně o hvězdičku vyšší. Také postavy tureckého vyslance a jeho pobočníka by snesly nějakou tu významější roli v příběhu. Na to, že ho císař na audienci nechává tak dlouho čekat, se scénář zmohl na pouhé Arnoštovo pohupování se v bocích, hloubavé pokyvování hlavou a jeho nemastný, neslaný výraz to všechno korunoval. Nicméně Ondřeje mám opravdu ráda, jako herec je geniální! Má obrovský komediální dar a svou charakterní postavou císaře mě okamžitě přesvědčil. Námět pohádky sympatický, celkový dojem nebyl úplně špatný. Možná by to chtělo o něco lepší scénář a profesionální aktéry. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by si moje sestra představovala jako dítě ráj. Jako tu chaloupku, kde bydlela Ančička. Takových psů. Kopretina je fešák (to je ten černobílý pes, no .. ten který nesl prsten) a je za hvězdu nejen v téhle pohádce. Schéma - z průšvihu k bohatsví přišel se mi taky líbí. A císař Vetchý je sympaťák, že bych na pár dní zkusila i monarchii, ač jsem přesvědčením zastánce občanského státu. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Kolega mě předem upozorňoval na přiblblý scénář a nemravný výstřih hlavní hrdinky, ale očekávání pseudopohádky o kozách a oslintaném prstenu nakonec bylo překonáno. Nejsem z toho sice nijak odvázaná, ale výprava a poselství jsou celkem zdravé. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pohádka bez pohádkových motivů... tedy skoro: hodný a spravedlivý vladař je tak trošku fantasy prvek:-). Co víc říct o něčem tolik nevýrazném a průměrném? Má to celkem ucházející obsazení, není to studiová pohádka, takže výprava je slušná, kostýmy neurazí, hudba taky ne, scénář není dobrý, ale ani špatný, postavy tuctové, padouši ubozí, koukat na to lehce nudí, nicméně jako kulisa k jednoduché práci - proč ne. Nejsem pohoršena, znechucena, nejsem nadšena. Jsou horší pohádky, vznikla i spousta lepších (převážně za komárů, dnešní doba kvalitním pohádkám nepřeje). 50% ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Anička Veselá se, dle její zdejší biografie, stáhla do ústraní. Dle mého názoru z čistě prozaických důvodů, respektive z důvodů zdravotních. Ono hrát z devadesáti procent v předklonu, stylem dobrý den, kozy ven, to jednomu na bezchybné funkčnosti páteře nepřidá. Ne, nebylo mi to extra nepříjemné. Ale jsem snad nějaký úchyl? Průša? Jsem svatý, a proto jsem ještě zaregistroval prkenného Chinaskiho a bezvadného Ondru Vetchého. Za posledně jmenovaného a za prvně zmíněnou faunu jsem ochoten prsknout tři pizdy. Protože se jinak jednalo o takovou fádní kravinu, byl jsem potěšen aspoň poskakujícími psíky, kterým ovšem chyběl Zdenda Srstka a já znovu zjistil, že svět a pohádky nejsou dokonalé. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

A mně se to líbilo. Podíval jsem se na to i podruhé. Ve svém jádru velmi pěkné monostorické ztvárnění jistého typu lidových legend, bohužel film jako celek je značně neopracovaný. Celkové zpracování je dosti ploché a v některých segmentech přiblble nasládlé (hlavně ten "hodný ras"), taky lidový kolorit je příliš chtěný, o směšných loupežnících (kteří však pobaví jen nejsoucí vůdcovou maminkou) nemluvě. Ale Vetchý jako mladý dobrý císař z lidových legend nemá chybu, přátelství s tamborem je tak krásné, císařovna tak důstojná, závěr tak státnicky velkolepý. Aniž by vyprávění postrádalo "tématický" humor, disponuje přesně vyváženou okázalostí klasických aristokratických ctností. (Ilustruji to jedním z momentů, v nichž se humor a okázalost spojují: "Ten který nesl velký pečetní korunní prsten".) Nějak mě to celé okouzlilo. Částečně i díky odvážným pohledům do záňadří krásné rasovy dcery. Věru nevím, co bych zde více postrádal: zda její bezelstné předklony nebo profesionální vzpřímenost bezkonkurenčního komorníka Skopečka. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Hodně nenápadný a nevýrazný film s pohádkovými motivy. Nebýt dobře hrající ústřední dvojky Vetchý a Rajchert určitě by to nebyl ani průměr. Ti dva to na něj dotáhnou, ačkoliv čistě televizní režie, chudobná výprava a slabá kamera za nimi zřetelně zaostávají. Chtělo to přidat i v jiných oblastech, ne jen se spoléhat na kvalitní herecké obsazení. I tak je to nuda, ale naštěstí se to moc často nereprízuje. Kdo to vidí poprvé, by nemusel až tak moc namítat. Mě to podruhé moc nebavilo. 40% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka se natáčela v muzeu v přírodě v našem městě a hraje tam můj třídní ze střední. :) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Spíše nenápadná, ale Ondřejem Vetchým a Norbertem Lichým dobře obsazená pohádka, kde sice scénář trochu pokulhává, ale jinak to je poměrně příjemné pokoukání. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Umně převedená pověst do pohádkových rozměrů. Vtipný komoří Leopold (Jan Skopeček). Jen to množství čistokrevných psů (borderkolie Kopretina, bearded kolie, jezevčík, setr, německá doga...) na samotě u rasa bylo trochu zavádějící. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Scénář by potřeboval ještě trochu otesat do finální podoby, a pokud to mělo dramaturga, možná mohl autorovi naznačit, že některé motivy a linie je potřeba také vypointovat nebo dotáhnout (zde narážím třeba na setkání císaře s manželkou po návratu, kde si prostě měli některé věci vyříkat, ne se jen na chodbě chytit za ruku). Rajchert sice zbytečně přehrává, ale to vyrovnají pohledy do bohatého výstřihu Aničky. Ale jinak kamera, hudba, výprava a v podstatě samotný příběh mají své mystické kouzlo rurálních pověstí a příjemně se na to dívá, a některé dialogy a hlášky jsou dokonce velmi dobré. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Dnes musí Vaše Veličenstvo přijmout tureckého vyslance !!" - "S Turky už válčíme tři sta let, Leopolde, tak snad pan vyslanec jeden den počká.." ;) ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Pohádka zcela prosta pohádkových rekvizit, ale proč ne, i když ten převod pověsti o lidovém císaři je taky trochu přitaženej za vlasy. Dost to těží z dočasné dobové popularity Petra Rajcherta, což není úplně dobře, ale naštěstí Ondřej Vetchý zachraňuje, co se dá. A v Náměšti nad Oslavou já to mám rád. ()

Reklama

Reklama