Reklama

Reklama

Krajinou domova - Série 2 (2017) (série)


Hory východu a západu (S02E08)

(epizoda)
Česko, 2017, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Kamera:

Michal Matuška

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Krušné hory a Beskydy se od sebe liší snad úplně vším, v obou ale přežívá kousek divočiny. Západní hranici státu představuje mohutný horský val Krušných hor. Jejich hřeben je z velké části plochý, a tak se na něm vyvinula typická rašeliniště. Krušné hory byly ještě před dvaceti, třiceti lety synonymem zdevastované horské krajiny. Lesy podlehly kyselým dešťům. Od té doby se toho v těchto horách mnohé změnilo a nedávnou zkázu už bychom v nich sotva postřehli. Naopak jde o velice cenné území, kde ještě žije poměrně početná populace tetřívků obecných, a louky jsou plné kvítí. Beskydy na východě republiky dlouhá léta platily za přírodně nejzachovalejší hory ČR. Pořád zde rostou původní horské pralesy se spoustou druhů rostlin a zvířat. K nejvzácnějším patří nádherná bílá sova, známá jako doručovatelka korespondence v kouzelných Bradavicích – puštík bělavý. V dutinách starých stromů žije celá řada dalších doupných ptáků. Beskydy jsou nejvyšším pohořím moravské části Karpat. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Organicky sestavené ze záběrů na plochu. Navíc se autoři čím dál intenzivněji nevyhýbají kritickému pohledu. Má to vlastní názor. Hudba je o dost lepší než v první řadě, vůbec celkově zvuk doznal změn k lepšímu. Ale i obraz a samotný komentář. Autoři vychytali nedostatky a poučili se z chyb první řady. I ta ale byla na české poměry skvělá. Znovu musím vypíchnout práci s emocemi, plus šestá hvězda je za to pravdivé vlastenectví. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluji Beskydy, objevuji krásy blízkých Krušných hor. Oboje pohoří mají své půvaby, ať již díky divočině, či ovlivněna našimi předky. Proč hajní a pastevci zapomněli, že vlk je pro revír kladem? Občas jsem si u tohoto dílu stýskal. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama