Scénář: Ester Krumbachová(1.12.2010)

Bezejmenná osamělá žena očekává pánskou návštěvu. Její byt je malým muzeem antikvárních předmětů; vše od divanu po poslední lžičku je malým uměleckým originálem. Bude ing. Bohouš Čert stejně výjimečný? Žena připravuje večeři o mnoha chodech a dává si nesmírně záležet na estetické stránce věci. Ing. Čert dorazí, všechny pokrmy do sebe mechanicky nahází, aniž by si všímal jejich rafinovaností, natáhne se na divan a mezi trávením ženu blahosklonně poučuje citacemi Schopenhauera a Freuda. Z dětství jsem měl na ten film zmatené vzpomínky. Vybavovaly se mi záhadné fragmenty jako Menšík, okusující nohy od nábytku, Jiřina Bohdalová, promlouvající na kameru ze zdobných oválů starých fotek a sténavý nápěv písně o sněžném muži. Vražda ing. Čerta je opravdu neobvyklý film, zašifrovaný do nečitelných gastronomicko-sexuálních symbolů, z kterých by měl i Sigmund Freud oči navrch hlavy. Připomíná mi trochu Sedmikrásky, ale bez jejich nabubřelé hysterie, trochu Ferreriho nudart Dillinger je mrtvý, ale s propracovanými dialogy a neotřelým humorem. Nemůžu říct, že bych se nudil; je to jako když nemůžete vstát od rozluštěné křížovky a říkáte si, to by v tom byl ing. Čert, abych tu tajenku nevyluštil. :-) Jenže vždycky se zadrhnu nejpozději u místa, kde Bohdalová s Ljubou Hermanovou navštíví vousatou kartářku a ta začne významně mluvit o sušených hrozinkách. Walter Matthau pronesl v jedné komedii větu "Použili jsme tolik metafor, že jsem zapomněl, o čem vlastně mluvíme." Ta věta vystihuje víc než co jiného můj dojem z Vraždy ing. Čerta, přesycené vlastním symbolismem. 60%(3.1.2010)

"Nýče? Co to je?" . . . No co se kýče týče, je to krása, když se sejdou inteligenti, Frojd přitom není morský norský záliv a Bájrn není fotbalovej klub kdesi z Mýnchenu, že... %-))) . . . Haha, kolik tušašských >intošitů< všech dob a postavení se asi od tenkrát zhlédlo v tomhle rozkošně stylizovaném podobenství, čertovsky satirické komedii o věcech mužských i ženských, mo/mentálním soužití bytostí míjejících se v marném souznění. On medvěd, ona mondéna, každý gurmán po svém v duchu malého čecháčkoffství pokřiveného navíc dobovým socialistickým soužitím. Zvláštní, jak i po více jak čtyřiceti letech je tohle lehce surreálné dílko nadčasově svěží, špetka zase jednou té lehce dada poézie vedle vší té reál prózy, se slzou pózy a ženského po-nad/hledu na věc. J.B. navíc v oněch dobách co naplat byla ve všech těch šatičkách šumná švitorka a V.M. se svým chlupatym pupikem vypouštěje z papuly "...ach ty ženy..." či "...ty jedna prcinko..." je přímo kvintesencí českého opivního chlápka, >mačochcysty< ryze národního formátu... ;o] . . . D.m.s.n. je tenhle filmek skvělým uzavřením fenoménu zvaného "Nová vlna", umělecké etapy českého filmu, po níž následovala už jen vyprázdněná (krom politické a společenské i - až na zcela mimořádné výjimky - ta...) kulturní "Normalizece", konec lásky a her, úbyť uměleckých lavírování a zmar hravého vizuálního obžerství. Ejhle aspoň tedy stihla zbýt taková >malá žranice< po našem, o nás a pro nás. Co následovalo a pokračuje kontinuálně vlastně podnes si vyžer každý sám... °-| - - - P.S. Husu bych si taky dal, ale vystačím si povětšinou i s tou mladou kachničkou... ;o[] - - - - - (Poprvé viděno kdesi >klubově< kdysi v dobách hladových, hodnocení 3.11.2011 po obžerském repete na dvd 747., sytý komentář zde jako třiapadesátý - 3.11.2011)(3.11.2011)

Šílená alegorie... na co? Bláznivé podobenství... o čem? Kdo ví. Na tyto otázky se nedá lehce odpovědět, rozhodně ne tak jednoduše, jako třeba v případě filmu O slavnosti a hostech, na kterém se Ester Krumbachová také podílela... Ale každopádně se jedná o povedený film. Režie i herectví je prostě perfektní. A jak tohle mohlo vzniknout v roce 1970? To nechápu.(23.10.2010)

Brilantní šílenost, která by ale bez ústřední dvojice Bohdalová - Menšík chutnala dost suše. Jídlo prochází žaludkem a každého mužského na tu jeho oblíbenou pochutinu dostaneme! Krásný výtvarný dekor, umělecká kamera a aranžmá. Takovou kuchyň bych si dala líbit! Jen v kmínu bych asi doutníky neskladovala.(28.12.2011)

Vtipné,velevtipné, zvláště Menšíkovy kreace pobaví vždy:-)))(3.9.2010)

• NinadeL

Ester, ty seš fakt láska mýho života. "Jde mi o lásku!" Extrémní trapnost a do sebe zahleděnost, která hravě předčí celý zázrak čs. nové vlny včetně papouškovské větve. A to už je co říct.(17.8.2010)

Lister Červenému trpaslíku: Máme tu příšerné hovado, dokonalý prototyp Chlapa, který přijde, sežere všechno v domě (včetně nohou od nábytku, skla a porcelánu), dělá chytrého, ženské nadává, jak není po jeho, tak se hlasitě hádá, dožaduje se vyprání a vyspravení oblečení a pak po sobě práskne dveřmi a ani Bohdalku nepomiluje (ještěže pak, pak bychom se třeba ještě dozvěděli, že je i mimořádně špatný a sobecký milenec). Fujtajbl. BTW, všimněte si, kolik za celých sedmdesát minut vystřídá hlavní ženská postava rób a šatů - hotová Kleopatra:-) Technická poznámka - film jsem viděl ze záznamu na VHS, který byl pořízen minimálně před šestnácti lety a na obrazové kvalitě je to vidět - některé scény (speciálně s Bohdalkou ve svatebním) poblikávají hůř než ona slavná a kromě Japonska nikde nevysílaná epizoda Pokémonů.(3.6.2009)

Menšík se chová asi jako já, když přijdu k ledničce. Bohdalová se chová asi jako já, kdybych vařila v prostřeno. A já bych si ted dala všechno co tam měli :-)(11.9.2011)

Klasika českého konverz.humoru, kde skutečně perlí pan Menšík.. :-))(1.11.2009)

Pro mě verbální pochoutka. A co dodat V. Menšík nenahraditelný, nezaměnitelný, fenomenální, ale J. Bohdalová není tak průkazný talent, takže umím si na jejím postu představit kdejakou herečku z těch lepších. Ester Krumbachovou taky miiluji a enbýt její výtvarné práce v českém filmu, tak by řada z nich byla ochuzena (poslední kus, který dělala byl klip s Ivanem Králem, jeho překrásnou píseň O samotě a nádraží; brzy poté si vzala život).(28.9.2010)

• anais

Z počátku hodně krutá a celkem vtipná satira na soužití muže a ženy (a taky na otroctví, ve kterém ženy musí žít:) se postupně změní v rozvleklé opakování těch samých prvků, takže i při celkem krátké stopáži začne film brzo nudit. Sem tam probleskne Krumbachové výtvarná suverenita, ale to je všehovšudy to jediné, proč to vlastně stojí za vidění.(29.7.2011)

naprosto originální surreálný úlet.(5.9.2010)

Dosti neznámý film, který není tak často objevován v televizi jako ostatní české filmy. Poprvé jsem tento film viděl na dnes již zrušené televizní stanici TV3, kdy název mi samozřejmě nic neřekl narozdíl od soupisky dvou hlavních jmen - Menšík & Bohdalová. Po shlédnutí jsem pochopil proč film není tak často reprízován jako Světáci, Pane, vy jste vdova Po druhém shlédnutí jsem změnil názor na kvalitu filmu po všech možných stránkách. Příběhově naprosto jednoduchá dějová linie, v níž sledujeme pouze hlavní postavy. Velmi dobrá volba při výběru herců, kde je vidět jak je skloubena originalita a improvizace obou protagonistů. Další role jsou jenom dvě a vedlejší role - ve filmu Hermanová & Růžičková. Dohromady mají ve filmu asi pouze 20 vět. Ostatní zbylé role jsou pro vytvořená tzv. křoví. Jelikož je film laděn do temné komedie, nalezneme zde sice jenom pár, ale za opravdu velmi vtipných situac. Po stránce umělecké je film doveden do dokonalosti. Záběry jsou velmi dobře vybrané a působí to velmi těžkým dojmem. Některé prostřihy s postavou za černém pozadí je velmi vkusně vsazené. Škoda, že tento film není na obrazovkách častěji, určitě by si to zasloužil(24.5.2005)

Morbidní, docela upovídaná a navíc pekelnická tragikomedie, kterou jako svůj jediný film natočila výtvarnice Ester Krumbachová, má přitažlivý slogan - Lepší sněžný muž než žádný muž. Scénář : Jan Němec a Ester Krumbachová. Kamera : Jiří Macák. Hudba : Angelo Michajlov(12.6.2011)

Jiřina Bohdalová a Vladimír Menšík by meli být napsáni hodně velkými písmeny; ostatní jsou tam úplně nepodstatní. Delší scénka pro tyhle dva, ale opravdu vyvedená.(17.5.2002)

Ta scéna s hrozinkama prostě....(10.10.2010)

"nějak jsi ztloustla...a taky už nejsi nejmladší" Film, jehož pointa mi vcelku uniká, nicméně na podívání je to film velice povedený. Ester Krumbachová si dala opravdu záležet. Kromě již zmíněné absence pointy bych vytknul filmu atmosféru, která mě pokaždé nutí při sledování konzumovat nějaké pochutiny.(10.10.2010)

• plechulka

Bohužel, i když oba představitelé jsou skvělí jako vždy, s tímto filmem jsem se nějak "nesetkala" - i na víc pokusů....(17.6.2011)

• slunicko2

Nepříliš srozumitelná vizuální žranice. Chtěl jsem se rozepsat o tom, jak tuto hříčku Ester Krumbachové (námět, scénář, režie) vnímám, ale ukázalo se, že Oskar mě předběhl. K jeho komentáři už nemám, co bych dodal.(29.8.2010)

<< předchozí 1 2 3