Žíznivé mládí
Drama / Romantický
Československo, 1943, 84 min
Miroslav Josef KrňanskýHrají:
Ladislav Boháč, Helena Bušová, Vladimír Salač, Vladimír Leraus, Marie Rosůlková, Jindřich Plachta, Stanislava Strobachová, Stella Májová, Josef Gruss, Jaroslav Marvan, Eman Fiala, František Filipovský, Marie Vášová, Vladimír Řepa, Jan W. Speerger, Emanuel Hříbal, Antonín Jirsa, Josef Steigl, Drahomíra HůrkováObsah
I zcela nemajetná mládež, tvrdě poznamenaná svým původem, se může horoucně zamilovat - jak se stalo nemanželskému synu udřené chalupnice a převozníkově dceři. Avšak nejdříve musí překonat lhostejnost, dávné křivdy, ba nenávist, která dřímá všude kolem nich... (oficiální text distributora)
Karlos80
Citové vzplanutí, láska, těžké životní podmínky, bezútěšná situace dvou mladých lidí. Asi tak nějak by by se dal stručně charakterizovat tento velmi lidový poetický film z vesnického prostředí. První velká úloha pro Vladimíra Salače (kterého jsem ale nikdy moc nemusel) a dobrá příležitost i pro mladou Stellu Májovou (Liduška, dcera Krále). Pěkné exteriéry malebného Křivoklátska, zdařilé herecké výkony, zejména ten převozníkův, Králův (opět nesmírně laskavý a takový filosofický Jindřich Plachta) a nakonec i povedená hudba dělaly z tohoto filmu poměrně zdařilý film. Ze 7. filmů natočených v roce 1943 se podle mého názoru jedná o jeden z těch zdařilejších spolu se snímky Šťastnou cestu a Mlhy na blatech.(26.3.2008)
Marthos
Život obyvatel v zdánlivě poklidném a autonomním protektorátu dostal nový impuls po atentátu na Heydricha v květnu 1942. Tehdy se z klimbající kočky stala dravá šelma, krutě se mstící za smrt obávaného Smrtihlava. Denně tisíce popravených a uvězněných, všudypřítomný strach a skličující nejistota dalších dní. V té době začali k nacistům doléhat i stále častější neúspěšné frontové útoky a o rok později bylo zřetelné, že Třetí říše se brzy rozsype jako domeček z karet. Filmová výroba byla snížena na minimum (v roce 1943 bylo natočeno pouhých sedm celovečerních filmů) a výběr témat se rapidně zúžoval. V té době nevyužitý režisér Krňanský získal ojedinělou příležitost v podobě námětu spisovatele Karla Nového. Příběh o mladých lidech, kteří uprostřed léta pomalu dospívají, působí jako magicky průzračný proud řeky, přinášející s sebou sny, naděje a lásku v lepší budoucnost. Výrobna Nationalfilm, která se po nucené konfiskaci českých distribučních firem stala s Lucernafilmem jediným domácím zástupcem, sázela na nové herecké talenty. Především Vladimír Salač a Stella Májová zde vytvořili znamenitou dvojici dospívajících hrdinů, tápajících ve vlastním nitru a hledajících vzájemné porozumění. Jejich výkony podtrhuje výběr zkušených hereckých jmen (Plachta, Boháč, Bušová, Gruss, Marvan, Leraus, Fiala, Vášová). MLÁDÍ v sobě nese významné poselství současnému divákovi, kterého nabádá a nutí k zamyšlení nad dosavadním životem a zároveň připomíná, že každý člověk by měl svůj pohár života vypít až do poslední kapky. Vždyť život plný slunce a radosti je to nejkrásnější, co nás může na světě potkat.(7.9.2009)
| V kinech ČR od: | 15.10.1943 |
|---|