Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha telefonuje svému nadřízenému. Přeslechne, že má koupit svatební dar a dopravit jej šéfově příbuzné. Na udanou adresu se proto vypraví zorganizovat pohřeb. Když se omyl vysvětlí, Pleticha na oplátku za pohoštění předvede svatebním hostům tance a písně různých národů. Jeden z hostů, dědeček Boleslav Hnipírdo, zažil při cestě do Prahy srážku vlaků u Vrňan. Protože se mu nic nestalo, nechce ani žádat bolestné. Pleticha toho využije a se zavázanou nohou se vypraví na ředitelství drah. Vydává se za Hnipírda a je ohledně své cesty podrobně vyslýchán. Díky své užvaněnosti na sebe mimo jiné prozradí, že naskočil do jedoucího vlaku, jel na černo, plival na okno a utrhl záchrannou brzdu... (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jistě, je to jen sled skečů, ale právě ten mi připadá velmi, ale velmi vtipný. Ano, plakal jsem... :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Druhá čast filmu výrazně převyšuje tu první, opět zde vládne starý dobrý dialogový humor . Humor dosti nadčasový, poněvadž úředníci si myslí, že je platí asi panbůh a tak se podle toho chovají. Tyhle narážky se fakt Burianovi povedli. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pominu fakt, že film je vlastně jakýmsi chatrným dějem poslepovaný sled skečů, které mají ukázat komediální talent Burianův. Ten je bezpochyby na plátně přítomen, obzvláště ve scénce napodobování různých jazyků, žel jsou tam i scény slabší. Nejslabší chvíle však přicházejí, když Burian plátno opouští. Příslušné pasáže slouží pouze a jen jako lepidlo, lépe do nich nesahat. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Burianova one-man show, jeho zdařilé kabaretní čísla a smějící se věrné publikum, film natočen v rekordním čase, ale jinak jako celek téměř o ničem, nemám rád Buriana, pro kterého se filmy vyráběly přímo na zakázku, a vše se mu připravovalo jako principálovi až pod nos, všichni se mu podřizovali, a on si mohl se všemi dělat prakticky co se mu zachtělo. To že měl hubu prořízlou a jeho některé vtípky jsou i z dnešního pohledu stále trefné a nadčasové o tom žádná:-) Od druhé poloviny jasně lepší, ty 2*, za dlouhý a báječný výstup na svatbě a dále na ředitelství drah, kde jinak výtečnej byl i Jan Richter, kolega Frič na úřadě mě svým gesty připomínal trochu Plachtu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasický Karel Lamač na cestách, napresoval tohle natáčení mezi lepší a nákladnější filmy, které měl rozdělané venku (respektive to nejlepší, co udělal s Anny Ondrákovou ve Výmaru), Burianovi do toho moc nemluvil a film byl na světě. Pobavil se, odpočinul si a než bys řekl švec, už byl zase ve vlaku. Aneb jak jinak hodnotit společně vystupující partu známých a přátel? Baarová se tu objevila díky své roli v Lelíčkovi, ale dál už jí Nina Burianová filmy svého muže zatrhla, stejně jako vystupování v jeho divadle. Jan Richtr se pomalu upíjel k smrti, Betty Kysilková předvedla ve větším svou dobrou rutinu a například Růžena Šlemrová v 46 letech předvedla hysterickou novomanželku. Nakonec i tohle mohou být ingredience dobré komedie. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Ukažte mi mlíko! Ukažte mlíko! ... Sestra s velkou hlavou naložená ve špiritusu... Polibky mezi párky... Životní role Čeňka Šlégla... Neuvěřitelné. Pokud čekáte film, budete asi v šoku. Odpusťte zmatený komentář... Z tohoto snímku se člověk jen tak nevzpamatuje. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Taková staročeská lepenice, kterou ovšem do nadprůměru vytahuje několik solitérních čísel Vlasty Buriana. Ve svém výstupu par excellence paroduje velmi zručně dikci a styl hned několika jazyků (jeho německé číslo v mnohém předjímá styl Charlieho Chaplina v Diktátorovi), závěrečná dlouhá absurdní scéna z inspektoriátu železnic patří do zlatého fondu našeho geniálního blba (nebo blbého génia?). ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Film samotný nic moc, ale ta scéna v kanceláři, ve které si Burian hraje na pana Hnipírda a osazenstvo kanceláře se z něj snaží dostat údaje do formuláře, ta je přímo šmakózní... ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Není to tak špatný jak píší kolegové. Na filmu je bohužel poznat, že jde o dvě hry, které spolu moc nepasují (scénarista měl deset dní), ale sami o sobě jsou skvělé, hlavně ta druhá(Burian se smetáky místo berel). ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

One man show Vlasty Buriana, dvě veselé frašky spojené do jednoho filmu, Burianova excelentní komika eskaluje ve scéně, kdy "cizojazyčně" zpívá... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Na počátku třicátých let byl Vlasta Burian už mezinárodně proslulým komikem a výjimečnou osobností domácí kulturní scény. V té době měl za sebou čtyři němé, čtyři zvukové a tři německé filmy, které mu mimochodem zajistily velkou popularitu u germánských sousedů. Než režisér Karel Lamač na čas předal žezlo svému žáku Martinu Fričovi (ten s Burianem natočil v rozmezí let 1932 až 1934 neuvěřitelných pět filmů), stihl vyrobit jednoduchou veselohru pod názvem FUNEBRÁK. Scénárista Václav Wasserman obratně spojil dvě úspěšné humoresky z repertoáru Burianova divadla: Drémanovu Srážku vlaků a Longenovu Už mou milou, natáčení pak probíhalo necelé tři týdny (nikoli pět dní, jak se dodnes mylně uvádí v oficiálních pramenech). Král komiků zde vystupuje v roli samorostlého funebráka Pletichy, který se shodou náhod ocitne na netradiční svatební hostině a následně způsobí rozruch na inspektorátu drah, kam si přišel pro bolestné s falešným jménem jednoho ze svatebčanů. K jednoznačně dominujícím hodnotám náleží části, v nichž titulní hrdina marně zápasí s úřednickou byrokracií a v takřka čtvrthodinovém pásmu paroduje jazyk, tance a písně sedmi národů. Vedle Buriana se objevila řada osvědčených divadelních i filmových partnerů, kterým vévodí vynikající dvojice Jana Richtera a Martina Friče. Zcela atypickou roli v rámci své početné filmografie tu vytváří Růžena Šlemrová a příjemným bonbonkem je přítomnost rodící se hvězdy barrandovského věku Lídy Baarové. V konfrontaci s některými dalšími burianovskými filmy se bohužel stále jedná o nedoceněný démant, který si zasluhuje vyšší diváckou pozornost. --- "Vaše meno! - Boleslav. - Stará nebo mladá? - Boleslav! - Stará nebo mladá? - Já mám radši mladší. - Co je nám do toho, co vy máte radši! Já se vás ptám, jestli je ta Boleslav Mladá nebo Stará!" ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Není moc filmů s panem Burianem, které jsem viděl. Některé jen "kousek", protože mě nebavily. Tento snímek je výjimka. Komedie Funebrák mě v některých pasážích dokázala pobavit. Pamatuju si na dobu, kdy jsem film viděl. Problémy ve studiu na škole mě doslova "padaly" na hlavu a já nevěděl co mám dělat. Byla neděle a zrovna tento film vysílali. Jsem rád, že mě alespoň na chvíli zabavil a já si ze snímku "odnes" i nějaké to ponaučení:) Tento snímek chci v budoucnu vidět ještě jednou. ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

0,6* K tomu nemám co dodat. Snad jen, že to má naprostou absenci scénáře a kdyby to byl první Burianův film, co jsem viděl, tak by byl i poslední. Dalo strašnou práci to vydržet do konce - málem jsem odešel už po 20 minutách, když Burian převážně jen žral nebo chodil. K ostatním hercům se snad radši ani vyjadřovat nebudu - potěšil jen Šlégl, ale než jsem si vůbec uvědomil, že je to on, tak zmizel. :) Tragédie... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já se menuju Boleslav Hnipírdo.." - "Boleslav Hnipírdo ?? A jak můžete, člověče, s tak blbým jménem lízt do vlaku ?!" ;) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Funus nevystrojil, nebylo komu a ani ta svatba se nekonala, nevěsta zůstala zamčená ve špajzu a ženicha si odvedl četník.. Cesta za vyplacením bolestného byla zajímavější, pestřejší, vtipnější.. Každopádně musím uznat, že Vlasta Burian tenhle podivný slepenec výrazně potáhl a udržel nad vodou, jeho komediální talent nelze přehlédnout.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Děj tu nebyl téměř žádný, poslední půlhodina byla výrazně lepší než předchozí hodina, mělo to několik velmi vtipných okamžiků a povedených hlášek a strašně mi vadila ta hudební vložka s tancemi a písněmi různých národů. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Úvodných 30 minút filmu - svadobná časť - je trošku slaboduchá. Nadväzuje však na ňu známa Burianova scénka o národnostiach, kde imituje v reči a spevom mnohé jazyky (taliansky, francúzsky, anglický, nemecký, ruský, maďarský a predvedie aj Indiu). V tejto štvrťhodinke potvrdzuje svoju schopnosť improvizovať. Avšak až v záverečnej časti o Boleslavovi Hnípírdovi "u dráhy", je to ten Burian akého mám rád. Zvlášť popisovanie, ako "Oňdoň" jazdí na čierno a "demoluje" vagón ma vždy pobaví. Žiada železnice o náhradu škody za vlakovú nehodu, ale zaslúžil by si skákalné. ()

Reklama

Reklama