Reklama

Reklama

Polsko, lákavý pohled k sousedům

(TV film)
  • Francie Pologne, les chemins du renouveau (více)
Francie, 2009, 52 min

Obsahy(1)

Poutavá historie i současnost středoevropského státu. Zeměpisně, historicky i kulturně je Polsko mostem mezi východní a západní Evropou, vždyť i geometrický střed evropského kontinentu se nachází právě na jeho území. Zemi tradičně protínají hranice velkých geografických, klimatických, jazykových i náboženských celků. K návštěvě lákají historická města i klidné přírodní oblasti.
Tři čtvrtiny polského území jsou součástí obrovské roviny, táhnoucí se od západní Francie až po Rusko, a nedosahují nadmořské výšky ani 200 metrů. Na jihu je naopak její reliéf výraznější. Horský masiv Karpat dosahuje výšky 2500 metrů. Najdeme tu přes 20 národních parků s pečlivě chráněnou panenskou přírodou.
Polsko změnilo během staletí několikrát své hranice. Poslední výrazná změna ho potkala po 2. světové válce, kdy se posunulo na západ: získalo část území poraženého Německa, naopak část jeho východních území byla přidělena Sovětskému svazu. V současnosti sousedí se sedmi státy a na severu jeho hranici tvoří přibližně 700 kilometrů dlouhé pobřeží Baltského moře.
V Polsku, které má rozlohu 312 679 km², žije zhruba 40 milionů obyvatel. Je jednou z mála zemí střední Evropy, kde nežije žádná významnější etnická menšina. Celkem 95 % obyvatelstva je polského původu, přibližně stejné množství se hlásí ke katolické církvi. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama