Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (915)

POMO 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovsky jemné, ľudské a komorné. Presne také, ako si udalosť zaslúžila a jej vnímanie a pochopenie vyžadovalo. Výborný scenár, citlivá réžia a (opäť) famózny Hanks. Silne zvažujem piatu hviezdu, pretože je malý zázrak, čo sa z toho - síce bez väčších emócií, ale bez jedinej, čo i len mikroskopickej chybky na kráse - podarilo vydolovať. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Holt kdo umí, umí. Jeden frajer přeqapivě dokáže udělat z Érbasu hydroplán a nonšalantně ho bez zbytečného čvachtání parknout do řeky místo do WTC, no a druhý frajer o tom přeqapivě bez zbytečného patosu dokáže nonšalantně splácat stručný a přímočarý filmík místo obvyklé emocionálně kýčovité dojnice pro opneumatikované hospodyňky. Tak se to má dělat, kluci! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Důmyslně vystavěný portrét disciplinovaného profesionála, stíhaného pochybami, zda odvedl nejlepší práci, jakou mohl. Obraz ústředního „zázraku“ i portrét hlavního hrdiny Eastwood skládá z několika retrospektiv, z nichž každá akcentuje jinou rovinu události a všechny se pak „zrcadlí“ v Sullyho závěrečném proslovu, vyzdvihujícím zásluhy kolektivu. Sullenberger je sice díky Hanksovi charismatičtější osobností, než jak působí z toho, jak sám sebe popisuje v knize, podle které byl film natočen, ale pořád jde o docela obyčejného pracujícího člověka pevných zásad a neměnných rituálů, ne o hrdinu každým coulem, který by vtipně glosoval každou potíž a hravě zdolával všechny překážky. Eastwood díky němu muže koncept hrdinství nahlédnout opět v jiném světle. Hrdinou se bez ohledu na oslnivost svých povahových vlastností může stát každý, kdo „jen“ dobře vykonává to, v čem je nejlepší. Více zde. 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čím dál víc mě zajímá, jak to ten Clint sakra dělá, když mu za chvíli bude pomalu devadesát. Žádný zázrak, ale poctivý, faktografický snímek s velkým množstvím samozřejmého hrdinství, malou špetkou patosu a pointou, která vypadá trošku jako z detektivky. A Tom Hanks, samozřejmě. Zajímalo by mě, jak moc je touhle událostí inspirován Zemeckisův Let z roku 2012. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Clint Estwood sází na opravdovost a tu taky umí dát na plátno jako málokdo jinej. Jen si mohl odpustit ty nárazy letadla do baráčků, to mě nepřišlo jako ideální ke komornímu tonu filmu, teda komorní až po tu dobu, co nám dopřeje přistání letadla na řece Hudson a že se nejedná o žádné letadélko Káně, ale o pořádnýho macka. Tahla scéna a Clint nám jí daruje hned dvakrát, pokaždé trošku jinak kopla Clinta do letošní nominace na Oscara, protože to bylo cca 30 filmařsky absolutně dokonalých minut. Samozřejmě není to jediný za co má Clint u mě výbornou, třeba casting, Hanksem na roli kapitána Sullyho trefil bingo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nepřehání ten Clint Eastwood s tím nacionalismem už trošku? Dobře, zkousnu válečnej film o jedné slavné americké vlajce, beru i příběh jednoho amerického snajpera, který tvrdý chleba má, ale je opravdu nutné udělat podrobnou rekonstrukci toho, jak na řece Hudson přistálo letadlo před osmi lety? Nedivím se, že tenhle film bez titulků má sotva 90 minut, protože k tomu není moc co dodat. A ještě mi ani digitální scény s letadlem nepřišly kdoví jak pěkné. Před patnácti lety možná, ale dneska? Ještě, že hlavní roli dostal Tom Hanks, protože ten horší už nikdy nebude. Všechno ostatní už znova ale nikdy nechci vidět. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $125,070,033Tržby Celosvetovo $240,797,623Tržby za predaj Blu-ray v USA $11,932,074Tržby za predaj DVD v USA $15,183,036║ Zručný Clint Eastwood a ako je už zvykom štandardne výborný Tom Hanks. Dejovo to je spracované veľmi pútavo a má to hneď niekoľko silných momentov, kvalitka. /videl v kine: 80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dobře vystavěné drama, které relativně úsečný příběh zpestřuje několika chytře načasovanými změnami perspektivy. Eastwood režíruje konzervativně a drží na uzdě patos, což se v průběhu hned několikrát zúročí, když se ze "současnosti" vrátíme na palubu letu 1549. Jediný problém je vlastně postava Sullyho, která je tak jednorozměrně pokorná, dobrá a sebe-pochybovačná, že aby film vůbec mohl fungovat jako drama, musí démonizovat vyšetřovatele z NTSB. Všichni kolem zázračného letu 100% vykonávají svou práci, film je doslova ódou na běžné pracující Američany, kteří věří svému zadku víc než počítačům nebo institucím. Mám ale pocit, že dělat z NTSB skupinu zaujatých, manipulativních a nepřejících kravaťáků, je i v případě "fiktivní dramatické rekonstrukce" hodně sporné. Hlavně když mezi nimi působí mnoho bývalých pilotů a prokazatelně obvykle velmi těžko nesou selhání svých kolegů. Takhle se zdá, že nehodu obklopovaly samí profíci krom samotných vyšetřovatelů. Proč tenhle exkurz? Sully je vlastně hodně řídký a jednostrunný film. Zábavný, ale prostinký. Budiž mu přáno, nemohl jsem od něj odtrhnout. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro někoho to může být hra na jistotu (je tu oscarový oblíbenec Clint Eastwood, oblíbenec americké vlády Tom Hanks, příběh podle skutečnosti) a nemýlí se. Přesto film zbytečně netlačí na emoce, patos tu není tak silný, jak by mohl, a hlavně způsob natočení perfektně rozvíjí hlavní motiv přistání a vnitřního boje kapitána letadla se svým svědomím. Tom Hanks tu zase po delší době podává výkon, který vtáhne civilním pojetím a současně je uvěřitelný (žádné jeho velké úsměvy a dětinský kukuč). V závěru filmu možná chybí vyvrcholení, ale divák si při závěrečných titulcích rychle uvědomí, že vyvrcholením byl samotný čin kapitána a záchranných jednotek. PS: velké plus za věrhodnost a důraz na detaily ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Poctivý, hrdinský, vlastenecký a hlavně uměřeně patetický film, prostě takový, jak ho umí natočit Clint Eastwood, skromný nestor Hollywoodu, který se v mých očích velmi podobá hlavnímu hrdinovi svého filmu, kapitánu Sullymu. Oslava lidí, kteří perfektně ovládají své řemeslo a na jejichž profesionalitě stojí celý systém, oslava pokorné protestanské (pracovní) morálky... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Žádné obezličky, žádné serepetičky, citlivě dávkovaný patos a žádná klišé. Skrze chytře vystavěnou strukturu se jde rovnou k jádru pudla; a to sice konfliktu člověka, který dokázal s linkovým letadlem bez funkčních motorů zdánlivě nemožné, aby následně začal pod tlakem okolí pochybovat, zda náhodou to co udělal, nebylo naopak to vůbec nejhorší možné řešení a zbytečné eskamotérství. Hanks opět dokazuje, že co se týče škatulky "obyčejných správných chlapíků od vedle", tak nemá v zámoří konkurenci. Jde to na dřeň a strhává to ve všech momentech; při mrazivě chladně klidném řízeném krizovém přistání samotném, v momentech začínající paniky po něm, během intenzivního grilování před komisí i při sebezpytném bloumání zmrzlým New Yorkem. Jakkoli by to na první pohled svádělo k přirovnání ke Zemeckisově Letu, tak to má mnohem blíže ke Greengrassovu Letu číslo 93. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAPITÁNE SULLENBERGERE, JSTE HRDINA NEBO MÁTE STÁT PŘED SOUDEM?“… /// Retrospektivní (samozřejmě, jaký jiný!) vyprávění o 208 vteřinách a sledu událostí, které následovaly. Ohromnou devízou filmu je to, že trvá tolik, kolik trvat má. Nevotravuje, udržuje napětí a dramatem ze soudní síně graduje. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Highest Duty: My Search for What Really Matters“, se kterou Chesley Sullenbergerovi pomáhal Jeffrey Zaslow neznám. 2.) Neznám žádnej film se šťastným koncem vo letadle v New Yorku. 3.) Thx za titule „fceli medvídek“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Drama o zakomplexovaném dědkovi. Říkal jsem si, to není možné, že je Tom Hanks takový prďola a že tak děsně sešel. To ho určitě namaskovali...Tak jsem si zadal na googlu jeho fotky z roku 2016 a on tak opravdu vypadá :-( Vždyť by mohl hrát fotra Johnu Travoltovi! Joan Collins, která má 83 let, by mohla hrát jeho vnučku! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distributor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,955 // Otvárací Víkend v USA: $35,028,301 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Eastwood a Hanks na staré kolena předvádí precizní výkon v každém směru. Nedoufal bych, že Životopisné Drama mě strhne víc než cokoliv jiného za poslední dobu. Hleděl jsem až do dvou rána, jak to celé dopadne. Napínavé, inteligentní, poutavé a perfektně zahrané. Paráda. 90% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nebola to havária. Bolo to pristátie na vode." Asi ešte väčšia nuda, ako starší Eastwoodov hit Americký ostreľovač, hoci po charakterovej stránke ma to bavilo predsa len o čosi viac, nakoľko Hanksov kapitán lietadla je na rozdiel od vytretého snajpera Bradleyho Coopera sympatický, ľudský a príjemne obyčajný. Tým by sme však pomaly ale iste s plusmi končili. Nie je to zlé, len ma to strašne nebavilo a nudilo, našťastie to malo len osviežujúcu hodinu a pol, za čo Clintovi treba uznanlivo potľapkať po pleci, lebo mnohí režiséri nevedia triezvo odhadnúť "správnu" minutáž a ich filmy často trvajú aj o hodinu dlhšie, než by mali. Tu nie. Tu je to naozaj tak akurát. Aaron Eckhart bol fajn (no jeho fúzy pôsobili dosť obludne, nechcem povedať hororovo) a ústredná havária bola presvedčivo nakrútená. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "Yes, I would've done it in July." Nechápu, kde se to v tom starém kovbojovi pořád bere, ale jsem za to rád. U Sullyho pak obzvlášť, protože si tentokrát Eastwood pohlídal i konec, se kterými u něj mám jinak docela problém. Nevim, jestli za to mohlo téma, nebo už se poučil, každopádně skvělá práce, parádně dotažený a po Unforgiven asi rovnou jeho nejlepší film. A Hanksův za delší dobu taky. 9/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přijde mi dost neuvěřitelný, že se podobný slyšení vůbec mohlo odehrát, místo aby kapitána ihned nesl celý národ v peřince, líbal mu zadek a nějaký prošetření se provedlo hezky potichu, důkladně a bez nervů pro něj. Ale holt žijeme v realitě, která je občas obrácená vzhůru nohama. Jo, Hanks s Eckhartem sázka najisto, Eastwood k tomu přistoupil dost komorně, s respektem a já vzhledem k jeho věku opět jen zírám. Na chladnou formu bylo těch emocí až dost. Takže film, který vám možná nevystřelí díru do čela, ale na který může mít zlý kecy vážně jen totální dement. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsem přesvědčená, že Sully je rád, že ho mohl hrát Tom Hanks v jedné jeho "neskutečné" situaci, kdy šlo o život 155 lidí. Já se přiznám, že jsem měla několikrát slzy na krajíčku a jsem ráda, že jsem mohla vidět i druhou stránku věci, kdy probíhalo vyšetřování. Skvěle natočené a těch 35 vteřin lidského faktoru mě už totálně dostalo. Tom byl vynikající jako vždy, to byla trefa do černého a celkově to byl zázrak, jinak to neumím pojmenovat. ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama