Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 2
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (361)

classic 

všechny recenze uživatele

„Spartakus” bol rímsky otrok, ktorého (od)kúpil "prevádzkovateľ" gladiátorskej školy v Capui, Lentulus Batiatus, odkiaľ roku 73 pred našim letopočtom ubzikol, t. j. „vzal nohy na plecia” , samozrejme, že pri počiatočnej vzbure nebol úplne sám (to by sa ani vôbec nedalo), totiž, na samý úvod ho nasledovala desiatka ďalších a ďalších sympatizantov, a tak na začiatok vzniká akási mikro-armádička, ktorá sa čochvíľa rozrastie do tisícov a tisícov poriadnej armády, čo dá extrémne zabrať aj takým «populárnym» rímskym légiam, že zároveň vstupuje do dejín, ako "Spartakovo povstanie" - najväčšia revolúcia otrokov v staroveku, kedy sa pridávajú ďalšie zaujímavé postavy, a to buď naprosto reálne - Marcus Licinius Crassus, Gaius Julius Caesar, či ešte aj gladiátor Crixus, alebo vo väčšine, samé fikčné, trebárs: Varinia (Spartakova frajerka), Gracchus (senátor), Glabrus, Antoninus (básnik), Tigranes Levantus (pirát), Marcellus a Draba, čo už ďalej výhradne závisí iba od voľnej predstavivosti renomovaného scenáristu DALTONA TRUMBA, a už nakoľko čerpal z knižnej predlohy Howarda Fasta, to vonkoncom netuším, viac-menej, je to aj tak jedno, filmový počin musel skrátka aj tak prispôsobiť premaznanému, hollywoodskému publiku... ? Obsadenie veľkofilmu panoramatických rozmerov, je vskutku - ideálne, už nikdy viac nemal Stano Kubrick toľko zvučných hereckých kapacít pod jednou strechou, veď skúste teraz počítať so mnou: K. Douglas (ikonická, životná rola), L. Olivier, J. Simmons, Ch. Laughton, P. Ustinov (oscar za h. výkon vo vedľajšej úlohe), J. Gavin, N. Foch, J. Ireland, H. Lom, J. Dall, W. Strode a T. Curtis = 12 ! Ansámbel nemá hluché miesta. Majestátna hudba Alexa Northa, mi ešte práve v tejto chvíli rezonuje v ušiach, lebo počúvam soundtrack pri písaní review. Kamera Russella Mettyho je tiež geniálna, ale počul som, že pri komponovaní obrazu sedel kameraman v kúte, kde ho väčšinou zastupoval tvrdošijný puntičkár Kubrick, a tak výsledná cena Akadémie po práve patrí iba režisérovi, ktorú nakoniec obdržal práve odstrkovaný Metty ?! Je to strašne divné ! Špičková výprava výpravného kvarteta a extra vierohodné kostýmy Vallesa a Billa Thomasa, len podtrhujú a zdôrazňujú celkovú historickú atmosféru, dávnu dobu. I napriek všetkým pozitívnym aspektom, som snímku ubral jednu hviezdičku, lebo sa miestami dosť vlečie, zbytočne je natiahnutý do viac, ako 3. hodín, čiže disponuje niekoľkými nudnými pasážami, no z režiséra/mladého ucha, sa stal naprostý perfekcionista, ktorý bude neustále prekonávať hranice svojich možností... PS: V zobrazení 4K ULTRA HD som sa priblížil k samotnému kino-zážitku, čo bolo inak veľmi fajn ! ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si doplnil u tuhle velkolepou hollywoodskou klasiku. Člověk by ani neřekl, že to je od Stanleyho Kubricka. Kirk Douglas je v roli Spartaka přímo úchvatný. Nabízí se i srovnání se seriálem, který je dost odlišný. Vadila mi dlouhá stopáž a místy moc pomalé tempo. Akce je sice dobrá, ale je jí tam málo. Člověk ale musí ocenit velikost celého filmu. Na svou dobu určitě super a Oscary si jednoznačně zaslouží. Dnes už se takové filmy netočí... "Udeř mě!" ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Naprostá legenda mezi historickými filmy! Herecké osazenstvo nemá chybu, stejně tak jako režie! U jiných historických filmů 50. a 60. let mě často nudily sekvence, kde se povídalo a všemožně uvažovalo, a které byly častokrát úplně zbytečné. Díky nim pak stopáž dosáhla závratných délek. Ne tak Spartakus. I přes tři hodiny, které ten film má, se mi ani jednou nechtělo film o kousíček přetočit. Zkrátka další geniální kousek Stanleyho Kubricka! ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

kubrick bol totalny perfekcionista, niektore sceny su neskutocne..je az neuveritelne pozorovat, ako sa kirk douglas ponasa so svojim synom.. rovnake gesta, totozne kvalitne herectvo. plne hodnotenie nastrbil zrejme cas, hlavne bojove sceny neposobia v dnesnej dobe dostatocne autenticky, ale aj tak, ide o vskutku vynimocne dielko. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6/10] (Bryna Universal) (Technicolor /// Produkce: Kirk Douglas /// Scénář: Dalton Trumbo podle románu Howarda Fasta /// Kamera: Russell Metty /// Hudba: Alex North /// Oscar: Peter Ustinov (herec ve vedlejší roli), Alexander Golitzen, Eric Orbom, Russell A. Gausman, Julia Heron (výprava), Russell Metty (kamera), Valles, Bill Thomas (kostýmy) /// Nominace na Oscara: Robert Lawrence (střih), Alex North (hudba)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (160)

Zajímavosti (69)

  • V roce 2007 byla hláška "I am Spartacus" zvolena magazínem Premiere jako 64. nejlepší filmová hláška všech dob. (gogos)
  • Film trpí celou řadou historických nepřesností. Asi největší z nich je Crixova (John Ireland) účast v závěrečné bitvě. Ve skutečnosti se od Spartaka (Kirk Douglas) oddělil a byl zabit Římany v boji ještě před povoláním Marca Crasse (Laurence Olivier) do čela legií. (Žralok)
  • Při zápasech gladiátorů je zvukový záznam pořízen z fotbalového utkání Notre dame a Michigan State v říjnu 1959. (Sinecod)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama