Reklama

Reklama

Hitler versus Churchill

(TV film)
  • Francie Hitler et Churchill : Le combat de l'aigle et du lion (více)

Obsahy(1)

I přes diametrální povahovou odlišnost si byli oba lídři v určitých ohledech podobní. Jaká byla jejich cesta k moci? 10. května 1940 dochází k mimořádné shodě okolností. V tentýž den, kdy Hitler zahájí bleskovou válku proti západoevropským státům, se britským ministerským předsedou stává Winston Churchill. Jako by jejich duel určil sám osud. Podívejte se na unikátní archivní záběry a záznamy projevů mužů, kteří sehráli v dějinách 20. století klíčové role. Z jakých poměrů pocházeli, co měli společného a jak se protínaly jejich osudy? Oba prošli obdobím slávy a poznali i pohrdání, unikátní dvojportrét ukáže jejich silné a slabé stránky a také nám poodhalí jejich neveřejný pohled na politický a válečný vývoj. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Do mája 1940 sa toho udialo v Európe už mnoho. Prvé padlo Rakúsko (12.3.1938), potom po zrade Británie a Francúzska (10.9.1938) nasledoval Mníchovský diktát (30.9.1938) a tým prišlo Československo o Sudety (30% územia a 3,6 milióna obyvateľstva). 1.9.1939 obsadením Poľska sa začala 2. svetová vojna a potom to už malo rýchlejší spád. Nasledovalo Dánsko, Nórsko a potom spomínaný deň 10.5.1940 kedy Hitler zaútočil na Francúzsko. Britský parlament sa zobudil a stratil vieru v predsedu vlády Nevilla Chamberlaina v dôsledku nečinnosti. Vtedy si uvedomili, že tak isto čelia nacistickej hrozbe. Opozičná strana požadovala v parlamente jeho rezignáciu. Predseda vlády je pripravený rezignovať a navrhuje na svoju funkciu lorda Halifaxa (ministra zahraničných vecí), keďže ten to odmietol, ako jediný vhodný kandidát nasledoval Winston Churchil. Kráľ Juraj VI. vôbec nebol týmto riešením nadšený. Ešte nestihol zabudnúť Churchillovu neúspešnú operáciu v 1. svetovej vojne pri vylodení v Gallipoli, ani jeho názory na kolóniu Britskú Indiu, ani na občiansku vojnu v Rusku ani na jeho podporu kráľa Edwarda VIII. Churchill sa stal predsedom vlády a dňa 13. mája predniesol svoju prvú reč v Dolnej snemovni "Krv, pot a slzy". Prvý jeho veliteľským úspechom bol Dunkirk, aj keď ústupom a útekom vojska z bojiska sa vojny nevyhrávajú. Ale tento útek zachránil Britániu a jej pozemné vojsko. V tej dobe bol Hitler na výslní a Churchill ťahal za kratší koniec. Až teraz začína ich priamy súboj a jeden chce poraziť druhého, celú vojnu zvádzajú neľútostný boj a svojim národom sľubujú víťazstvo. Tu na tomto bojisku sa ale oni dvaja nestretávajú po prvý krát ich prvé stretnutie bolo v roku 1916 na flanderskom fronte. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát řečené a nejspíš i viděné, ale přesto se pár nových zajímavostí pro mě našlo. Kdyby to bylo jen srovnání těchto dvou vůdců, tak by stačil jeden díl, na dva je to letem světem válkou a přitom je Hitler a Churchill srovnáván. V prvním díle jsou i stručné životopisy obou státníků, pro rozšíření znalostí existují další dokumenty, takže je to v pořádku. Jen si nepamatuji, že by byl Churchill takový depkař. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mám rád versus movie. Videl som ich hodne. "Votrelec vs. Predator" - Fandil som predátorovi. "Megažralok vs. Kolossus" - Držal som palce megažralokovi. "Megažralok vs. crocosaurus" - v tomto prípade mi bol sympatickejší crocosaurus. "Ľud vs. Larry Flint" - bol som na strane ľudu. "Freddy vs. Jason" - to bola remiza. "Varan vs. kobra" - Jasne, že kobra. "Boa vs. pytón" - boha jeho, boa do toho. "Magažralok vs. obria chobotnica" - žralok sa mi pozdával viacej. No a teraz som si pozrel dokument "Hitler vs. Churchill". Skúste si typnúť, ktorý z nich je môjmu srdcu bližší. *** ()

Homer.p odpad!

všechny recenze uživatele

Na to už se nedá koukat, na to neustálé vyzdvihování toho prasete Churchilla. Prej nikdy Hitlerovi neodpustil bombardování Coventry. Kurva, vždyť Churchill o tom byl seznámen, pouze se na to z taktických důvodu vysral a nechal ty lidi v klidu pochcípat. Nikde ale v tomto prý vynikajícím dokumentu o tom ani zmínka. Tak už s těmi neobjektivními dokumenty běžte do prdele. Nemluvě o tom, že své spojence pouze sprostě využíval atd. A jestli někdo píše, že je to dokument o největším zločinci, tak tím doufám myslel Churchilla. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Osobně mi velmi vadí srovnávání snad největšího válečného zločince s jedním z největších britských státníků. Již tento záměr považuji za bulvární a nehodný kvalitní dokumentaristiky! Přesně tímto způsobem, porovnání neporovnatelného a tím zpochybňování skutečných hodnot, posouváme společnost k onomu rozmělnění hodnot, kdy vrah je mediálně na stejné úrovni - ne-li na vyšší - jako hrdina! Do toho patří také velmi zcestné poměřování německé armády a armády spojenců, aniž by v komentáři zaznělo, že německá armáda sloužila bandě nacistických zločinců a jejím hlavním velitelem byl super válečný zločinec! Pokud tento zločinec vyhrával byla z něj německá armáda a její generalita nadšena a žádné páchané zločiny jí nevadily. Její zvěrstva v Polsku i v Rusku a jinde se příliš nelišily od zvěrstev SS. Divme se pak, že u mladých lidí vzniká obdiv k Hitlerovi. Je smutné, že tento dokument zařadila veřejnoprávní ČT do svého programu. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama