Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po čtyřiceti letech úspěšného podnikání v oblasti prodeje nábytku Haroldova firma zkrachuje, jelikož je v těsné blízkosti postaven obchodní dům IKEA. V aktu zoufalství a zlosti se Harold rozhodne odjet do Švédska a unést toho, kdo podle něj zapříčinil jeho bankrot – samotného zakladatele IKEA Ingvara Kamprada. Jaké je ale Haroldovo rozčarování, když zjistí, že Kamprad nachází ve vlastím únosu značné potěšení... (Film Europe)

(více)

Recenze (28)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Amatérský únosce poháněný zoufalstvím z plastů a imbusů a jeho švédská oběť, která paradoxně nezahoří stockholmským syndromem.. Potenciál tam bezesporu byl, i lidskost se skrývala pod studeným sněhovým příkrovem, leč po stránce humoru se Harold jevil příliš kavárensky a těžkopádně. Chci českou volnou předělávku s Krobotem, který jako zkrachovalý malovýrobce hnojiv unese agrofertního Andyho. Režie Vít Klusák, scénář Julius Šuman, název „Kobliha, nebo život!“ Jestli říkáte, že by to nebyla bomba, tak lžetě.. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Pád nebes je můj oblíbený film. Takže jsem byla na nový film Gunnara Vikene zvědavá. Zklamání. Bohužel. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se nechal zlákat ,,sevrskou komedií s prvky drama'' a podnícenou navíc mojí řekněme nezálibou v IKEE. Už když jsem viděl trailer, divil jsem se, že do toho tvůrci takto natvrdo šli. Nazývyt Ikeu pravým jménem se vším co tento obchod přináší a to nejen ve smyslu sortimentu nevyslovitelných názvů (pokud nemáte předky Vikingy) ale i se svojí politikou atd.... Nakonec jsem ale musel uznat, že vlastně film Ikee ani jejímu otci nijak neuškodil, možná právě naopak. Třeba je to opravdu tak jak řekl filmový Kamprad - Haroldovi, že jak stárnou lidé, stárne i nábytek . A když odejdou, nábytek se vyhodí a nahradí novým, v bednách dovezeným a doma pak miniaturní kličkou dle návodu sestavený... Já ale osobně mám raději ty staré bytelné kusy nábytku na které sahaly ruce mých praročů a dokonce mám lustr svítící svými sedmi žárovkami na celé generace naší rodiny. Přežil obě války i všechny výměny nábytku v průběhu dvacátého století. Ten nikdy žádným Älghultem nebo Älvängenem nahradit nenechám (tedy co budu živ a budu jej moci bránit před manželkou :-). Horold je filmem ze života. Je o starém muži, který v podzimu svého života náhle zjistí, že je úplně opuštěný a že jeho milovaný obchod s fortelným ručně dělaným nábytkem převálcoval sousední nověvzniknuvší kolos IKEA. A tak se rozhodne svůj vztek, svojí bezmoc a svoji samotu napřáhnout proti nenáviděnému Kampradovi, který Ikeu stvořil. Harold je ale člověkem slušným a i když na mává zuřivě devítkou, každému unesenému musí být jasné, že tento člověk ani není tak zlý jako spíše nešťastný... Osobně nevím jestli se u toho někdo válel po zemi smíchy, já tedy ne. Film byl spíše smutný. Zároveň však inteligentní a nechybělo mu ani pár absurdit (např. lidské zahřívání !) Pár fórků tam padlo, ale asi už je to na mne humor moc severský... Zajímavé však je, že jsem byl během sledování zklamán (čekaje komedii šijící do Ikei) na konci jsem byl docela spokojen a dnes, když se film v hlavě rozležel musím uznat , že své sdělil a že se mi vlastně líbil. Takže za mne je to průměr a dávám tři politury na nábytek. * * * ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Toto je pre mňa film, od ktorého človek ani nemusel veľa očakávať, a napriek tomu som z neho ostal sklamaný. Mám z toho pocit, ako keby film reálne vôbec nevedel, akým smerom má ísť a čo vlastne chce povedať. Je to o mužovi, ktorý unesie zakladateľa IKEY, alebo film o tom, ako sa zoznámi s mladým dievčaťom, ktoré chce trošku usmerniť v živote, a možno aj ona jeho? Je to film, ktorý má ukázať, že nechceme robiť niektoré veci dvakrát, alebo ich nechať urobiť iných? Vôbec neviem čo niektoré scénky mienili adresovať, no najmä mám pocit, že film často jednoducho ostane stáť na mieste a rozhodne sa ísť iným smerom než išiel a výsledne je z toho len obrovský chaos a príbeh, ktorý sa len veľmi ťažko sleduje. Ako film sám o sebe je to podľa mňa priemerné dielo, no ako európsky, a ako škandinávsky film, je toto pre mňa až podpriemer. Nemyslím si, že je to film, ktorý stojí za vašu pozornosť. Sú v ňom dobré momenty, no nie je ich toľko, že to vie film zachrániť. Na môj vkus je "Her er Harold" málo zaujímavý a nevie čo so sebou Hodnotenie: C ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tentokrát to severanom nevyšlo. Jednoduchý príbeh sa vlečie, chýba mu spád a humor je pre mňa zrejme príliš sofistikovaný. A priznávam, že mi unikol zmysel zapojenia do tohto projektu svetoznámu firmu. Ak to mala byť reklama, bola veľmi chabá... ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Slušná jednohubka na pomedzí drámy a komédie. Štyri scény skutočne veľmi vtipné, sympatické postavy a hlavne výborná hudba na westernový štýl. Žánrovo je to také roadmovie trocha, zenová cesta starého skrachovanca za vykúpením lemovaná pitoresknými postavičkami. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Karty jsou rozdané celkem jasně a nepřekvapují. Amatérský únosce a nespolupracující protivná oběť tu byli mnohokrát a ještě mnohokrát budou. To, že se v tomto případě nejedná o nějakou fiktivní postavu, ale o ještě žijícího nábytkového magnáta, tu nehraje nějak výraznější roli. Vikene se ale bohužel příliš nesoustředí na lapálie únosce a uneseného, ale spíš se snaží o dramatický přesah, což komedii škodí. Ve finále to není ani komedie, ani drama, ale jen dobře obsazená kaše bez chuti. Za něco stojí snad jen pasáž s jezerem. Tady se Norové moc nepředvedli. 30% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Zde Harold" v sobě má pořádný potenciál. Tohle je snímek, který mohl být správně černohumorný s tím, že vás to bude bavit od začátku do konce, budou zde absurdní situace. Nakonec z toho ale vylezlo něco, co je jen hodně mdlou variací na "Fargo" s tím, že zde v podstatě není násilí a ani toho humoru moc není. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Zkousnutelná norská komedie jako lehký zákusek aneb jak přirozeně brát těžký osud, když už je tady. ()

Nifgai 

všechny recenze uživatele

Velmi jsem se pobavila. Což jsem osobně očekávala jen po přečtení obsahu. A opravdu, film mě nezklamal svým černým humorem a opravdu vtipnými scénkami z únosu. Spokojenost :) ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Pár vtipů ve filmu se povedlo, ale do nějaké normální komedie to mělo docela daleko. Celkový příběh byl takový dost zvláštní slepenec všeho možného. Škoda, když jsem si četl obsah, tak to znělo velmi zajímavě, jsem nakonec zklamaný. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem by me zajimalo, jak by okomentoval tento film sam Ingvar Kamprad (Granath jakoby mu z oka vypadl). Jeho postava cerpala z faktu, ktera jsou o nem vseobecne znama, nakonec je vykreslen dost pozitivne... Jinak se jedna o zdarilou blaznivou komedii, ktera je sita na miru predevsim severskemu publiku. Ja jsem se pobavil dokonale, mimo tri hlavni postavy byla vyborna matka Ebby a jeji vystoupeni se stuhou. "A jaka byla posledni slova tve zeny? Ty kokote..." Videno v ramci Scandi II v ostravskem Minikine, 35 divaku. ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Na prvé pozretie je to zaujímavý severský počin, kde čakáte čo sa stane. Občas sa však nedá nezasmiať. Hlavne po tom kúpeli... Neviem si, ale predstaviť, že by som si Her er Harold pozrel 2x. To by išlo hodnotenie možno i nižšie. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

mě se film líbil .Od scénáře,režie po výběr herců jejich výkony,kamera ,masky,prostředí vše perfektní! Norové mají zvláštní cit pro zasazení do pár vteřin záběru klíčový detail:asi jim to rychleji myslí :-) pohyb ruky,ramen,pohled.I to zakomponování westernové hudby do do záběru, jak z gangsterky ,přesně sedlo.pokud nebudete obtěžováni nějakými ruchy z okolí a soustředíte se na film tak se určitě zasmějete a ne jednou.Jenom je průšvih že třeba neumíte norsky a film je v původnímznění s tak chabým otitulkováním že to snad dabing ani nemohl myslet vážně.Třeba když syn Jan vypráví otci vtip o Obamovi a Cameronovi a v titulcích je snad přeložená jedna věta... ()

elimS 

všechny recenze uživatele

30% - komentář 20ti slovy: Zoufalý únosce-amatér a antireklama na IKEU a jejich "kvalitu" výrobků. Pár "srandiček" se objevilo a zase rychle zmizelo. Takové bez "života". ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Severská čierna komédia v štýle klasických škandinávskych pochmúrne vtipných filmov. Tento film pojednáva tak trošku o vplyve nadnárodných podnikov na malých živnostníkov, ktorí občas môžu stratiť nervy. Pointa teda fajn, ale vadil mi dosť fádny, vlečúci sa a nedotiahnutý dej. Potenciál to malo určite lepší. 50 % ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Černá komedie která měla na víc.Náměť je tu vsazen dobře,na hlavního hrdinu si chvilku člověk zvykne a hurá za Kampradem ho zabít.Humor tu samozřejmě je,kdy jsem se spíše pousmál,ale určitě ho není měrou vrchovatou.Nejhorší je,že je to film místy nevýrazný a vcelku přestává bavit.První půlka kupodivu lepší,než ta druhá,která měla sice právě ty humornější části,ale já jich tam čekal o mnoho více a některé byly možná až trapné.Malinko škoda,takhle snímek zapadl a vlastně neměl ani jednu památnou scénu.55% ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Príjemná severská komédia, ktorá však nevyužíva potenciál námetu naplno, niekoľko scénok je výborných, škoda len že vyšumia do prázdna. ()

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Reklama

Reklama