Reklama

Reklama

Očima fotografky

  • Slovensko Očami fotografky (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmy režiséra Mateje Mináče proslavili příběhy o siru Nicholasi Wintonovi, který v období 2. světové války zachránil stovky židovských dětí. V tomto filmu režisér Mináč zdokumentoval osud jednoho z těch, kteří neměli to štěstí dostat se včas do bezpečí Wintonovým vlakem. Je to osud jeho vlastní matky, energické 84leté Zuzany Mináčové, která patří k největším osobnostem slovenské a české fotografie. Vystavovala v 30 zemích a její fotografie světových filmových hvězd z festivalů jsou legendární. A přece tuto úspěšnou optimistickou ženu pronásleduje celý život děsivé tajemství z dětství. Jedinou možností, jak se smířit s minulostí, bylo promluvit o celém příběhu její dětské lásky. Vydá se na nejtěžší cestu, na místo, kde jako 13ti letá zažila nejděsivější momenty svého života. Najde tam konečně klid? Mináčová vás s humorem pro ni typickým provede zásadními zvraty 20. století, fašismem, komunismem, kapitalismem a odhalí principy své umělecké tvorby, zákulisí fotografování hvězd, ale také svůj dramatický osobní život. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (32)

BardDeLune 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který nádherně zachycuje nejen utrpení, ale také lásku, vervu a hlavně obrovský talent Zuzany Mináčové. Pocta, kterou ji v tomto filmu udělil její syn, dokumentarista Matěj Mináč se sleduje opravdu krásně, ačkoliv mnohé vyprávění a scény jsou velmi bolestné. Víc takových dokumentů. A vít takových umělkyň. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sila osobnosti tak veľká, že jej vlastné prerozprávanie najtraumatizujúcejších spomienok II. svetovú vojnu vyznieva emočne i obsahovo oveľa silnejšie, než v hraných scénach, riediacich výsledný efekt. Napriek tomu ostáva výpoveď životného príbehu, ukazujúceho cez osobný príbeh "nádhery i strasti života" 20. storočia vo východnej Európe, veľmi silná. Mrazivo tragická a zároveň veľmi zábavná. Tragikomika života, silno ovplyvneného aktuálne panujúcou politickou líniou, ako na tanieri. Poznámka: Medzi účinkujúcimi v tunajšom profile filmu chýbajú: Ján Mináč, Claudia Cardinale, Marcello Mastroinanni, Oliver Stone, Libuše Šafránková, Danny DeVito, Jiří Bartoška, Josef Abrhám, Marek Eben, Jiří Menzel a mnohí ďalší. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Matej Mináč natočil poctu svojej mame. Hrané pasáže Julie Ondráčkové a Zdeňka Piškuly jsou výborné. Vypravování Zuzany Mináčové zarámované válečným příběhem je dojemné, ale zároveň pobaví i nadsázkou, vtipem a potěší skomností. Výborné je i zachycení dějinných mezníků Československa po 2. světové válce. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Naprosto uchvacující dokument (patří-li dílo do této škatulky) o báječné ženě, která by takovou nejspíš nebyla, kdyby ji osud, ztělesněný všelikými mocipány, neustále, často existencionálně, nezkoušel. Ona i my, kteří jsme žili naštěstí jenom pod jedinou totalitou, bychom si tuto zkušenost rádi odpustili. Rodí a formují se nyní (v době tlačítkové až dotekové) tak výrazné osobnosti? Jo-li, kde jsou? Dozvěděl jsem se mnoho zajímavého nejen o paní fotografce, o fotografovaných objektech, ale i o Jánošíkově hospodaření. :-) Je možné, že paní Mináčová není uvedena v kolonce „Hrají“?! ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Hlboký a inšpiratívny príbeh jednej fotografky, ktorá sa napriek nepriazni osudu a napriek zverstvám, ktoré sa diali počas vojny, keď bola mladá, nevzdala a išla si za svojím cieľom. Pán Boh sa jej za to odmenil krásnym a naplneným životom, ktorý je obohacujúci nielen pre mladých. Naozaj pekné rozprávanie a bavilo ma to aj napriek tým flashbackovým scénam, ktoré mi tam akosi nepasovali. 75 % ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama