Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(více)

Recenze (96)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, kdo v Netflixu přišel na to, že tento film bude nízkorozpočtový. To by herci museli hrát zadarmo a to tady jsou na můj vkus až moc velká jména. Jamie Dornan, Mark Strong, Mikael Persbrandt nebo Guillaume Canet? K tomu je všechny vrhli do válečné vřavy s naprosto parádními akčními sekvencemi. Nechápu tedy, jak to tvůrci natočili za těch pár peněz, ale je hezké, že podobný příběh představili. O Jadotville jsem totiž neměl do té doby ani potuchy a už teď alespoň vím, že jednotky OSN taky občas sem tam něco udělají. Není to podmínkou a v tomto případě si to zaslouží větší pozornost. A samozřejmě i velký respekt. Proč? To si zjistěte sami, protože takový film by si zasloužil daleko více hodnotících, než tu aktuálně má! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ MÁ V HISTORII SVOJI ROLI“...“ /// … a jak nám historie ukázala, OSN se o svoje vojáky dokáže postarat! (ironie čuráku!…) Film o hrdinský obraně (nerovnýmu boji) a politickejch čachrech pod vlajkou OSN, tedy vzoru ctnosti i práva. Směs politiky a války, kterýmu dodává „správnej“ význam i říz právě ta vojenská jednotka irskejch cucáků. Zajímavý i díky scénáři Kevina Brodbina. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Siege at Jadotville: The Irish Army's Forgotten Battle“, kterou v roce 2005 napsal Declan Power, neznám. 2.) Neustále mladejm vopakuju: dýchej, zmáčkni, zabij. 3.) Thx za titule „audit.cz“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Netflix jede! Siege of Jadotville je příjemný válečný film o bandě Irských vojáků bez zkušeností, bez munice, bez podpory, bez pořádné základny in middle of nowhere in Afrika proti několikanásobné přesile, kteří navíc nehrají fér. Od 30 minuty nonstop válečná vřava se sympaťákem Jamie Dornanem v hlavní roli. Překvápko za skromný rozpočet. 85% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Možno obsahuje spoilery. Prvých 30 minút je strašných, ale akonáhle dôjde k prvému pokusu o dobytie základne, chytá netflixovská snímka dych a ponúka nenápaditú, ale zručne nakrútenú akciu. Potešila ma zápletka o skupinke vojakov, čeliacich niekoľkonásobnej presile, ale tak zas nejaký veľký zázrak to nebol. Hoci sa kasting plus mínus vydaril, ku koncu už to iba vyčerpane dychčí a čaká na vyslobodzujúce titulky. Nepomohol ani scenár, ktorý je alebo blbý alebo len mal tú smolu, že sa aj v skutočnosti také blbosti stali. Keď im mohli poslať vrtuľník na odvoz ranených, prečo ho poslali prázdny? Prečo ho nenapratali muníciou a posilami? Prečo nepriatelia muničák neodpálili hneď? Prečo keď mali takú gigantickú presilu, tam proste rovno nevleteli, ale radšej to tam komplikovane desiatky a desiatky hodín dobíjali a pri prvej príležitosti sa sťahovali? Tiež som nepochopil, koľko ich tam vlastne bolo. Mužný Jamie Dornan čosi hláškuje o 150. chlapoch, ale ja som ich tam videl 20. Plus ma výrazne otravovali všetky scény bez vojakov (politické a kvázi diplomatické riešenia). „Nemáte právo prijať moju kapituláciu. Nič-menej ja tu vašu prijmem rád.“ ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

No, ušlo to. Patrně to není zrovna zhodnocení, které by ambiciózní Netflix chtěl slyšet, jenže ten hype musel jeho expanzí zákonitě splasknout a ačkoliv je film kvalitně obsazen a téma rovněž slibuje zajímavou podívanou, svěřit akční válečné drama do rukou debutanta a požadovat nadprůměrnou kvalitu, to se jeví jako celkem nevídaný risk, který "překvapivě" nevyšel. Tvůrci se evidentně inspirovali žánrově podobnými snímky a to vojenské hrdinství plné empatických pohledů, vzájemnosti a umělých frází plných klišé chtěli uvěřitelně přenést i do tohoto filmu, jenže to z nějakého důvodu moc nefungovalo. Politické pozadí s obdobně nefungujícími dialogy a umělými emocemi na tom bylo podobně a tak zde zbyl snad jen ten boj, který to mohl zachránit a trochu vytáhnout. No a ten boj byl prostě jen průměrný, ačkoliv si režisér pečlivě odškrtával vše, co dle škatulek v takových filmech má být. Samotná akce pak stála na hordách tupých útočníků, staticky stojících a nekrytých v řadě na poli 200 metrů od protivníka, kteří do sebe nechávali sypat olovo, přesto obránce vždy skoro porazili, aby se těsně před vítězstvím stáhli do lesa a za deset minut "hrůzně" naběhli znovu na ty samé pozice, jen aby dali prostor hlavním postavám pro telefonáty na velitelství. Veškeré znázornění akce stálo na střídavých záběrech na palbu jednotlivců z obou stran a to je asi tak všechno, čím nás chtěl Smyth ohromit. Netuším, jak ten boj probíhal ve skutečnosti a ani po zhlédnutí nemám chuť si to najít, ale vážně by se nic nestalo, pokud by tu akci ve jménu filmového zážitku trochu zatraktivnili. Obávám se ovšem, že režisér nic víc předvést ani nemohl, protože na to postrádal finance a hlavně cit. Jak řemeslně natočit zábavné akční drama a přitom jen ukazovat jednotlivce jak střílí, to nám letos předvedl Bay a jeho 13.hodin, Jadotville s mnohem menším rozpočtem nepředvedl skoro nic, ačkoliv ukazoval v podstatě úplně to samé. Je to rozhodně dobrý irský film pro irské publikum, pokud ho ale zbytek světa vůbec neuvidí, o nic tím nepřijde. Dornan hrál mimochodem skvěle, škoda, že mrhá potenciálem ve filmové šedi. 60% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem příliš nečekal, ale o to víc mile mě překvapil. Tím, že si tvůrci „dovolili“ vůbec nezařadit do příběhu pasáž výcviku, která v podobných žánrových filmech málokdy absentuje, dost riskovali, přece jen hrozilo, že si divák nestačí vytvořit k hlavním postavám dostatek sympatií (a od čeho jiného ty úvodní „kempy“ bývají, že), ale mně osobně to kupodivu nechybělo a irským hrdinným obráncům jsem fandil i tak. I když „titulovat“ je takhle hned od začátku se příliš nedalo, protože to byla spíš vyjukaná, mladá ucha. Ta ovšem ukázala, že se nebojí. A možná v porovnání s jinými žánrovkami tolik neoslní, ale mně ta válečná vřava a akce přišla vcelku zdařilá. Všudypřítomný písek, prach, náboje, mrtvoly, smrt a nebezpečí tu cítit rozhodně byly. A co se týče konce, vzhledem k inspiraci skutečností to asi jinak udělat nešlo, ale na rovinu, třeba v ruském válečném filmu by to teda takhle nedopadlo, ehm…podobně jako v případě naivního „gesta“ vůči nadřízenému (nebo pak jeho následné reakce). I přesto hodnotím slušnými 4*, bavil jsem se. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Slušná žánrovka. The Siege of Jadotville je presne ten typ filmu, ktorý vo svojom žánri prakticky v ničom nevyniká, ale je to po všetkých stránkach dostatočne kvalitne odvedená práca, čo mi hlavne v tomto období, kedy sa už klasický vojnový žáner moc neprejavuje celkom stačí. Trochu odlišný je vlastne len samotný konflikt, ktorý ešte asi filmovo spracovaný nebol a fakt, že tentoraz západná strana vlastne v ničom nemá navrch a musí čeliť mnohonásobnej presile domácich,v tomto prípade vojakov Konga, inak je to klasika. A tak je tu zoznamovacia úvodná polhodina, počas ktorej si ma síce celkom získali možno len dve, tri postavy, ale aj tak sa divák dozvie všetko dôležité a navyše to osvieži aj zaujímavý vzťah s príslušníkmi francúzskej légie, ktorí ale bojujú na druhej strane. A následne sa to už naplno rozbehne, prevedenie je síce len úplne priamočiare a dejovo to už jednoduchšie takmer ani byť nemohlo, ale zase sa stále niečo deje, keďže na nedostatok akcie sa tu teda nedá sťažovať. Nie je síce moc rozmanitá, predsa len sa stále odohráva v tom istom prostredí, ale obrana oblasti pred mnohonásobnou presilou má aj tak vždy svoje čaro, takže s tým nemám problém. Technicky je zvládnutá veľmi kvalitne, ale chcelo by to viac zapamätaniahodných scén, v tomto vlastne aspoň trochu vyniká len odstreľovač a tiež čo sa týka obetí, tak je to celé až moc jednostranné, ale celkovo sa na akciu pozerá veľmi dobre a našťastie je jej dosť. Obsadenie mohlo byť aj lepšie, ale aj tak zaujme Jamie Dornan v úlohe veliteľa, ako jeho pravá ruka charizmatický Jason O'Mara, odstreľovač a celkom aj Mark Strong. A režijne tu síce nie je žiadny osobitý prínos, ale na ten potrebný žánrový štandard to určite stačí. Takže The Siege of Jadotville sa určite nezaradí medzi tie vojnové filmy, ktoré pozerávam opakovane, ale nemám dôvod hodnotiť horšie, bavilo ma to od začiatku až do konca a akcie je dosť, viac som od toho ani nechcel. 72% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Rommel? Viem, že Francúzi nemajú radi Nemeckých stratégov...Obsadili vás za 2 týždne..." V niektorých recenziách som zachytil niečo o nízkorozpočtovom a amatérskom filme, tak som k nemu pristúpil trocha opatrne. Na mňa však od prvých sekúnd pôsobil veľmi profesionálne a v momente, keď som zbadal M. Stronga si hovorím, že to predsa nemôže byť len taký malý film. Trochu nechápem, tunajších "odborníkov" na vojnové filmy. Ten film má všetko, čo má dobrý film mať. Veľmi sympatická hlavná postava( nikdy som si nemyslel, že to o Dornanovi poviem), výborné herecké výkony, perfektne zvládnuté a prehľadné akčné scény a hlavne film rozpráva príbeh, ktorý stojí za to spoznať. Asi najviac si budem pamätať scénu rozhovoru v bare medzi veliteľmi znepriatelených strán, kde na posmešky o tom, že Irská armáda nikdy v žiadnej vojne nebojovala, nasral francúzkeho žoldáka zmienkou o Rommelovi a vetou z úvodu mojej recenzie. Film silné 4*, ale rovnako ako Big bear mám pocit, že film je výrazne podhodnotený niektorými tunajšími "znalcami" , preto plný počet. 90%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento film je ako blesk s čistého neba. Nečakane prekvapenie s výbornou akciou. Jamie Dornan našťastie potvrdzuje, že ma naviac ako len hrať v nejakých odtieňoch. O tomto konflikte som veľa toho nevedel, ako sa ukázalo vo filme, nikto moc o ňom nevedel, o to viac ma to zaujalo. Napätie a atmosféra sa tu zlieva v jeden výborný celok a samotné prekvapenie je aj výborná akcia ako som už spomínal, ktorá vás dokáže posadiť na zadok. 85% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Co vám velení řeklo při žádosti o posily ?'' - ,,Hodně štěstí, teď jste v rukou Božích! '' -------- Tak tohle bylo sakra dobré a schválně půjdu proti místním evidentně ,,znalcům''. Na to, že šlo o nízkorozpočtový film, to bylo naprosto skvělé. Dokonce bych řekl, že takto pořádnou válečnou porcičku akce jsem už dlouho neviděl! O tomto konfliktu jsem samozřejmě nic nevěděl (stejně jako místní znalci), ani o tom jak dobře to Irové dali. Sice zde někteří napadají chování nepřátel, je si však třeba uvědomit, že všechno co střílelo nebyli jen francoužští případně belgičtí legionáři s výcvikem. Jistě mezi nimi byla i halda místních černých žoldáků o jejichž výcviku lze jen těžko uvažovat. Co mně zaujalo byl fakt, že se útočilo z planiny kryté stromy (což bylo na jednu stranu logické), na stranu druhou s touto převahou bych obsadil blízký hřeben a obránce vystřílel zeshora jak králíky na hřišti... Ale třeba si tvůrci a věřím v to dobře nastudovali reálie i histerické skutečnosti. Po filmu jsem si k tomuto konfliktu něco zjistil a film se reálií držel celkem věrně včetně náletů na obrance. Jediné co chybělo byla obrněná lehká vozidla, kterými obránci disponovali. Tady je nahradily jeepy a defendery. U těch jsem obzvláště trpěl. Defíky patří mezi má oblíbená auta a když jsem viděl jak ve filmu vybuchují, hoří atd... trhalo mi to srdce. :-)! Film byl plný silných momentů, velmi hustý byl například rozhovor v hospůdce u koňaku, nebo dotaz velitele zda se jeho muži chtějí vzdát! I hudba mi tu sedla. Pokud bych měl na talíři jen takovéto nízkorozpočťáky, budu celkem dobře spokojen! Jsem rád, že tvůrci vzdali poctu hrdinům z Jadotville. Tenhle film jim byl poctou a je to poprvé, kdy jsem zaznamela, že jednotky UN (United Nothing .-) jen nepozorovaly, ale také jednou opravdu bojovaly co to dalo. Dal bych za 4 hvězdy, ale protože je tu film opravdu výrazně pododnocen, přidávám i pátou prázdnou nábojnici a rozhodně jej doporučuji vidět ! . * * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Až na ten úvod a pár záverečných minút veľmi intenzívny akčný zážitok, pri ktorom lietajú guľky a granáty vzduchom ako splašené. Z tohto pohľadu naozaj nie je čo snímku vytknúť. Jediné čo je trocha na škodu je mierne opomenutie drámy a málo dramatických situácií, vyplývajúcich zo samotných postáv a vzťahov medzi nimi. Skrátka mohlo sa trocha viac pritlačiť na emócie a pocitovú stránku. Ale inak veľká spokojnosť. 80/100 ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Když pro Netflix točil Fukunaga, vytřískal z minimálního rozpočtu (6 milionů USD) tématicky, obsahově, herecky, režijně i technicky film, kterej to dotáhnul do TOP desítky toho nejlepšího, co jsem kdy viděl. Nevim sice jak velkej byl rozpočet pro Jadotville, ale je zjevný, že tady to o penězích tak úplně nebylo. Totiž debutující režisér, byť je údajně velmi schopnej klipař a reklamář, právě v režii dost selhává. Zaměřte se na davový záběry, kdy určití členové armády útočící na Jadotville jenom hloupě čumí a vlastně neví, co mají dělat. Film postrádá (vzhledem k tématu) i adekvátní napětí a ani práce s postavami není na takový úrovni, abych se o kteroukoli z nich nějak zajímal. Dokonce ani akce nemá moc co nabídnout. Rozhodně z toho šlo (i přes limitující rozpočet) vytřískat mnohem víc – víc napětí, emocí a třeba i vizuálních hrátek (film nemá žádnej ksicht). Ale zřejmě nešlo o velký ambice, jako spíš poukázat na méně známej konflikt, o kterém většina lidí nemá vůbec ponětí. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery!!!!! Ne, ne, ne a ne. Za málo peněz, hodně málo muziky. A je to bohužel vidět, kde to bolí nejvíc. Jasně, že v bojových scénách. Vůbec si nedokážu představit, že by tomu tak bylo i ve skutečnosti. Obránci hrdě brání (bez ztráty kytičky), kamera se třese a útočníci, jako tupé stádo ovcí, vlastně ani neví, co mají dělat a jen zmateně pobíhají kolem a nakonec jsou rádi, že to přežijí se zdravou kůží. Tohle fakt nemusím, i když bych to možná zkous, ale závěrečná, typicky klišovitá rána pěstí, mě jen utvrdila v přesvědčení, že na tenhle film co nejrychleji zapomenu. ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Raz za čas padne vhod aj film menej náročný na dejové zauzlenie ako to bolo tento krát. Misku váh však s prehľadom naklonila slušná pozemná, ale aj letecká vojenská akcia. Nájdu sa veci, ktoré filmu uberajú na kvalite ako pád raneného vojaka z helikoptéry, ktorého zachránili, či klamlivý počet írskych vojakov, keď ich veliteľ povedal, že ich 150 tak to znásobil 3 krát. Plusom však bola aj ukážka svinského počínania politickej osobnosti a úplným bonusom sa stala neschopnosť Francuzského veliteľa, ktorý si nedokázal poradiť s mladíkmi, ktorý v živote nebojovali. 70% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Za málo peňazí veľa muziky. Žiadne super akčné scény, žiadni super akční hrdinovia, ale obyčajní vojaci, ktorí sa zrazu ocitli uprostred paľby bez poriadneho vybavenia, bez pomoci a proti presile. Ktorí mali asi aj šťastie v nešťastí. Vraj hlupáci z Jadotville .. pche. Kvalitné herecké obsadenie, ktoré nesklamalo .. páčilo sa mi. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený válečný snímek, jehož hlavním kladem je to, že případným zájemcům o moderní historii přibližuje polozapomenutou kapitolu afrických dějin, tragický osud Patrice Lumumby a jepičí existenci Tshombeho (který si je tu docela podobný) loutkového pseudostátu Katanga. Jinak bezzubá OSN již tradičně ve vleku velmocí a z vysoka seroucí na místní i své vlastní lidi. A Boltonovi tentokrát opět zjevně chybělo alespoň těch 20 dobrých mužů navíc :-). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další příklad toho, že je Jamie Dornan opravdu dobrý herec a v odstínech mu šlo jen o prachy. Velice zajímavý válečný film, který mi hodně připomněl legendární film Zulu s Michaelem Cainem. I přes minimální rozpočet, dokáže film překvapit povedenými válečnými scénami a hlavně hereckými výkony, na které se film zaměřuje více než na válečné peklo. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tohle ale bylo velice milé překvapení! Takový malý příběh v rámci velkých dějin, kde si to uprostřed Afriky rozdají žoldáci z legie proti irským zelenáčům. I když je nejspíš politická linie trochu zjednodušená a třeba té facce generálovi jen těžko lze věřit, je to fakt povedený a historicky docela přesný film. Oceňuju, že si tvůrci odpustili dneska tolik oblíbenou hru na city a různé odbočky. Film díky tomu pěkně odsýpá a v zásadě všemu, co se děje, jde docela dobře věřit. V Netflixovském rozpočtu jsem dostal mnohem víc, než jsem čekal! ()

Reklama

Reklama