Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od mého tatínka jsem Vlastu Buriana moc nemilovala. Zdál se mi tím svým fistulím hlasem jednotvárný. Na chuť jsem mu přišla až v dospělejším věku, ale nikdy jsem se nesmála tak, jako třeba u Wericha nebo Horníčka. Já mikuji spíše slovní humor a nikoliv "pitvoření" herce před diváky. Proto jsem nikdy nemilovala Luďka Sobotu. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ducháček patří do soudku, těch skutečně vtipných Burianovek. Král komiků má opravdu mnoho prostoru a divák je svědkem vynikajcí komediální show. Jeho Ducháček je slizký a roztomilý zároveň. Patří k jeho nejlepším rolím. Za všechny humorné scénky bych vyzdvihl třeba tu kdy se převleče za mrtvého admirála. Protože Burian a převleky, to je magické spojení. Jinak zápletka je trochu zmatená a Mandlová mi lezla děsně na nervy. Naštěstí Hemmer dělá Burianovi solidního nahrávače a je obstojnou náhradou za Marvana, který je zde jenom chvíli na začátku. Postava Čeňka Šlégla je trochu špatně napsaná. Těžko říct, jestli hraje idiota nebo moudrého děděčka. I přes tyto mouchy se u toho dá pobavit. Nejenom díky Burianovi, ale i skvělým dialogům a slavné divadelní předloze. Navíc mi připadaly zajímavé ty retro titulky. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Doháním klasiky, které opět musím nakoukávat ke zkoušce. A když se řekne klasika, každý si z té doby vybaví filmy s Burianem. Doposud jsem je docela ignorovala, ale zjišťuju, že se mi líbí. Ducháček se mi z těch filmů, co jsem zatím viděla, líbil asi nejvíce. Krkolomné situace, humor, lehkost, komediantství Buriana, které nezná mezí, výborní herci i ve vedlejších rolích. Vtipný a pohodový film nejen na nedělní odpoledne. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

JUDr. Faukner svou zamilovaností zruinoval sám sebe a jedině loajální vedoucí jeho advokátní kanceláře Jan Damián Ducháček po lehce diktátorské prosbě (Faukner: "Ducháčku! Za půl hodiny bude ten obnos ležet na tomto stole" Ducháček: "A kdo ho tam dá?") může vše zachránit. S řádně prořízlou ústní dutinou hlavního představitele jistě nebude těžké peníze sehnat ("Já jsem vás chtěl moc prosit, jestli byste nám něco na náš parmární účet nedal... Nedal. Že jsem uhod.") ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zřejmě typická hra standardního reperoáru Burianova někdy až příliš lidového (v tomto ohledu vlastně podbízivého) divadla naplno naznačuje přednosti i slabiny podstatné části Burianovy tvorby. Vedle vrcholů, jimiž tradičně v Burianových filmech jsou sám Vlasta Burian a Jaroslav Marvan, se objevuje poměrně pestrá galerie výkonů od profesionálních (Šlégl, Trégl, Fiala, Pištěk) po vysloveně figurkařící (Mandlová, Sedláčková, Hemmer) nezřídka na rozmezí neumětelství a a vědomé či nevědomé parodie. Skřípající fabule i plačící scénář dovršují tuto směs velkého umění a fatálního diletantismu do jednoho z nejlepších burianovských filmů, jehož poselství lze nejlépe vyjádřit parafrází úvodního gagu: Burian to zařídí! I tentokrát. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Na premiéře filmu byl i tehdejší ministr národní obrany František Machník, po kterém Vlasta Burian (Ducháček) chtěl, aby jej přijal do důstojnického sboru. Pan ministr souhlasil a jmenoval jej poručíkem kavalérie. (kosticka7)
  • V českej obci Horní Branná existuje cestovná agentúra „Ducháček to zařídí“. (Raccoon.city)
  • V jednej sekvencii filmu si skočili Ladislav Hemmer (advokát JUDr. Jiří Faukner) a Adina Mandlová (Julie z Rispaldiců) vzájomne do reči, pretože zrejme buď Mandlová povedala niečo navyše, čo nemala, alebo začal Hemmer hovoriť príliš skoro, ale režisér si to buď nevšimol, alebo proste to tak nechal tak. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama