Reklama

Reklama

Očima fotografky

  • Slovensko Očami fotografky (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmy režiséra Mateje Mináče proslavili příběhy o siru Nicholasi Wintonovi, který v období 2. světové války zachránil stovky židovských dětí. V tomto filmu režisér Mináč zdokumentoval osud jednoho z těch, kteří neměli to štěstí dostat se včas do bezpečí Wintonovým vlakem. Je to osud jeho vlastní matky, energické 84leté Zuzany Mináčové, která patří k největším osobnostem slovenské a české fotografie. Vystavovala v 30 zemích a její fotografie světových filmových hvězd z festivalů jsou legendární. A přece tuto úspěšnou optimistickou ženu pronásleduje celý život děsivé tajemství z dětství. Jedinou možností, jak se smířit s minulostí, bylo promluvit o celém příběhu její dětské lásky. Vydá se na nejtěžší cestu, na místo, kde jako 13ti letá zažila nejděsivější momenty svého života. Najde tam konečně klid? Mináčová vás s humorem pro ni typickým provede zásadními zvraty 20. století, fašismem, komunismem, kapitalismem a odhalí principy své umělecké tvorby, zákulisí fotografování hvězd, ale také svůj dramatický osobní život. (Mirius FD)

(více)

Recenze (32)

Radko 

všechny recenze uživatele

Sila osobnosti tak veľká, že jej vlastné prerozprávanie najtraumatizujúcejších spomienok II. svetovú vojnu vyznieva emočne i obsahovo oveľa silnejšie, než v hraných scénach, riediacich výsledný efekt. Napriek tomu ostáva výpoveď životného príbehu, ukazujúceho cez osobný príbeh "nádhery i strasti života" 20. storočia vo východnej Európe, veľmi silná. Mrazivo tragická a zároveň veľmi zábavná. Tragikomika života, silno ovplyvneného aktuálne panujúcou politickou líniou, ako na tanieri. Poznámka: Medzi účinkujúcimi v tunajšom profile filmu chýbajú: Ján Mináč, Claudia Cardinale, Marcello Mastroinanni, Oliver Stone, Libuše Šafránková, Danny DeVito, Jiří Bartoška, Josef Abrhám, Marek Eben, Jiří Menzel a mnohí ďalší. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Celkom sympatické rozprávanie Zuzany Mináčovej, ktorá bola milučká, zlatučká, s peknou vadou reči ... a po titulkoch na záver "zabila" svojho syna Mateja jednou vetou ... Vedela byť určite aj riadne nepríjemná ... 4**** ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Příjemně zpracovaný dokument o paní Z. Mináčové. Trochu mne tam však rušily ty hrané flashbacky. Ani mi tak nevadila jejich střídmost (např. vystoupení z vlaku v Osvětimi,, kde hrálo jen pár lidí). Spíše to bylo jisté přehrávání těch mladých herců. Netvrdím ale, že vše bylo špatné a dokumnt to rozhodně posunulo směrem nahoru. Každý takový osud stojí za zanamenání! Na příběhu paní Mináčové mne velmi zaujala postava onoho Petra. Musel ji asi vroucně milovat. Je neuvěřitelné co vše riskoval a k jaké oběti se odhodlal aby mohl být stále při jejím boku navzdory nacistickému běsnění i otazníkům na konečných transportů... Veliká škoda, že zmizel ve válečné vřavě a že se po válce nevrátil ke své milované Zuzaně... Ten mladý člověk zasluhuje obrovskou úctu. * * * * ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Pre mňa bol tento film skutečným zážitkom. Sledovalo sa to veľmi príjemne, okamžite sme skočili do výborného humoru a je tu aj veľa talentovaných ľudí, ktorých Zuzana Mináčová pozná a poznala a dozvieme sa dosť aj o ich spolupráci. Plus musím priznať, že Zuzana je veľmi vtipná a veľmi sa mi páčilo ako samú seba a svoj život odprezentovala a čo všetko sa môže za jej životom skrývať. Osobne sa mi páčil moment keď sme sa dozvedeli ako sa spoznala so svojím manželom. Vynikajúce. Film je okrem toho skvele načasovaný, veľmi dobre plynie, nie je nudný a všetko na konci do seba skvelo zapadne. Plus to aj výborne adresuje myšlienky niektorým dnešním situáciam, kde neonacizmus pomaly naberá na sile. Záverečné momentky boli vskutku skvelé, plus aj absolútny koniec. Ak máte radi dokumenty a životopisné filmy, tak si určite "Očami Fotografky" pozrite. Film stojí za to. Hodnotenie: A ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Matej Mináč natočil poctu svojej mame. Hrané pasáže Julie Ondráčkové a Zdeňka Piškuly jsou výborné. Vypravování Zuzany Mináčové zarámované válečným příběhem je dojemné, ale zároveň pobaví i nadsázkou, vtipem a potěší skomností. Výborné je i zachycení dějinných mezníků Československa po 2. světové válce. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Matej Mináč nakrútil trilógiu o Wintonovi Všetci moji blízki, Sila ľudskosti – Nicholas Winton a Nickyho rodina. Tentoraz sa v dokumentárnej dráme Očami fotografky úspešne pokúsil nahliadnuť do života svojej matky, fotografky Zuzany Mináčovej. Najsilnejšie sú spomienky na zatknutie gestapom, na jej záchrancu Petra, ktorý ju ako trinásťročnú zachránil pred istou smrťou v koncentračnom tábore Osvienčim a na jeho ďalší osud. Ako sa po vojne prebíjala životom, ako sa z nej stala známa a uznávaná fotografka a ako sa popasovala so svojim dramatickým osobným životom. Najzaujímavejšie, najkrajšie i najkrutejšie príbehy píše život sám. Netreba veľa vymýšľať len pozorne počúvať. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je to viac ako film o filme Všichni moji blízcí, keď počúvame a vidíme vo filme skutočného človeka. A rozpráva nám o skutočných sfilmovaných ľuďoch, ich osudoch a môže potvrdiť, ako sa veci naozaj stali. Ako bola skúšaná všetkymi režimami a ako to prekonávala. ()

JančiBači 

všechny recenze uživatele

Velmi silný dokument o pani Mináčovej. Obdivujem ju nielen za jej "umelecké oko" ale i za jej prístup k životu, ktorý k nej nie vždy bol ústretový. Dokument ma chytil za srdce a môžem ho len vrelo odporučiť. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Obsahově skvostné dílo, ale formálně mi to přijde trochu "kýčovité", zvlášť s některou hudbou. Proto nemohu dát pět hvězd. I přesto jeden z lepších dokumentů, které jsem kdy viděl. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Silnej příběh ženy, která přežila skutečný hladový hry. Několikrát. A dovede skoro o všem vyprávět s lehkostí a nadhledem (vědoma si příčiny toho, proč je naživu), aniž by svý životní zvraty bagatelizovala. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Jako kouská se na to slušně, zajímavá slátanina. čístečně příběh, pak útoky na city a pak honění celebrit slovenštinou. Celkově mě však v celkovém přístupu a komentářích něco iritovalo, něco nesedělo. 7/10 ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Naprosto uchvacující dokument (patří-li dílo do této škatulky) o báječné ženě, která by takovou nejspíš nebyla, kdyby ji osud, ztělesněný všelikými mocipány, neustále, často existencionálně, nezkoušel. Ona i my, kteří jsme žili naštěstí jenom pod jedinou totalitou, bychom si tuto zkušenost rádi odpustili. Rodí a formují se nyní (v době tlačítkové až dotekové) tak výrazné osobnosti? Jo-li, kde jsou? Dozvěděl jsem se mnoho zajímavého nejen o paní fotografce, o fotografovaných objektech, ale i o Jánošíkově hospodaření. :-) Je možné, že paní Mináčová není uvedena v kolonce „Hrají“?! ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů posledních let. Na rozdíl od mnohých jiných má i slušné tempo, žádá si o další shlédnutí. Paní Mináčová je úžasná a její názory stojí za to, aby jim bylo nasloucháno, protože jsou podložené často krutými životními zkušenostmi. ()

Polcas 

všechny recenze uživatele

Priznám sa,že hrané dokumenty moc v obľube nemám,no v tomto prípade sa tie hrané scénky výborne dopĺňajú s rozprávaním Zuzany Mináčovej.A dokonca posledná hraná pasáž mi vyrazila dych.Neskutočne silný životný príbeh... EDIT: Po tomto dokumente som si pozrel aj film Všetci moji blízky,kedže v dokumente sú úryvky z filmu...A čo som videl,to mi hlava nebere.Zuzana Mináčová v dokumente vraví,že Abrhám a Šafránková hrali jej rodičov,pritom oni hrali rodičov toho chlapca.Vo filme posadia chlapca do "Wintonovho" vlaku,zatiaľ čo v dokumente skončia obidvaja v Osvienčime a mnoho mnoho ďalších nezrovnalostí...Absolútne som to nepobral! ()

BardDeLune 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který nádherně zachycuje nejen utrpení, ale také lásku, vervu a hlavně obrovský talent Zuzany Mináčové. Pocta, kterou ji v tomto filmu udělil její syn, dokumentarista Matěj Mináč se sleduje opravdu krásně, ačkoliv mnohé vyprávění a scény jsou velmi bolestné. Víc takových dokumentů. A vít takových umělkyň. ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotil dokument podle natáčené osobnosti dal bych rovných 5*. Zásadní chybou dokumentu byly ty polohrané scény, které zbytečně rušily. Raději se měl dokument věnovat přímo fotografce, a divák by měl možnost se dozvědět více. Vlastně ten dokument zachránila neuvěřitelná vitalita Zuzany Mináčové, jinak bych asi dal jen 3 hvězdy. Takto 3-4* ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Hlboký a inšpiratívny príbeh jednej fotografky, ktorá sa napriek nepriazni osudu a napriek zverstvám, ktoré sa diali počas vojny, keď bola mladá, nevzdala a išla si za svojím cieľom. Pán Boh sa jej za to odmenil krásnym a naplneným životom, ktorý je obohacujúci nielen pre mladých. Naozaj pekné rozprávanie a bavilo ma to aj napriek tým flashbackovým scénam, ktoré mi tam akosi nepasovali. 75 % ()

Reklama

Reklama