Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co do gagovosti nijak originální veselohra, ale co naplat, pořád je to Vlasta Burian. A ten dokázal, stejně jako Lída Baarová (i když ta na podstatně menším prostoru), zahrát dvě zcela odlišné postavy. A co si budeme povídat, bavit vás nebude jenom postava Lelíčka - ačkoliv jeho novátorské přístupy k mocnářské úloze a řízení státu jsou skutečně hodně cool. A pak je tu ten fakt, že já osobně vždycky fandil Sherlocku Holmesovi, kterého sice Martin Frič poněkud nepatřičně ztvárnil jako velkého světáka a neohroženého pistolníka, ale já mu to prostě žeru a beru to jako příjemnou změnu:) Takže ve výsledku si ode mě tenhle portorický salám odnese 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian, v této dvojroli potvrdil, že je vynikající herec perfektně ztvárnil char. obou postav . Komediální stránka filmu byla standartní Buriánovka, tedy vysoká. 0 a kolik je 4 ?? a 4 !! Tak se dá lehce spočítat kolik tenhle film dostane hvězdiček. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Burianova nejslabší prvorepubliková komedie.Jeden výborný vtip se střídá s pěti trapnými a předvídatelnými. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No celkove se v Burianovo filmografii jedna spis o prumer, protoze film je vtipnej jen misty, ale nektery Burianovo vystupy jsou tak perfektni, ze celej film pozvedaj. Navic si s dvojroli poradil opravdu dobre, takze to na ty 4* nakonec bude. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian ve své již druhé filmové dvojroli (předtím němý film "Milenky starého kriminálníka"), jeho partnerkou mu zde byla mladá a krásná Lída Baarová, která si zahrála rovněž dvojroli. Dnes už nic nového, ale ve své době to muselo být něco fantastického. V této komedii mě ale víc než svérázný Lelíček, překvapil suverénní Mac Frič v roli Sherlocka Houmese, s jeho rychlokursy angličtiny a francouzštiny. Sám Burian, pak určitě překvapil do této chvíle svými milostnými výstupy, ačkoli byl jako herec i jako člověk velmi cudný až antieroticky zaměřený. Není to úplně to "NEJ" z jeho "RANNÉHO" filmového období (i z jeho pozdější tvorby), ale díky některým jeho zdařilým kreacím včetně těch převlekovým, uchu lahodícímu hudebnímu motivu, a nezapomenutelným humorným scénám, stojí tento film za skouknutí, i když ho zná člověk jako většinu Burianovek už pomalu nazpamět. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

U scény s "rychlokurzem" angličtiny a francouzštiny jsem málem umřel smíchy, ale jinak mě film nějak extra neoslovil....... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"297 a kolik je 50? A nic je 50." Tuhle scénu miluju. Nejde o třeskutě dokonalé dílo, je znát, že všichni zúčastnění se teprve učili, co a jak s filmem. Ale o vánocích se vždycky podívám rád. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„276 a kolik je 50? 276 a nic…nic je padesát. A nic je padesát…tak to on by nedostal nic.“ Copak Lelíček, to je počtář z nejlepších. A když už hrozí, že si na tohoto věčného studenta (který je také věčně švorc) došlápnou věřitelé, zjeví se před ním legendární Sherlock Holmes („ten co měl vobchod se psema“) s nabídkou, která se neodmítá…Burian je ve dvojroli perfektní. Neustále „jakoby mimochodem“ trousí nějaké poznámky a většina z nich pobaví, podobně jako jeho pohybové kreace. Škoda jen, že je v tom poněkud osamocen. S Fričovým Holmesem jsem se trochu pral (a vlastně do teď nevím, zda se mi jeho ztvárnění spíš líbilo či ne), ale jako nahrávač docela obstál, ostatní postavy už byly poměrně jalové. Převážně jsem se ale bavil, takže ty slušné 4* dám. „Oběd u dvora sestává z…“ - „To je na dvoře? Vobědvá se na dvoře?!“ - „Ale ne, u dvora se… - „U dvora…“ - „…oběd u dvora sestává z několika chodů. - „To jako psohlavci tam seděj u stolu nebo?“ - „Ne…chodů s malým ch. - „S malým…ale vy ste řek s velkým Ch!“ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pod Lamačovým vedením v Burianově filmu si tentokráte Frič troufl na hereckou úlohu. Holmes v jeho podání je skutečně cosi nevídaného, zvlášť, když mu chybí Watson. Konečně téma variací na Doylea, tady v původním přepisu Vavrise a později Wassermana, je ve střední Evropě let 30. skutečně jako šafránu. Celkem vznikly filmy tři, dva z toho v režii Lamače. Po dvojprodukci Lelíčka udělal ještě v Německu Psa baskervillského v roce 1936 a rok na to se tématu chopili oblíbení říšští herci Hans Albers a Heinz Rühmann v Der Mann, der Sherlock Holmes war. Jinak docela ujíždím nad absurdním tancem Betty Kysilkové a mám chmury z toho, že dvojroli, kterou nakonec zahrála Lída Baarová (ač nádherná, herečka teprve začínající), měla patřit Suzanne Marwille (stejně libého zjevu, nadto filmových zkušeností nezanedbatelných). Tu tedy alespoň Firč odškodnil v Pobočníku Jeho Výsosti. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Slabota, nebudu dávat tři hvězdičky z nostalgie. Tento film si to nezaslouží, Burian ztvárnil lepší ulohy než dlužníka Lelíčka. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající komedie, v níž opět dominuje Vlasta Burian. Námět je sám o sobě chytlavý a přináší celou řadu vtipných situací. Nezapomenutelné je (mimo jiné) setkání s Sherlockem Holmesem. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Portorický král Fernando XXIII. má příliš velkou spotřebu svých dvojníků a tak je potřeba, aby ten další chvíli vydržel. Holmesem objevený Lelíček je se svým novým povoláním značně spokojený, pohodlně se usadí na trůnu a nehodlá si takové posezeníčko odpírat jenom kvůli takové drobnosti, jakou je úmrtí dublovaného objektu. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

v rámci dohánění velkých filmových restů jsem sáhl do hluboké filmové historie a... ejhle, pod tak známým názvem se skrývala nijak extra úchvatná komedie... pár úsměvných momentů a chytlavá melodie to spolu s tradičně královským výkonem vlasty buriana vytahují na 60%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

K tomuto snímku sa už podľa môjho názoru nedá zaujať objektívne stanovisko, pretože si tu v tomto prípade vzal čas za svoje. Určite inak vnímal film dobový divák a inak ho vníma divák dnes. Predtým to bola určite humoresková pecka, teraz už len taký ošumelý humor s náznakom trápnosti, ktorý ale ešte stále dokáže trochu pobaviť, resp. dejová linka príliš nenudí aj keď je väčšinou banálna. Takže zaujímam neutrálne stanovisko, myslím, že tak to bude najspravodlivejšie. Priemer. 60/100 ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Prastará komedie s výborným Vlastou Burianem, který byl mistrem improvizace a i po necelém století je třeba obdivovat jeho herecký talent. "Schopný dvojník neschopného monarchy". Výborná komedie o pletichách mocnářských a o náhradě hlavy státu nastrčeným dvojníkem. Smál jsem se, tedy úspěch 75% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ešte raz, a už asi naposledy, som si kvôli komentáru pozrel Burianovho Lelíčka, ktorý patril v mladosti k mojim obľúbeným filmom s Vlastom Burianom. Lenže čas vykonal svoje a Lelíček nám zostarol takmer do trápnosti. Už štandardne, ako v prevažnej väčšine filmov s Burianom, samotný Vlasta Burian exceluje a jeho spoluhráči sú takmer bez výnimiek dementné typy, ktoré majú opodstatnenie iba v tom, že dvíhajú zážitok z Vlastu Buriana. Myslím, že sa to volá dueňa efekt. Ale jeho vysporiadavanie sa s dlžobami prevzali vlády takmer všetkých krajín sveta. Majú však smolu, lebo k nim nezavíta Sherlock Holmes s ponukou, ktorá sa nedá odmietnuť. ()

Reklama

Reklama