Reklama

Reklama

Guernica

(studentský film)
Krátkometrážní / Drama
Československo, 1978, 25 min

Obsahy(1)

Film Studia FAMU. Profesor Erik navštíví s malým synkem Rogerem uměleckou galerii. Chlapce zaujme nejvíc obraz "Guernica", kterým malíř Picasso nedávno reagoval na bombardování španělského města německými letci. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco vystihnutá atmosféra smútku a kultúrneho šoku, ktorý náhle postihol dovtedy slobodomyseľné a umenie ctiace Československo. Židovský chlapček spracováva vo svojej mysli a tvorbe podivuhodne tragickú atmosféru doby vo vlastnej rodine, ociachovanej povinným nosením žltej hviezdy a pásky na rukáve, prostredníctvom intuitívnej kolážovitej interpretácie slávneho protivojnového obrazu Pabla Picassa. ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Snímek, který si vystačí s málo slovy, ještě méně lokacemi, ale i díky tomu se vám dokáže s naprostou lehkostí zarýt hluboko do mysli. Netřeba explicitního násilí, ani historické přednášky, aby člověk pochopil, že svět je často chladné a nelogické místo. Víc takových filmů by bylo třeba i v dnešní době. ()

Reklama

Ippolito 

všechny recenze uživatele

Moc absolvenských snímkům jsem neviděla, takže mé hodnocení není asi dostatečně objektivní, ale Kusturicova práce na mě působí dojmem, že na rozdíl od podobných "školních záležitostí" jiných režisérů má co říct. Skvěle zvolné téma (holocaust stále připomínaný, avšak stále silně působící), úžasné zpracování (střihy, hudba)... ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle krátký film opravdu bere dech. Ano, všechny Kusturicovy filmy jsou výborné, ovšem s tímhle se český divák jaksi více ztotožní, naší kultuře je mnohem blíž. Každý záběr má hloubku, význam, symboliku. O dokonalé kameře a příběhu, který přináší nejen ohlédnutí za nepříjemným obdobím naší historie, ale i velké psychologické dilema, na něž lze nahlížet z mnoha stran, ani nemluvě. Škoda, že ne všechny absolventské snímky z FAMU jsou takhle geniální... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Žlutá je barva slunce'' ---- Velmi intenzívní film. Je mi jasné, že šlo hlavně o symboliku, ale mně tam zkrátka vadil ten look osmdesátých let. Hudba, kostýmy i účesy mi moc nacismus a holokaust neevokovaly. Ale i tak to mělo velkou sílu a jako studentský film to hodnotím velmi dobře. Bořík Procházka coby profesor a otec Rogera ve filmu působil nejpřirozeněji. --- Pro ty co nevědí, si nese španělská Guernica smutné prvenství jako civilní město barbarsky bombardované Luftwaffe s vysokým počtem civilních obětí. V den náletu byl ve městě zrovna trh. Coventry a Rotterdam byly až pak.. Picasso nebyl jediný koho tato hrůza inspirovala. Současná britská zpěvačka Katie Melua složila a nazpívala nádhernou písničku ,, Market day in Guernica''. 4 žiletkou vyřízlé nosy. * * * * ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama