Reklama

Reklama

Černá kočka, bílý kocour

  • Fed. rep. Jugoslávie Crna mačka, beli mačor (více)

Obsahy(1)

Staříci Grga a Zaria jsou přátelé od nepaměti. Čtvrt století se neviděli. O to víc se těší na setkání, které se však odehraje za velmi pohnutých událostí, kterým jiné - neméně pohnuté události - předcházejí... Zariův Matko potřebuje nutně peníze a tak se obrátí na cikánského kmotra Grgu se lží, že Zaria je po smrti, a ten mu je půjčí. Brzy se však ukáže, že dluh nemůže vrátit a tak se má vykoupit sňatkem s liliputánkou Beruškou. I když se ani jednomu do takového manželství nechce, nastává den svatby. Svatby neobvyklé, bouřlivé, při které každý z aktérů tohoto temperamentního a humorného vyprávění naplní svůj osud. Na filmu není důležitý ani tak samotný příběh, jako jeho až neskutečné postavy, které se ocitají v nepřetržitém toku událostí, myšlenek, představ, lidských citů a bujarého veselí, plynoucích v neutuchajícím rytmu obrazů a umocněných strhující hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (524)

Lima 

všechny recenze uživatele

Hlučná, hřmotná a až nakažlivě temperamentní komedie, kde prasata žerou trabanty, mafiáni šňupaj koks z krucifixu, cikáni žonglujou s granátama a mrtví se probouzejí k životu. Uff........! Díky naprosto živelné muzice, která by na parket přivedla Tlusťocha i s Džejkem a prostupuje celým filmem, funguje i jako účinná hudební kulisa pro nějakou oslavnou párty. Maximální zvedač mizerné nálady, hned jdu shánět soundtrack. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je to fofr, je to hukot, je to chaos. A než se z toho vzpamatujete, je konec a máte z toho skvělý pocit. Jak to? Těžko říct, v tomhle ohledu je to něco jako zen:) Svěží vítr z Balkánu, černá kočka, bílý kocour, splynutí s vesmírem:) Ale moje srdcovka to nebude. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Není cikán, jako cikán. Přepadá mě neodbytný pocit, že k plnému docenění (snad i pochopení) snímku, je třeba plného porozumění jejich složité duše. Srovnávání českých a balkánských cikánů se zde tak trošku nehodí z důvodu stavění se na hranici, za kterou čeká žaloba za rasově motivované výroky. Režisér Emir Kusturica představuje úžasné panoptikum různorodých postav, které posílá do naprosto banálních, ale o to půvabnějších sitací. Lidový humor balkánského temperamentu možná středoevropan plně nedocení, ale hromady fórů "na jedno použití" rozesmějí. Kde se v takovémto filmu vzal mistr temných kamerových kompozicí Thierry Arbogast opravdu nevím. Ale jeho působivé nasnímání břehu Dunaje, společně s místní lidovou hudbou mi otevírají nové obzory audiovizuální kultury. Moje seznámení s režisérem Kusturicou dopadlo více než šťastně, takže dalšího setkání se vážně nebojím. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sonda do jedné velké cikánské rodinky žijící po celém Balkáně. Výborné herecké výkony, které se v takovýchto filmech opravdu cení, dokonalá muzika, která dodává filmu svižný náboj a hlavně humor, který je naprosto dokonalý...a opravdu nečekaný. Koho by například napadlo že se dá jezdit na praseti? Mimo to příběh se k tématu opravdu hodí a sledování jeho příjemně ubíhá a upřímě pobaví. --- Co říkal doktor? - Doktor? Že když mě nebudete srát budu žít do sta. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $351,447Tržby Celosvetovo $2,150,000║ Na môj vkus strašne moc nadávok. /40%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Režisér unavený dost kontroverzním přijetím Undergroundu opět sáhl po familiérním cikánské látce, ale tentokrát nechal tragiku stát stranou a natočil neuvěřitelně ujetou a originální komedii. Slovo "crazy" není úplně přesné, protože tahle komedie je jako balkánská dechovka: dravá, divoká, veselá, živočišná... Příběh o přátelství až za hrob, vykutáleném kšeftíčkování s ropou a poklažené svatbě vyšperkovala geniální postava mafiána Dadana. Na jeho taneční kreace a šňupací krucifix se nezapomíná... Kusturica se opět podepsal pod snímek, který je nepřehlédnutelný. Mimochodem, víte, co žerou balkánská prasata? Trabanty! ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Len málo filmov dokáže vo vás rozprúdiť krv tak závratne, že po skončení projekcie máte chuť objať od radosti a dobrej nálady celý svet. Óda na živelnosť, temperametnosť a život sám. Bravó a režisérovi jedno veľké ĎAKUJEM! P.s.: PIT-BULL!!! :-) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kusturicova zběsilá balkánská jízda! O tomhle filmu je těžko psát - to se musí jednoduše vidět... Tyhle balkánské komedie nejsou podobné ničemu, co jsem kdy zhlédl, vytváří svůj specifický subžánr. Je to hektické, dravé, balkánsky živelné, crazy, dynamické, bez vydechnutí, šílený filmový kvapík se skvělou balkánskou dechovkou, jeden velký dokonalý celovečerní videoklip. Kusturica si tentokrát do svého hledáčku vybírá komunitu balkánských Romů a toto etnikum svým nenapodobitelným životním stylem koresponduje s Kusturicovou poetikou - komunita plná hádek, svárů, násilí, naprostého patriarchátu, bídy i pohádkového bohatství a moci, podivuhodných partnerství, bizarních osudů... Jedna z nejlepších komedií evropské kinematografie! A to bez nadsázky... Podobné filmy: Underground, Život je zázrak, Taxidermia, A fost sau n-a fost?, Borat ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tsunami emotivní živelnosti za rytmu balkánské dechovky v podobě, ve které jí umí zachytit snad jen Kustorica, a se špetkou magického realismu navrh. K tomu navíc prase trpělivě spásající traband. No řekněte, může něco takového již z principu být špatné? Bohužel ani zde se to neobešlo bez chyb. Od nejvyšší mety sráží film půlhodinovka od počátku svatby. Tam se to na můj vkus zvrhne v až příliš crazy ulítlou záležitost. Film jako takový z vás sice rychle vyprchá, ale energie, kterou vás nabije, tak ta jen tak ne. A to se počítá, jelikož právě to je znakem velkých filmových počinů. "PIT-Bull! Teriéééér...!" ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Cikánská a balkánská duše v jednom divokém tanci na život a na smrt. Šílený, dynamický, energií neuvěřitelně nabitý snímek. Z hudební stránky naprosto nedostižný. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nabušená exkurze mezi balkánské cikány, plná filmové energie a audiovizuálního kouzelnictví. Všichni herci jsou neuvěřitelně výrazné typy, co postava to klenot. Nejlepší je mafiánský kápo Dadan, co je neustále sjetej koksem a paří na shitovní disco (Pit Bull terier) a Abbu. Tahle živočisná příběhová poetika plná kalašnikovů vás strhne i když nebudete chtít. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Rusové snama vyjebali!“....... Ten film je šílenej. Stejně jako prostředí a herci. Děj filmu je šílenej. Šílená je hudba, která je však návyková (a to silně, byla to jediný co mi ještě mnoho hodin znělo v hlavě). Neskutečné!!! Šílené obličeje, zuby, chlast (ano, ani ten není normální!). Jen jsem seděl a tupě civěl. Tak takový jsou Jugoši? Ať! Nezajímá mě to. Tady přicházejí do úvahu pouze dvě možnosti hodnocení. Nadšené nebo nepochopené. Asi nejsem Pitbull terrier. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla pekne vostra jizda. Sice chvilku trva, nez se film poradne rozjede, ale je to tim, ze se nejdriv musi udelat nejaka zakladni zapletka, z ktery se bude vychazet. Ale zhruba po pul hodine se to rozjede silenym tempem, ktery nepovoli az do konce. Nejdriv sem mel obavy, aby mi nevadily herci - neherci, ale ty proste nemeli chybu. Vsichni hrali bezchybne, ale trosku nad ne vycnivala Branka Katic a Sabri Sulejmani se svejma ultra cool brejlema a vostrym vozikem. A pak tu je naprosto dokonalej Srdjan Todorovic, takovyhleho krutaka sem uz dlouho nevidel. Pribeh se sice z vetsi casti toci okolo svatby a uz od zacatku mi bylo jasny, kdo si koho vezme, ale presto je perfektne propracovanej a narvanej vybornejma forama. A do toho vseho hraje netradicni, ale zajimava a pekna hudba. A kdyz zacla hrat pisnicka Pitbull, tak sem z toho nemoh. Kusturica je zkratka dobrej. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Určite veľmi zábavné i keď do polovice som nevedel kde je sever. Výborná hudba, výborne vybratí herci (špeciálne "don" Grga na svojom mechanickom "kresle"). Fakt je, že to mohli trochu prestrihať lebo niektoré scény sú až moc dlhé alebo zbytočné. "Ja som mala PITT -BULL " :-) ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Kusturicův film. Opět zde vše s přehledem válí cikánská mentalita, cikánská hudba a cikánský způsob života. Romale hip hop! Ovšem příznivec Kusturicových filmů ze mě nikdy nebude. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Divoké balkánské rytmy, všemi směry pobíhající drůbež, kšeftující cikáni, vozidla svařená žhavým sluncem a občasný záběr na prase požírající trabanta. To vše nabízí Kusturicova zběsilá jízda hlubokou cikánskou duší, při které osmahlí bratři sledují uprostřed divočiny v televizi Ohnivé ulice nebo Casablancu s českými titulky a s vědomím, že prací ještě nikdo nikdy nezbohatl, vymýšlejí další levárny. Je trochu smutné, že většinu scénáře napsal sám život, ale na zábavě to neubírá. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Málokterý film mně dokáže tolik naplnit radostí ze života jako právě tento Kusturicův kus. Cikánský temperament smíšený s dny plnými slunce, geniální hudbou, neskutečně pohodovou atmosférou, radostí ze života etc. Emir Kusturica má podobně jako například Jean-Pierre Jeunet (DELIKATESY, AMÉLIE Z MONTMARTRU etc.) zvláštní dar: udělat zábavnou fantasmagorii, která by držela pohromadě, byla dostatečně originální a přitom filmová; prostě, aby takto předložený materiál fungoval jako FILM, nikoliv pouze jako EXPERIMENT. Co si přát více? Snad jen více takových filmů. ()

Související novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (více)

Reklama

Reklama