Reklama

Reklama

Černá kočka, bílý kocour

  • Fed. rep. Jugoslávie Crna mačka, beli mačor (více)

Obsahy(1)

Staříci Grga a Zaria jsou přátelé od nepaměti. Čtvrt století se neviděli. O to víc se těší na setkání, které se však odehraje za velmi pohnutých událostí, kterým jiné - neméně pohnuté události - předcházejí... Zariův Matko potřebuje nutně peníze a tak se obrátí na cikánského kmotra Grgu se lží, že Zaria je po smrti, a ten mu je půjčí. Brzy se však ukáže, že dluh nemůže vrátit a tak se má vykoupit sňatkem s liliputánkou Beruškou. I když se ani jednomu do takového manželství nechce, nastává den svatby. Svatby neobvyklé, bouřlivé, při které každý z aktérů tohoto temperamentního a humorného vyprávění naplní svůj osud. Na filmu není důležitý ani tak samotný příběh, jako jeho až neskutečné postavy, které se ocitají v nepřetržitém toku událostí, myšlenek, představ, lidských citů a bujarého veselí, plynoucích v neutuchajícím rytmu obrazů a umocněných strhující hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (526)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Já se v těchhle filmech prostě nevyžívám. Nelíbí se mi tento "východní" styl a tohle kupodivu není výjimka. Víc asi není co dodat. Slušné, ale ne pro mě... ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

V jednom ze svých nejslavnějších filmů Emir Kusturica dobře dokazuje svoji pověst balkánského Felliniho, a to prakticky se vším, co k takovému označení patří. V „cikánské“ komedii Černá kočka, bílý kocour dominují volně provázané komediální scénky, skeče a taneční a hudební vystoupení, jež vytváří dojem chaotického mumraje. Postavy jsou plné života, expresivních gest. Jedná se o velmi specifickou poetiku kořeněnou místy až slapstickovým humorem. Problematické je, že Kusturicovi cikáni jsou spíše vlastní karikaturou, která stvrzuje snad všechny s nimi spojované stereotypy. Vše je ale v zásadě nekonfliktní (a to, co je potenciálně konfliktní, má být vtipné), což v kombinaci s evidentně prozápadní orientací filmu (postavy se zhlíží v hollywoodských filmech a citují z nich, nebo poslouchají anglicky zpívané písničky) vypadá jako čirý exportní kalkul. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Balkánský svět našich dnů viděný očima absolventa pražské FAMU, která mají svůj pro změnu bosenský kořen. Někdejší identita státní a kulturní, kterou zažíval naplno ve svém zralém věku Masaryk, je náhle k dispozici se vším všudy. Bláznivé pábitelství cikánského polosvěta i podsvětí se mění v kolorit klasické romantické vzpoury s neklamně postmoderními insigniemi. Ryčná, nikoliv pivně rozvážně oddechující srbská dechová hudba tu kouzelnou atmosféru balkánského hrabalovsky pábícího světa dotváří. Polomýtus-polosoučasnost, rodové vazby-postmoderna širšího balkánského prostředí, to všechno a něco navíc je pohonnou látkou pádícího filmu s intermezzem dvou kočiček, jimž je přisuzováno více, než jsou s to zastat. Je asi jen málokdo, komu by se tohle polodokumentární pádění nezamlouvalo. Jakbyne. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Myslím, že túto naozaj čiernu komédiu pochopia viacmenej iba Európania a tí, ktorí vedia ako to na Balkáne a medzi cigánmi naozaj vyzerá. Humorom to srší stále od prvej klapky až po poslednú. Absurdita, švihnutosť a originalita sú tiež silnými stránkami, no v pár scénach aj prehnanými. Pitbull-teriér mal dostať Oscara za pieseň. 85%. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

husy, husy, husy, všude samý husy...........Bizarní koprodukční komedie se stylovou lidovou hudbou a... husy. Od začátku do konce svižná vypalovačka ze života chudých kšeftařů, zlodějíčků a vychytralých mafiánů....husy, husy a husy.......překvapivé nakouknutí do jižanské mentality.......husy.. husy... husy......všude jenom samý husy........... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Co to, do riti, bylo?? Pro mě zmatené, nehumorné, divné. Neustále jsem se přesvědčovala, že to dám. Moje "no tvl" vráska se stávala hlubší a hlubší, až jsem zcela vyměkla a celé jsem to vypla, vymazala, odeslala do věčných matrixových lovišť. Omlouvám se fandům, ale tomuhle já něpanimaju. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Čierna mačka, biely kocúr" asi nie je najlepší film srbského režiséra Emira Kusturicu, ale na song Pittbul terrier dozaista nikdy nezabudnem. To je absolútna pecka. „Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem. Ja lajem, žaram, sisam, karam, u licu vošten u duši pošten. Ja sam pitbull terrier! Ja sam mala pitbull terrier! Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem. Ja lajem, žaram, sisam, karam, u licu vošten u duši pošten. U licu vošten u duši pošten! Pitbull!!! Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem. Ja lajem, smaram, sisam, karam, u licu vošten u duši pošten. Ja sam pitbull terrier!“ **** ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Černá kočka, bílý kocour je neuvěřitelně šílená komedie. Chování všech postav dává dohromady dotažený do absurdity, ať už je to gangster Dadan a šňupací kříž nebo starý Grga a sledování filmu Casablanca. Celý snímek zakládá svoji komiku právě na absurdních komických situacích vázajících se na hlavní téma filmu - svatba Dadanovy sestry, doplněných chytlavými cikánskými melodiemi. Vtipy zde použité jsou jednoduché, ale o to účinnější, některé z nich člověka ve filmu rozesmějí až když jsou vidět poněkolikáté (prase a trabant). Osobně mi vadilo Dadanovo "Pit-bull ! TERIÉR !", při němž se divák spíš najednou cítil jako u sledování hudebního videoklipu a ve filmu mi to docela vadilo. Ale rozhodně nikdy nezapomenu na závěrečnou parafrázi na Casablancu ... " Tohle je začátek velkého přátelství..."... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, který mě doslova pronásleduje. Tentokrát příišel konečně okamžik, kdy mi bylo dobřáno podívat se na něj v klidu až do konce. A vpadl mi přesně do nálady!! Svérárný humor, který pobaví i gádža!! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Hodně ulítlej film. Jak je ulítlej, tak je vtipnej. Tamten kokain man je fakt hustej týpek. Je to zatím jediný film, který od Kusturici znám, ale určitě si u mně udělal dobrou reklamu. Do ruky se mi dostal soundtrack. Hudba Gorana Bregoviče je neuvěřitelně našláplá. Je to perfektní podklad k takovému filmu. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Šílená, uřvaná a chaotická blbost, ve které se sice objeví několik opravdu povedených vtipů (NAFTA-VODA), ale jinak to je zdlouhavá báchorka, která člověka spíš uspává, než aby ho pobavila. 50% ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Měl jsem co do činění s pár filmy temperamentního Emira Kusturici, ovšem tohle... nemám slov. Gejzír gagů a nápadů v energií tak nabité a živočišně nespoutané komedii, že... nemám slov :-) ()

Související novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (více)

Reklama

Reklama