Reklama

Reklama

13. komnata - Série 14 (2017) (série)


13. komnata Ivana Haška ml. (S14E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Krutá diagnóza přeťala dráhu vrcholového fotbalisty. Boj s nemocí neprohrál, stále sportuje a úspěšně podniká. Ivan Hašek jr., syn legendární fotbalové osobnosti československého a českého fotbalu Ivana Haška, bývalého fotbalového reprezentanta, později národního trenéra i nadějného šéfa českého fotbalu, se před šesti lety od lékařů dozvěděl deprimující zprávu: máte nevyléčitelnou chorobu. Je jen málo slavnějších jmen v českém fotbale než to, které nosí Ivan Hašek mladší. Jeho otec je několikanásobný nositel titulu Fotbalista roku, mnohonásobný reprezentant, mistr ligy, reprezentační trenér... V jeho šlépějích šli i synové Pavel – hráč prvoligové Dukly – a také Ivan, který to dotáhl v mladém věku také do první ligy. Po otci zdědil nejen výjimečný fotbalový talent, ale také příslovečnou „haškovskou bojovnost". Žádný balon pro něj nikdy nebyl ztracen, žádný zápas nevzdával. V roce 2011 Ivan jr. udivoval svými výkony na trávnících za prvoligovou „Bohemku" diváky i spoluhráče. Byl fotbalistou od narození, fotbalem žil, dal mu tělo i duši, a pokud jde o zranění, do svých třiadvaceti znal „jen" výrony, nakopnutá kolena, pokopané holeně a nejhůře zlomeninu.
Na počátku nesmírně slibně se rozvíjející kariéry ho zastavila nesmiřitelná diagnóza: roztroušená skleróza. Projevy nemoci ho zastihly v sezoně, kdy byl oporou Bohemians. Počáteční chmury nahradila chuť nevzdat se. Pustil se s nemocí do války a díky své zarputilé povaze, vůli a lékům si nemoc, zasahující tělo i mozek, drží od těla a především od hlavy. Pomáhala rodina i fotbal. Bojoval a bojuje stále. Nemoc mu sice nedovoluje nasazení vrcholového sportovce, ale fotbal hraje a dokonce trénuje mladší fotbalisty. Táhne svými výkony TJ Lipence stále výš. Fotbal v přiměřené míře mu povolují i lékaři, kteří zpočátku nelibě nesli, když Ivan začal trénovat juniorku Bohemians. Stihl také dostudovat a pracuje v japonské restauraci, kterou otevřel jeho otec, který na závěr své skvělé kariéry oslnil celé fotbalové Japonsko. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Milý, hezký a bezstresový dokument o synovi slavného fotbalisty, který místo dobře rozjeté kariéry vrcholového sportovce musel čelit nemoci zvané roztroušená skleróza. V dokumentu kromě Ivana Haška ml. mluví jeho brácha, táta, přítelkyně a spoluhráči jako David Bartek či Milan Škoda, své si řekne i Láďa Vízek. Pořadem provází dlouholetý fotbalový komentátor Pavel Čapek a svým typickým (mně tedy na příliš oblíbeným) stylem vede pořad jako fotbalový zápas. Hudební režie: Eva Javůrková ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi zajímavý a hezký pohled do života Ivana Haška mladšího, syna veleúspěšného fotbalového internacionála a později i trenéra Ivana Haška. Přístup Ivana Haška ml. na mě zanechal velmi silný dojem, protože se kvůli závažnému onemocnění musel vzdát své skvěle nastartované kariéry profesionálního fotbalisty a začít svůj "nový život" takřka od samého počátku. Jeho přístup a boj s touto nepříjemnou nemocí by mohl být vzorem nejen pro pacienty s podobnou chorobou, ale i pro ostatní lidi na celém světě. Tento dokumentární film ukázal i to, jak byl Ivan Hašek ml. v životě správně veden svými rodiči, že se nesoustředil výhradně na sport, ale věnoval se i studiu, protože sportovní kariéra není u žádného sportovce nekonečná. Domnívám se, že Ivan Hašek ml. je prototypem nejen dobrého sportovce ale i člověka. Míním tak především z toho důvodu, že sport se neskládá jen z toho sportovního hlediska, ale i z hlediska výchovného a socializačního. Sport by měl každému sportovci ukázat, že není jen o velkých či drobných vítězstvích a úspěších, ale je i o porážkách, zklamáních, pádech, bolestech a ranách, které přináší nejen samotný sport, ale hlavně život. Z tohoto úhlu pohledu mi vychází, že Ivan Hašek ml. takovým člověkem skutečně je, protože se dokázal se svým osudem sportovně popasovat, zatnout zuby a čelit novým životním výzvám a nástrahám. Je velká škoda, že to takhle neplatí u každého sportovce a člověka. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama