Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to nadějně, ale nakonec se z toho vyklubal takový lepší průměr. Pohádka hezká, ale děj jde hodně zprudka. Na druhou stranu Ondřej Vetchý, na toho bylo milé pokoukání a i když se mihl okamžik, kdy mi to trochu nedávalo smysl, je to přece jen pohádka. Dlouho mi unikala (čemuž se divím, ale nemůžu znát všechno), ale teď už o ní vím! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohádka trpí jedním velkým nedostatkem, pro který se nestala a už nestane oblíbenou - nejedná se o pohádku. Sami tvůrci uvádějí, že se nechali inspirovat pověstí o císaři, který rád vyrazil mezi lid, aby věděl, co si myslí. Jde spíše o historický příběh založený na pověsti. Pohádkového je na něm jen málo. Navíc se tentokrát nepodařilo najít výraznou představitelku ženské role. Nestala se jí ani Anna Veselá. A tak já oceňuji jen kvalitní hudbu a jako vždy skvělého Ondřeje Vetchého. ()

Reklama

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

Opět jedna z lepších "současných" pohádek. Rychlá, stručná, jasná, krásná. Postavy jsou výborné - sice nemají zase tolik prostoru více se projevit, ale i tak se mi do paměti zapsaly všechny čtyři hlavní postavy (Císař, císařovna, tambor, Anička). Ani nevím proč se mi do paměti zapsala nejvíce právě císařovna - obzvlášť když má z těch čtyř hrdinů toho prostoru nejméně, i tak šlo o půvabnou, osamělou panovnici. Ze zbytku se dost možná inspirovala Nejkrásnější hádanka, ale tamní princ se s tamborem nemůže srovnávat.. Čtyři hvězdy jsou moc vedle pohádek jako Tři oříšky.., Šíleně smutná.., S čerty.., ale málo pokud vezmu v úvahu některé (zvláště zahraniční) kousky. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dobrá, ale místy nedotažená pohádka. Sem tam se zdá, jakoby film střihač sestříhal po opici. Ne že by to bylo nepochopitelné, ale je tam spousta scén, kterým by větší pečlivost slušela. Ale i tak jde o slušnou exteriérovou a poctivě natočenou pohádku, která má sice daleko do uhlazených pohádek Zdeňka Trošky, na druhou stranu není v žádném okamžiku hloupá, jen prostě divně sestříhaná. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Císař a tambor je tak jednoduchá pohádka, že její nasazení do kin vypadá i po letech jako špatný vtip. Přitom jde o ideální materiál pro televizi. Ještě divnější je, že Křístkovi nikdo neomlátil scénář o hlavu. Ty dvě stránky sice natáhl přes hodinu, ale při tak krátké stopáži působí občasné němé pasáže směšně. Nepotěší ani absence ženské krásy. Jeden bujný dekolt to fakt nezachrání. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka byla natočena bez jediného trikového záběru. (M.B)
  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)

Reklama

Reklama