Reklama

Reklama

Manu a Matěj na cestě do Říma

(seriál)

Obsahy(1)

Zpěvák Matěj Ruppert s kuchařem Emanuelem Ridim vyrážejí na gastronomický tah po Itálii. Bláznivý cestopis pro milovníky dobrého jídla a pití s přiznanými nesnázemi z putování našich poutníků. Konfrontace vytříbené chuti s kuchyňskými tradicemi české kotliny. Objevování italských regionů s jejich kulinářskými specifiky a mimořádnostmi, to vše od Alp až po Řím, kam, jak Matěj s oblibou připomíná, přece vedou všechny cesty. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

kubilov 

všechny recenze uživatele

Gastronomický tah po Itálii. Tak popisuje Česká televize svůj nový cestopisný pořad křížený s kuchařskou show. Matěj a Manu na cestě do Říma představuje zhruba to, co lze od podobného formátu čekat. Nejde o žádný zázrak, ale o poměrně zajímavě vybalancovaný mix poznávání nepříliš známých koutů Itálie, ukázek místních kulinářských specialit, společensko-historické osvěty spolu s občasným vtipem dua, které pořadem provází. Základní premisa je jasná. Zpěvák a příležitostný herec a moderátor Matěj Ruppert a známý sicilský televizní kuchař Emanuele Ridi jedou ze severu Itálie do Říma. Po cestě se mnohokráte zastavují a představují televizním divákům lokální italskou gastronomii a příběhy zdejších lidí. Díl vysílaný tento týden se jmenoval Údolí bílých krav, a to kvůli zvláštnímu bílému plemenu piemontského skotu. Celý bezmála půlhodinový díl pořadu se tak točí okolo pokrmů, které z masa z bílých krav připravují místní specialisté. Největší devizou gastro-cestovatelského pořadu je opravdu zajímavá chemie mezi jižanským typem Matějem Ruppertem a čistokrevným jižanem Emanuelem Ridim. Vzájemně se doplňují tím způsobem, že Ruppert jako laik personalizuje diváka u obrazovky, kterému Ridi se svým známým přízvukem překládá výklad italských domorodců, se kterými se díky svému původu může nadále dorozumívat, překládat i na druhou stranu a zjišťovat další podrobnosti a zajímavosti o jednotlivých pokrmech. Je otázkou, zda má italský kuchař ve své rodné zemi doopravdy tolik přátel, když v každém díle představí hned několik svých dobrých kulinářských kamarádů, anebo jde spíše o nadsázku ukazující, o jak srdečný a přátelský národ jde. Scénárista a režisér Michal Herz, mimo jiné syn svého slavného otce Juraje, odvádí svou práci velmi dobře, díly drží pohromadě v předem daném schématu. Přeci jen jde o zkušeného tvůrce, má za sebou například práci na pořadech jako Ano, šéfe!, S Italem v kuchyni či Šéf na grilu. Důležitá při výrobě pořadu Matěj a Manu na cestě do Říma je také práce kameramana, která mnohdy i za pomocí záběrů z dronu snímá působivou krajinu severu Itálie. Připravované jídlo přitom je fotogenické samo o sobě. Nakonec, stejně jako v podobných pořadech, patří ještě soutěž pro lepší interaktivitu a zapojení diváctva. V té se tvůrci ptají na poměrně jednoduchou otázku, na kterou by měl znát odpověď kdokoliv, kdo celý díl vnímal. Vylosovaný vítěz obdrží kuchyňský spotřebič. Gastronomický tah po Itálii za doprovodu Emanuela Ridiho a Matěje Rupperta lze doporučit nejenom milovníkům všeho italského, ale vlastně komukoliv, kdo by chtěl strávit oddechovou půlhodinu při sledování televize. Pořad se vysílá jednou týdně v pondělí odpoledne. ()

ariari 

všechny recenze uživatele

čo to je? vy mamlasi,bez fantázie, to je predsa dubák medzi prašivkami! už veľmi dávno som také svieže láskavo vtipné a vôňami ragú nasiaknuté varenie s ukážkami čistého Talianska nevidela . Láska Talianov k vareniu a jedeniu je rovnako prirodzená ako znalosti piva maníkov v Čechách :-) Matej aj Manu, skvostná kombinácia. Páni, v Amerike by ste boli to, čo je Gernaro Contaldo v Británii. Hviezdy. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Rizzi je dobrej je to frajer, něco umí, ten se neztratí, ale ten Ruppert? To je dokonalej traged, viz některá jeho soucasna pohlášení v době covidove kdy to vypadá ze se dal na dráhu politického aktivisty, semlela ho sluníčkáře vlastní ideologie, ale pri své hlouposti si vůbec nic neuvědomuje. Prace rukama je pro něho asi podradna viz jeho obavy ze by mel snad mel skoncit s lopatou u výkopu. Pry jde o komoušskou hanebnost! :) Nejvic mě na celé té šaškarně baví, že systém, jako první hodil přes palubu svoje nejvěrnější 😂😂😂 Chápu,že je lepší se předvádět v Italii s panem Ridim ve vaření za peníze daňových poplatníků. Ale hodnoty se tímto nevytváří, at předvede co umí a nebo at nejí! . ()

Suryana 

všechny recenze uživatele

Dokonalá kombinácia účinkujúcich, fotogenického Talianska, super receptov a špičkovej atmosféry. Pri každom dieli som sa usmievala alebo rehotala na dialógoch Manuho s Matejom, inokedy som zasa bola dojatá tou všadeprítomnou krásou krajiny... Za mňa 100 bodový program, ktorý by mal mať viac pokračovaní. ()

axis774 

všechny recenze uživatele

Pořad má jen jednu zásadní chybu. Manu a matěj mě nevzali s sebou. Příjemné, milé, laskavé, svěží, krásné prostředí, rychlé tempo (někdy až moc). Naopak bych ocenil delší formát s více kulturními souvislostmi. Vše souvisí se vším- životní styl, krajina, jídlo, moře, architektura, mentalita italů.... V pořadu vidím náznak toho všeho co píšu, ale chtělo by to rozvinout při zachování svěžesti formátu. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama