Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 2
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (361)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Velice nerada ubírám hvězdu právě Kubrickovi, ale musím být spravedlivá. Filomena má pravdu. Tohle je velkofilm z dob, kdy diváci očekávali velkolepou podívanou jako na divadle a k tomu bezvadné kostýmy. Dostali sladký romantický příběh, u kterého si mohli pobečet jako želvy a pokochat se krásnou kamerou. Jenže pravý Spartakus měl přijít v oblacích prachu, v potu a špíně, z toho filmu měl být cítit pot a spálenina, měla být vidět krev a rány, měl být drsný a barbarský. A tohle všechno nebyl. Škoda, že místo Kubricka záměru dostane divák jen sterilní sestříhanou podobu. Knižní předlohu neznám, ale filmový příběh je postavený jednoznačně na milostném vztahu. Jako vždy vznikl romantický film v historických kulisách. Nutno přiznat, že ty kulisy byly nádherné, někdy až moc. :o) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Špičková Kubrickova historická válečná romance o vzpouře a hrdinném boji římských otroků za svobodu a právo na život a lásku. Plejáda hvězd: Kirk Douglas jako otrok a vojevůdce Spartacus, Laurence Olivier jako římský vojevůdce Crassus, Peter Ustinov coby obchodník a cvičitel otroků, legendární Charles Laughton jako senátor Gracchus a Tony Curtis jako otrok - umělec Antoninus. K tomu dokonalá režie, výprava plná davových scén a taky láska a smrt. Co si přát více? Trailer: http://www.csfd.cz/film/5408-spartakus/videa/ ()

Reklama

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že Spartakus je nejslabším Kubrickovým dílem (pokud nepočítám jeho dvě prvotiny), co jsem dosud viděl. Výprava je samozřejmě na svou dobu až neskutečná, ale celý ten příběh je moc zdlouhavý a chvílemi až nudí. A ani ten Kirk Douglas se mi do této hlavní role moc nehodí. Každopádně na svou dobu musel Spartakus vyvolat veliký ohlas. 7/10 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tak poslední sehnatelný Kubrick splněn. A opět jsem se bavil. Ač se zdá těch 3 a čtvrt hodiny úmorných, s pauzou to je jako nic. Navíc se opravdu ve filmu pořád něco děje a kupodivu i politické průpovídky římských politiků nenudí. A u některých záběrů si opět říkáte, jak on to ten Kubrick udělal? Sice to není taková dokonalá podívaná, jako třeba Pomeranč a Osvícení, ale z hlediska historických velkofilmů jde opravdu o veledílo. Díky Mistře, škoda, že už v rukávu nemáte schovaný žádný další kus. 7/10 ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Naivně jsem očekával historický film, ale když se vypravěč rozhovořil o pohanské tyranidě Říma, diktátorech a strašlivé chorobě jménem otrokářství, tvrdě jsem dopadl na zem. Na druhou stranu co chtít po Římu, kde se mluví anglicky, že. S historii a reáliemi se nikdo příliš nepáral, téma Spartakova povstání je jen zastřešením pro unifikovanou hollywoodskou slátaninu, která by měla mít lehký nádech minulosti "tam někde za oceánem". Nevkusná romance, spousta dojemné hrdosti, patosu a žvástů o svobodě... Co na tom, že se na to nedá dívat, postavy jsou ploché a vůbec to pohromadě nefunguje. Chvílemi jsem měl silný pocit, že Spartakus pochází z východního bloku, protože takové nadšení pro budování komunismu, jaké projevují Spartakovi otroci, se hned tak nevidí. I když tu spoustu šťastných záběrů na chudé, ale o to více se milující rodiny bych milerád oželel. Rovněž je na filmu vidět, jak zoufale se nedostávalo peněz, směšná kreslená pozadí bijí do očí a celé to působí hrozně vidlácky - souboje připomínají podprůměrný LARP z doby husitské. Párkrát jsem se uchichtl u té komediální roviny filmu, ale to je z pozitiv vše. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (69)

  • Varinia (Jean Simmons) nemohla být z Británie v příběhu, který se odehrává v roce 70 před naším letopočtem, protože Řím navázal první přímý kontakt s Británií až v letech 55 a 54 před naším letopočtem, kdy Julius Caesar podnikl na ostrovy 2 výpravy. (gogos)
  • Spartakus prošel před prvním promítáním cenzurou a je jedním z posledních komerčních filmů, „z nichž je odstraněna homosexualita“ Správou produkčního kodexu. (Zetwenka)
  • Tony Curtis si při hraní tenisu během natáčení s Kirkem Douglasem poranil achilovu šlachu. Protože dostal sádru, muselo se natáčení jeho scén odložit. (gogos)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama