Citové vzplanutí, láska, těžké životní podmínky, bezútěšná situace dvou mladých lidí. Asi tak nějak by by se dal stručně charakterizovat tento velmi lidový poetický film z vesnického prostředí. První velká úloha pro Vladimíra Salače (kterého jsem ale nikdy moc nemusel) a dobrá příležitost i pro mladou Stellu Májovou (Liduška, dcera Krále). Pěkné exteriéry malebného Křivoklátska, zdařilé herecké výkony, zejména ten převozníkův, Králův (opět nesmírně laskavý a takový filosofický Jindřich Plachta) a nakonec i povedená hudba dělaly z tohoto filmu poměrně zdařilý film. Ze 7. filmů natočených v roce 1943 se podle mého názoru jedná o jeden z těch zdařilejších spolu se snímky Šťastnou cestu a Mlhy na blatech.(26.3.2008)

Život obyvatel v zdánlivě poklidném a autonomním protektorátu dostal nový impuls po atentátu na Heydricha v květnu 1942. Tehdy se z klimbající kočky stala dravá šelma, krutě se mstící za smrt obávaného Smrtihlava. Denně tisíce popravených a uvězněných, všudypřítomný strach a skličující nejistota dalších dní. V té době začali k nacistům doléhat i stále častější neúspěšné frontové útoky a o rok později bylo zřetelné, že Třetí říše se brzy rozsype jako domeček z karet. Filmová výroba byla snížena na minimum (v roce 1943 bylo natočeno pouhých sedm celovečerních filmů) a výběr témat se rapidně zúžoval. V té době nevyužitý režisér Krňanský získal ojedinělou příležitost v podobě námětu spisovatele Karla Nového. Příběh o mladých lidech, kteří uprostřed léta pomalu dospívají, působí jako magicky průzračný proud řeky, přinášející s sebou sny, naděje a lásku v lepší budoucnost. Výrobna Nationalfilm, která se po nucené konfiskaci českých distribučních firem stala s Lucernafilmem jediným domácím zástupcem, sázela na nové herecké talenty. Především Vladimír Salač a Stella Májová zde vytvořili znamenitou dvojici dospívajících hrdinů, tápajících ve vlastním nitru a hledajících vzájemné porozumění. Jejich výkony podtrhuje výběr zkušených hereckých jmen (Plachta, Boháč, Bušová, Gruss, Marvan, Leraus, Fiala, Vášová). MLÁDÍ v sobě nese významné poselství současnému divákovi, kterého nabádá a nutí k zamyšlení nad dosavadním životem a zároveň připomíná, že každý člověk by měl svůj pohár života vypít až do poslední kapky. Vždyť život plný slunce a radosti je to nejkrásnější, co nás může na světě potkat.(7.9.2009)