Reklama

Reklama

Zabíjení

  • Česko Velká kořist (více)
Trailer

Johnny Clay sa po piatich rokoch dostal z väzenia a chystá sa oženiť so snúbenicou Fay. Je pevne rozhodnutý, že do ďalších kšeftov sa pustí až keď sa presvedčí, že riziko ozaj stojí za potenciálny zisk. Spolu so štyrmi ďalšími mužmi chystá prepadnutie dostihovej pokladne. V hre sú dva milióny dolárov. Lúpež je naplánovaná do najmenších detailov. Zapojený je do nej aj George Peatty, plachý pokladník z dostihovej dráhy. Je ochotný riskovať krk len preto, aby zapôsobil na chladnú a panovačnú manželku Sherry. Sherry mu je neverná s Valom a všetky informácie o plánovanej lúpeži posúva svojmu milencovi. Tak dokáže aj dokonale naplánovaný zločin stroskotať na príliš dokonalej zhode náhod... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách super heist, velmi poutavý a k závěru napínavý, skvěle zahraný. Líbí se mi chytrá, ne zcela lineární časová posloupnost, má to spád a příjemný tah na branku. Bez debat i dnes si dále drží kvalitu, je tématicky relevantní a stojí za pozornost - po právu tak trvale opěvovaný snímek. "Despite a collective hope for the future, they will always be puppets, no matter how hard each tries to cut the strings of fate." ()

T2 

všechny recenze uživatele

Kubrick a jeho uctievanie, my ostáva veľkou záhadou, film ako taký hlavne námetovo a spracovaní nie je zlý ale čo tomu citeľne chýba, sú povrchne vykreslené postavy. Jednak ich tam je strašne moc, čim nastáva riadny mišmaš v tom kto čo vlastne v deji zastáva, na tej krátkej minutážnej ploche ich ani nestihneme riadne spoznať, kdež to časom takmer rozoznať v ich konaní v daných scénkach, práve tie su fajn prešpikované ale v tej rýchlej dejovej prešmičkovej tendencii ich nedokážeme nasať tak aby mali hlbší význam. Samozrejme na konci dosť pokazí dojem to nadobudnuté "zbytočné" predvídateľné klišé. A tento film ma len presvedčil v to, že Kubrick nevie moc s postavami vyprávať príbeh a hlavne ho vykresliť v zrozumiteľných partiách. Stále vo mne zanecháva len dojem zbytočne najpreceniteľnejšieho režiséra. Tie hodnotenia užívateľov my pripadajú ako samozrejmosť k vychválenej osobnosti kritikmi ale je to fakt objektívne zhodnotenie filmu voči tomu ako že umeniu čo nám ponúka? Pre mňa určite nie! ║Rozpočet $320,000Tržby USA $-Tržby Celosvetovo €269,337(Španielsko)║ ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě než se Kubrick proslavil klasikami jako "Mechanický pomeranč" nebo "2001: Vesmírná Odysea" natočil brilantní film-noir, ve kterém použil novátorské postupy, které se používají dodnes. Film se točí kolem loupeže peněz na dostihovém závodišti, která i když je dokonale naplánovaná, zákonitě nemůže dopadnou podle představ zlodějů. Režisérův přístup k příběhu je skutečně prvotřídní a hodně často používá "skoky" v čase, kdy různou událost ukáže očima několika zúčastněných, tudíž je důležité celý film sledovat pozorně, jelikož je jednoduché se v příběhu ztratit. Díky své krátké stopáži se zde pořád něco děje a režisér se nezdržuje zdlouhavým vysvětlováním. Jako třešnička na dortu vedle dokonalého scénaře a prvotřídní gradace filmu pak působí výborné herecké obsazení, skvělá hudba a konec, který ani nemohl být lepší. Nadčasová klasika. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - INVENTURA - Filmová čítanka - film noir (The Killing / THE KILLING / Zabíjení) - Nikdy jsem žánr Film-Noir nevyhledával, proto pro mne příjemné překvapení, že se mi na filmovce docela i líbily, nebo to dělala hlavně ta festivalová atmosféra?... - 28. 7. 2010 - kino Reduta - Velký sál - Uherské Hradiště - 85% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Kubrick je bůh a už jsem se několikrát ujistil, že od něj můžu opravdu všechno. Trio Osvícení-Odyssea-Olověná vesta sice jeho ostatní snímky dost převyšuje a představuje pro mě vrchol v kinematografii jako takové, ale i méně známé Zabíjení jasně ukazuje režisérův ohromný talent a neuvěřitelnou preciznost. Příběh je nesmírně svižný, retrospektivní vyprávění je zvládnuto na jedničku a závěrečná cca půlhodinka je opravdu jako balzám na duši pro všechny žánrové fajnšmekry. Společně s Hitchcockovými Cizinci ve vlaku zatím nejlepší film-noir, jaký jsem viděl.. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (22)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1956 v New Yorku. (Varan)
  • Z rozpočtu 320 tisíc amerických dolarů poskytlo 200 tisíc studio United Artists, zbytek producent James B. Harris. Ačkoliv Stanley Kubrick považuje film za svůj první profesionální, rozpočet byl i na 50. léta v Hollywoodu celkem mizerný. (gogos)
  • Natáčení zabralo 24 dní. (Matty)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama