Reklama

Reklama

Černá kočka, bílý kocour

  • Fed. rep. Jugoslávie Crna mačka, beli mačor (více)

Obsahy(1)

Staříci Grga a Zaria jsou přátelé od nepaměti. Čtvrt století se neviděli. O to víc se těší na setkání, které se však odehraje za velmi pohnutých událostí, kterým jiné - neméně pohnuté události - předcházejí... Zariův Matko potřebuje nutně peníze a tak se obrátí na cikánského kmotra Grgu se lží, že Zaria je po smrti, a ten mu je půjčí. Brzy se však ukáže, že dluh nemůže vrátit a tak se má vykoupit sňatkem s liliputánkou Beruškou. I když se ani jednomu do takového manželství nechce, nastává den svatby. Svatby neobvyklé, bouřlivé, při které každý z aktérů tohoto temperamentního a humorného vyprávění naplní svůj osud. Na filmu není důležitý ani tak samotný příběh, jako jeho až neskutečné postavy, které se ocitají v nepřetržitém toku událostí, myšlenek, představ, lidských citů a bujarého veselí, plynoucích v neutuchajícím rytmu obrazů a umocněných strhující hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (526)

F.man 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Tenkrát v Americe, Kmotry, Zjizvené tváře či Mafiány, tohle je mob' movie jak má být. Ujetá balkánská jízda ve velkém stylu, kde netušíte kdo zrovna tuhle scénu rozesměje vaši bránici. Charaktery tak skvěle napsané a zahrané (zahrané?), Kusturnicův cit pro Balkán, do nejmenších detailů vystavěný "děj"... Paráda. Pitbull - Terier ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím, jak tuto šílenost hodnotit. Něco takového jsem ještě asi neviděla. Ve filmu se stále něco děje, a to ne způsobem zrovna klidným a tichým. Je to originální film plný absurdních scén, nabitý energií, kterou podporuje svižná hudba a je určen pro diváka, jenž nemá rád filmy „o ničem“. Za přílišnou vulgárnost a nechutné scény hvězdička dolů. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Rád se podívám na něco, co vybočuje mimo konvence západní kinematografie - tohle bylo mé první setkání s Kusturicou (ano, stydím se, stydím), určitě se podívám na další snímky, ale něco mi říká, že to asi nebude můj šálek čaje. Třeskutý humor, pitoreskní postavičky, bláto, holé hýždě, kadibudky, porcelán, ryčná hudba, tanečky, rozmáchlé lovestory ... Takový Bollywood na mezi Evropy. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Kusturicu, jeho blázniviny, temperamentní postavy, zábavné kousky podivně propletené s uměním, originalitu, specifickou atmosféru, energii, balkánskou hudbu a chci mít v TOP nejoblíbenějších filmech i jinou než hollywoodskou produkci. Tento film jsem viděla pouze jednou v 90.letech, vím že se mi líbil, ale jak bych ho hodnotila nyní netuším, budu si to muset osvěžit na nějakém festivalu. Váhala jsem čím jeho tvorbu zastoupit. - Zrovna tak by zde mohl být místo "Černé kočky" několikrát viděný film ARIZONA DREAM (problém je, že zrovna zde se mluví anglicky a hrají zde herci z USA) nebo třeba například ZÁVĚŤ. Nevylučuji, že se výměna někdy nestane. Nicméně absurdní kousky jeho hudební, romantické krimi komedie mi z paměti nevymizí, viz píseň v autě: "Pitbull Terrier" (Já som Pitbull!) a fetování při této písničce z křesťanského otevíracího kříže, který zde není symbolem lásky a obětování se Kristu, ale obsahuje koks. Je to fakt jízda!- Z jeho filmů v člověku něco zůstává, neproplují kolem něho, aniž by se pouze pobavil. A navíc je režisér Emir Kusturica charismatický chlap, který studoval na naší FAMU, zná naše spisovatele a dodnes dobře mluví česky. Prostě Kusturica by v oblíbených neměl chybět. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se poprvé dostal ke Kusturicovi, a jsem poměrně zklamaný. Je to v podstatě ale asi film na způsob "Dědictví". Tyhle rádoby srandy z vesnice mi nikdy nijak k srdci nepřirostli a ač proti cikánům vůbec nic nemám, tak ani ten příběh mě nijak ničím neohromil a nedostal, a způsob jejich života mi není blízký. Myslím si však, že tady bude spíše problém ve mně, než v tom, že by se tu čtyři a půl tisíce lidí mýlilo. Jsou prostě filmy, které mi nic neřeknou i když jsou možná kvalitní, a tohle je jeden z nich. Skoro jsem se nesmál, nebylo mi nikoho líto, nebál jsem se... Cituprázdný film, který neobohatí člověka ani zajímavou myšlenkou. Pokud ale toužíte zcela vypnout a poslechnout si spoustu velice obscénních dialogů, asi bych snad i tento film mohl doporučit. Já už se k němu ale s největší pravděpodobností nevrátím. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Romové, kteří ve snímku hráli, byli do filmu vybráni z okolí města Skopje. (PavelSm)
  • Po komerčnom neúspechu Arizona Dream (1993) a protichodných recenziách na Underground (1995) Kusturica oznámil svoj odchod z filmovej tvorby, len čo mal 41 rokov. Čoskoro zmenil názor a začal pracovať na dokumente o cigánskej hudbe, predbežne nazvanom "Musika Akrobatika", ktorý sa postupne pretavil do tohto filmu. (MTManiak)

Související novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (více)

Reklama

Reklama