Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 1
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

VOD (1)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (361)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si doplnil u tuhle velkolepou hollywoodskou klasiku. Člověk by ani neřekl, že to je od Stanleyho Kubricka. Kirk Douglas je v roli Spartaka přímo úchvatný. Nabízí se i srovnání se seriálem, který je dost odlišný. Vadila mi dlouhá stopáž a místy moc pomalé tempo. Akce je sice dobrá, ale je jí tam málo. Člověk ale musí ocenit velikost celého filmu. Na svou dobu určitě super a Oscary si jednoznačně zaslouží. Dnes už se takové filmy netočí... "Udeř mě!" ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení. Naordinoval jsem si jako povinnou četbu dva historické velkofilmy, i když tento žánr nemám moc rád. Po afektovaném a patetickém Ben Hurovi, plném ochů a achů a hovorů ve světle luny na mne Spartacus zapůsobil jako balzám. Sice na nějaký ten patos přece jen někdy došlo, přesto tyto dva filmy dělí obrovská propast a zdá se nemožné, že vznikly jen rok po sobě. Jiskrné dialogy, vesměs velmi civilní herci, několik opravdu zajímavých a skvěle zahraných postav - nejvíc jsem si užil Petera Ustinova (Batiatus, majitel školy gladiátorů), který přímo geniálně ztvárnil podlézavého, bezpáteřního a ustrašeného zbabělce se všemi jeho nervovými tiky, mumláním a koktáním. Myslím, že si ten zážitek brzy zopakuji. ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Strašně nerada dávám Kubrickovi dvě hvězdičky. Snad je to mou averzí k historickým filmům, která den ode dne stoupá, ale ať jsou postavy a vztahy mezi nimi vykresleny sebelíp, tři hodiny dívat se na otroky a Římany kolem nich nezvládám. Snad se na něj podívám s časovým odstupem a řeknu si, jak je to úžasný film a jak je antický Řím zajímavé období. Snad. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Spartacovo povstání můžeme vnímat buď po vzoru Jarmily Loukotkové jako zdravou protiotrockou zčásti tvůrčí revoluci, anebo pouze jako slepou barbarskou, neuvědomělou, plenící hrubou sílu, která mohla Římskému impériu pouze uškodit. Já sám bych byl zejména dnes silně žádostiv též druhé interpretace, ale u raného Kubricka (a vlastně do toho ani příliš kecat nemohl) se pragmatičtějšího pojetí dějin a života zatím nedočkáme. Proto nám tady vznikl film, který posláním i obsahem naprosto odpovídá koncepci hollywoodského velkofilmu let šedesátých. Co už ho odlišuje je řemeslná zručnost a neotřelost (vychutnání si "koupele" v polévce), jíž Kubrick "plýtvá" zcela v duchu hesla l'art pour l'art. Podobným nenáročným přístupem se "školil" v Zabíjení a znovu se ho pokusil vzkřísit u Osvícení. V každém případě, zaplať pánbůh za tento film i za skvělou roli Petera Ustinova. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Spartacus je medzník filmovej tvorby režiséra Stanleyho Kubricka. Na jednej strane je tu vidieť, že nemal až takú voľnú ruku ako pri iných filmoch, čo možno súvisí aj s tým, že svojich zaužívaných spolupracovníkov zamenil za úplne nových a konečne mal dosť peňazí na to, aby natočil to čo chce, aj keď sa to tak zoberie tak ruky mu poriadne zviazalo štúdio universal a kirk dauglas. A aj napriek tomu sa Kubrick nedal odradiť a natočil pôsobivý historický spektákel, ktorý síce postráda Kubrickovú originalitu a jeho prítomnosť v každom políčku filmového materiálu, ale zase na druhú stranu sa vôbec nehanbím priradiť Spartakusa k takým historickým skvostom ako sú Wylerov Ben- Hur a Kurosawoví Siedmi Samurajovia. Tri hodiny doslova ubehli ako voda a je tu veľa pôsobivých scén, ktoré sú len podčiarknuté kvalitnou hudbou a prvotriednym herectvom. Davové scény sú fenomenálne a vy doslova cítite každého jedného komparzistu, ktorý sa objavil na scéne. Herecké výkony sú dych berúce. Či už sa jedná o famózny herecký koncert Kirka Douglasa, alebo o chladný a sebaistý prejav Laurencea Oliviera. Títo dvaja sa doslova bijú o vašu priazeň. A rovnako ich postavy zaberajú väčšinu stopáže tohoto filmu, preto je celkom vtipné, že sa našiel niekto kto ich svojim spôsobom prečúral a to Peter Ustinov, ktorého môžem bezkonkurenčne vyhlásiť najlepšie za hranou postavou v tomto filme a ktorý si právom došiel po oscara. Po tomto filme, si Kubrick začal točiť po svojom a už bez Ameriky, aj keď rozhodne jeho posledný americký film nie je zlý. Aj keď mi nedá podotknúť, že film je scénaristický podaný tak, že by sa kľudne mohol volať " Panic Spartakus sa zamiluje, vzbúri sa, stane sa mužom a tiahne do Ríma aby tam bol ukrižovaný" ale to sa zdalo producentom asi príliš dlhé. Ale vzhľadom na to, že celé dianie trojhodinového filmu sa dá zhrnúť do jednej vety, len dokazuje aký je Kubrick umelec, pretože bez tých troch hodín, ktoré by ste strávili pozeraním, vám tá veta nebude znieť tak ako teraz mne. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (68)

  • V roce 2007 byla hláška "I am Spartacus" zvolena magazínem Premiere jako 64. nejlepší filmová hláška všech dob. (gogos)
  • Piráta Tigrana Levanta měl původně hrát Orson Welles. Nakonec ho hrál rodilý Pražák Herbert Lom. (Kulmon)
  • Film sa odohráva v roku 73 pred Kristom. (westerns)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama