Reklama

Reklama

Spartakus

(seriál)
TV spot 7
USA, (2010–2013)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Andy Whitfield, Liam McIntyre, Lucy Lawless, John Hannah, Viva Bianca, Manu Bennett, Craig Parker, Lesley-Ann Brandt, Erin Cummings, Peter Mensah (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(33)

Klasický příběh thráckého bojovníka, který byl zajat Římany, stal se gladiátorem a v boji o svobodu se postavil starověkému Římu, ožívá v novém akčním historickém seriálu na HBO. Spartakus, odtržený od své země a milované ženy, je uvržen do surového světa gladiátorské arény, kde krev a smrt jsou tou nejsledovanější zábavou. Na písku se však neodehrávají všechny bitvy. Zrada, korupce a pokušení vystavují Spartaka nepřetržité zkoušce. Aby přežil, musí být víc než jen mužem. Víc než jen gladiátorem. Musí se stát legendou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

TV spot 7

Recenze (1 064)

kinej 

všechny recenze uživatele

Ve Spartakovi jdou tvůrci s úpornou snahou cpát do každého záběru krev, sex a když ani jedno nelze, tak alespoň vulgarismy tak daleko, že to hraničí se směšností. Neboť vše je podířízeno tomuto cíli a vše ostatní je druhořadé. V některých scénách spolu například dvě postavy hovoří co dál a na pozadí někdo jen tak mimoděk souloží. Všechny tyhlety efekty působí jako (marná) snaha zamaskovat banální prázdnotu příběhu a milostných dialogů typu:,,Měl jsi pravdu, že není jednoduché někomu useknout hlavu.“ „Naučím tě to.“ A jednotlivé postavy taky nejsou žádní Hamleti (psychologicky, ani herecky a konec konců ani mentálně). Samotný Spartakus a ti ostatní dobří připomínají svým charakterem Rychlé šípy, jen místo sbírání bobříků sekají římanům končetiny. Záporáci jsou pak pochopitelně jejich přesný opak. Smějí se když z někoho stříká krev atd. Nějaká hlubší psychologická studie zla nehrozí. Nejslabší z HBO. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ze začátku až tupě vyhlížející testosteronová zábava, která se během pár dílů změní ve svůj pravý opak. Ona už je to teda už ze začátku docela zábava, jenže teprve od 5. dílu se seriál správně rozjede a laťka jednotlivých dílů se dostává pekelně vysoko. Vývoje postav a jejich nekompromisní vylidňování, intriky jak ze seriálu Řím a spousta napínavých a mrazivých okamžiků. To všechno v seriálově ojedinělém vizuálu, který se vůbec neokouká, spíš si na něj člověk čím dál víc zvyká. Dokonce i na ty až moc digitální stříkance krve, které mě jeden čas dost štvali. Akce je výborná a celé to na hodinový seriál uteče strašně rychle. Jedinou menší výtku bych tak měl paradoxně k postavě Spartaka, která je ze všech postav pomalu nejméně zajímavá a v některých dílech to jeho linie i maličko brzdily. Ten zbytek mě ale dokázal tak strhnout, že se nemůžu co přinese 2. série. Snad si vysoce nastavenou laťku udrží. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Kedze ma velmi bavili filmy ako GLADIATOR (2000) s Russelom Croweom alebo 300: BITVA U THERMOPYL (2006) s Gerardom Butlerom, tak som nemohol pochybovat o tom, ze ma bude velmi bavit aj tento serial. Z produkcie HBO je to vobec moj najoblubenejsi serial a to nielen kvoli brutalnym krvavym scenam, ale aj kvoli scenaru o hrdinstve, priatelstve Spartakusa a inych Gladiatoroch, ale aj intriganstvu a spinavych obchodoch Batiatusa, ktoreho zahral skvely John Hannah. O to viac ma to prekvapilo, kedze Johna som spoznal v sympatickych postavach vo vsetkych troch MUMIACH (1999, 2001 a 2008) alebo v romantickej komedii s Gwyneth Paltrow SRDCOVA SEDMA (1998) a to som si ho naozaj v takejto ulohe ani nevedel predstavit :-) Hudba bola tiez velmi slusna a nemam tomuto serialu co vytknut, pretoze zaverecna 13 cast mi len pritvrdila piatu hviezdicku. _________ John Hannah - (Batiatus) +++ Andy Whitfield - (Spartakus) +++ Jai Courtney - (Varro) +++ Manu Bennett - (Crixus) +++ Lucy Lawless - (Lucretia) +++ Peter Mensah - (Doctore) +++ Nick Tarabay - (Ashur) +++ Viva Bianca - (Ilithyia) +++ Lesley-Ann Brandt - (Naevia) +++ Produkcia: Sam Raimi +++ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

33/33 (3x) Starz! se inspirovalo úspěchy HBO, FX a Showtime a natočilo nového Spartaka jako seriál plný akce, krve a nevázaného sexu. To celé v počátku zabalilo do úhledného digitálního balíčku a příběhů z gladiátorské školy, kde má každý své sny a cíle. To by samo o sobě možná bylo dostatečně zajímavé, pro mě ovšem již méně, ale musím se pozastavit nad vynikajícími herci v klíčových rolích. Protože ti jsou tím hlavním pikantním lákadlem. Dokonalý pár Batiata a Lucretie hrají John Hannah a Lucy Lawless, kteří společnými silami posilují to nejlepší ze svých kariér. John už dávno není jen tím poskokem z Mumií a Lucy Xenou. Ačkoli Xena byla postavou s tolika tvářemi, o které se jen každé herečce může zdát. Je skoro neuvěřitelné, jak přirozeně vyznívají veškeré scény, jejichž nedílnou součástí jsou zápasy na smrt a nikdy nekončící soulože mnoha způsobů... Nahota není pobuřující, akce je nezbytností. Lucy poodhaluje vše, aby dávala tušit ještě víc, jak jen je tohle možné? A samozřejmě velice na místě jsou intriky v podání Ilithye Vivy Biancy. Andy Whitfield v titulní roli z počátku vypadal, že bude tím nejslabším článkem, ale vyvíjí se spolu se svou postavou a postupně se také stává elitním oblíbencem celé show. Což by samozřejmě bylo na pováženou, kdyby se k tomu nedopracoval ani v polovině, i když samozřejmě jisté vývojové stupně jeho charakteru jsou méně uvěřitelné. Z režisérů stojí na absolutním vrcholu Michael Hurst, jehož interpretace přinašeče deště byla dech beroucí a souboj s obrem nejmýtičtější. Samozřejmě svůj vysoký standard potvrdil Joe LoDuca na postu hudebním. Díky dokonalému prequelu Gods of Arena jsem přečkala velice uspokojeně čekaní na novou sérii Spartacus: Vengeance a vyrovnala jsem se s úvodními díly Blood and Sand, které zdaleka ještě nedosahovaly rozkoše a ukojení z druhé poloviny série. Spartacus je cestou televizního dramatu nové doby. Příběh revoluce třetí neúspěšné vzpoury otroků v antickém Římě nepromlouvá k dnešku tolik jako vzdor nobility, intriky, ambice a chtíč. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Slovy nepopsatelná hovadina, kde se půlku každého dílu šuká a půlku bojuje. Boje vám možná subjektivně přijdou kratší, ale to je tím, že režie prokoukla kouzlo zpomalených záběrů a cpe je naprosto všude, především pak do míst, kam se absolutně nehodí. Po dvou dílech jsem usoudil, že udělám nejlíp, když si se seriálem půjdeme každý svou cestou. Animace bojových i šukacích scén je naprosto úděsná. Chtělo to asi být něco ve stylu 300: Bitva u Thermopyl s tím obrovským rozdílem, že tam byla animace a zpomalené záběry takové, že se na ně dalo koukat a byly použity ve vhodný okamžik. Herci nezajímaví. Příběh ubohý, co jsem alespoň z dvou dílů vypozoroval a troufám si rovněž tvrdit, že vím, kudy se bude seriál ubírat a jak skončí. Tenhle seriál je zkrátka práce nedotažená a odfláknutá. Tomu nechť odpovídá moje hodnocení. ODPAD! ()

Galerie (513)

Zajímavosti (49)

  • V závěrečném díle seriálu Gannicus (Dustin Clare) vzpomíná, jak lid provolával jeho jméno v aréně. Ale ta v té době, kdy si Gannicus vybojoval svobodu, ještě nebyla postavena. (Timak)
  • Historici se nemohou shodnout, zda byl Spartakus (Liam McIntyre / Andy Whitfield) skutečně Thrákem. Tyto rozpory vychází nejen z nedostatku důkazů, ale též z faktu, že jedním z mnoha stylů, ve kterých byli gladiátoři cvičeni, byl označován jako Thraex (plural Thraeces), což bylo jméno odvozené od faktu, že tito gladiátoři byli vyzbrojeni v Thráckém stylu. Tento fakt nejspíše stojí za tím, že byl označován za Thráka, byť jím ve skutečnosti vůbec nemusel být. (Chufu)
  • Oenomaus (Peter Mensah), jeden z lídrů povstání, byl ve skutečnosti Gal, zatímco v seriálu ho hraje herec tmavé pleti. (Morholt)

Související novinky

Spartakus se vrací na obrazovky

Spartakus se vrací na obrazovky

10.02.2023

Stanice Starz se údajně dohodla s tvůrcem seriálu Spartakus Stevenem S. DeKnightem (Daredevil, Pacific Rim: Povstání) na vzniku nového pokračování historické řežby z roku 2010. Původního Spartaka… (více)

Pacific Rim 2 potvrzen

Pacific Rim 2 potvrzen

25.02.2016

Po třech letech máme konečně jasno v tom, jestli bude Pacific Rim 2. Guillermo del Toro ho původně chystal na léto 2017, nakonec to ale neklaplo a film zmizel z kalendáře premiér. Del Toro i přesto… (více)

David Slade se ujal piráta Malkoviche

David Slade se ujal piráta Malkoviche

14.08.2013

Začátkem příštího roku uvidíme na obrazovkách velký pirátský souboj. Stanice Starz nahradí Spartaka seriálem Black Sails z produkce Michaela Baye o mladších letech Flinta a Silvera ze slavného… (více)

Spartaka nahradí Julius César

Spartaka nahradí Julius César

02.12.2012

Kabelovka Starz do nás v lednu (konkrétně 25. 1. 2013) začne ládovat třetí regulérní sezónu (nepočítáme v to prequelovou řadu Bohové arény) seriálu Spartakus. Ví se, že War of the Damned příběh… (více)

Reklama

Reklama