Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (596)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nadčasová komedie, při které , přestože je studená válka dávno za námi, dodnes stydne krev v žilách. A co teprve v době svého vzniku, kdy rozhodně nebylo zvykem dělat si legraci z tak vážných věcí. Z hereckých výkonů rozhodně nejvíc uchvátí výkony Petera Sellerse, Petera Sellerse a Petera Sellerse. Určitě se na to někdy podívám zas. Zdravíme Dimitrije! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No je to hodně neortodoxní satira, abych řekl pravdu vnímal jsem si spíše jako komedii, yť samozřejmě v konečném důsledku to k smíchu moc není, ale ta pointa je minimálně v dnešní době nereálná, ale máme jiný reálný možnosti point. Peter je tady fakt neskutečnej a v těsným závěsu Gerge C. Scott. Některé scény a dialogy jsou neskutečně zábavný, zejména telefonování je tady pojato monstrozním stylem. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

V mantinelech mrazivě znevažujícího o smrtelně vážném. Téma nezestárlo, ale nyní na úsvitu nových Studených válek se zdá býti obzvláště aktuální. Zpracování je geniální. Herecké výkony jsou jedinečné. Cynický humor trefný a na výši. Další z mnoha nadčasových a nesmrtelných děl, ve kterých mistr Kubrick dokázal, že jakékoliv škatulky byly pro jeho velkoplošný formát příliš těsné a zcela mimo diskusi. Peace is our profession ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já se moc nesmál. Spíše jsem sledoval, jak to nadělení hodlá vláda USA zastavit a v duchu si říkal -i přez počáteční důrazné ujištění USAAF na začátku filmu, že se něco takového nemůže stát - právě zda se něco takového nemůže skutečně stát.... Výstupy Dr. Divnolásky na vozíku na mne měly spíše rušivý efekt a připadaly mi i trapné. Sem tam jsem se pár vtipům a narážkám usmál. To když například ruský premiér vysvětluje proč ještě nikomu nesdělili informaci, že SSSR vlastní zbraň posledního soudu...Závěr filmu s krásnou písní Very Lynn - We'll Meet Again mi však přišel naprosto dokonalý. Vidět to v době kdy to šlo do kin, tak si na zahradě začnu betonovat hodně hluboký atomový kryt se zásobou potravin (dle doporučení Dr. Divnolásky) tak asi na sto let. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Upozornenie! Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (uf!) je film s dosť vyhradeným cieľovým publikom. Tí čo čakajú prílivy smiechu budú zrejme sklamaný. Áno, zasmejete sa, a nie raz, ale bude to smiech skôr typu: "Hah, tí Amíci vyhodia do luftu pol planéty, ha, ha, ehm..." Scenár je geniálny (niektoré časti sú jednoducho nezabudnuteľné, napr. Americký prezident oznamujúci Rusom 'zlú správu', Divnoláskovo reflexívne 'hajlovanie' atď.), réžia sa mi síce nezdá príliš 'kubrikovská', ale to nič nemení na fakte, že je perfektná, a herecké výkony sú to, čo robí zo štvorhviezdičkového filmu film päťhviezdičkový. Človeku až niekedy rozum zostáva stáť nad tým s akou eleganciou dokázal Kubrick ukormidlovať celý film, skrotiť hviezdy ako Peter Sellers či Sterling Heyden a vyťažiť z nich absolútne maximum (hlavne čo sa týka Sellersa, jeho herecká exhibícia skutočne nemá obdobu). Aby som to nejako ukončil, dám vám jednu radu - pred pozretím trikrát po sebe zopakujte nasledujúcu vetu: "Idem pozerať film, ktorý si robí srandu z obdobia, ktoré nebolo vôbec srandovné." ()

Galerie (194)

Zajímavosti (68)

  • Peter Sellers zinkasoval za svoju účasť vo filme 1 milión amerických dolárov, čo predstavovalo neuveriteľných 55% rozpočtu samotného filmu. (srbak)
  • Původně měl být v průběhu celého filmu prezident Muffley (Peter Sellers) hodně nachlazený. Peter Sellers takto skutečně odehrál několik scén, ostatní herci se jeho projevu neustále smáli a bavili se i při jeho jiných improvizacích během natáčení. Stanley Kubrick se poté rozhodl udělat z prezidenta vážnější postavu a scény s nachlazením byly přetočeny. Ve filmu však zůstal záběr, kde se Peter Bull jako sovětský velvyslanec snaží zadržet smích, když se Peter Sellers jako Divnoláska snaží ovládnout svoji pravou ruku. (Taita89)

Reklama

Reklama