Reklama

Reklama

Spartakus

(seriál)
TV spot 6
USA, (2010–2013)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Andy Whitfield, Liam McIntyre, Lucy Lawless, John Hannah, Viva Bianca, Manu Bennett, Craig Parker, Lesley-Ann Brandt, Erin Cummings, Peter Mensah (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(33)

Klasický příběh thráckého bojovníka, který byl zajat Římany, stal se gladiátorem a v boji o svobodu se postavil starověkému Římu, ožívá v novém akčním historickém seriálu na HBO. Spartakus, odtržený od své země a milované ženy, je uvržen do surového světa gladiátorské arény, kde krev a smrt jsou tou nejsledovanější zábavou. Na písku se však neodehrávají všechny bitvy. Zrada, korupce a pokušení vystavují Spartaka nepřetržité zkoušce. Aby přežil, musí být víc než jen mužem. Víc než jen gladiátorem. Musí se stát legendou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

TV spot 6

Recenze (1 064)

Kothy 

všechny recenze uživatele

I když tento seriál asi s historií mnoho společného nemá, zpracované je to pěkně. Celé je to dělané ve stylu 300. Krev tam stříká opravdu hezky. Spartakus se z řadového otroka vypracuje na šampiona arény. A pak po svrhnutí svého pána zahájí krvavou revoluci. Škoda, že Andy Whitfield vydržel jen jednu sérii... Liam McIntyre ale není špatná náhrada. I když není tak namakaný. Každopádně vás příběh určitě strhne a budete Spartakovi fandit v jeho soubojích a bitvách. Je tam samozřejmě víc sympatických postav. Například Crixus nebo Ganiccus. Kromě krve je tam taky dost sexu. :) Tak už to skončilo a bohužel podle očekávání... "Kill them all!" ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sdílím nadšení. Exploatační seriálová verze legendárního Spartaka, která ale vůbec není blbá. Xena, šukačky, intriky, lehce třístovkový akční vizuál podpořený CGI masem a krví (nakonec beru - hlavně že je to na TV poměry nevídaný brutál), zdegradovaná římská smetánka, nestydaté a krvežíznivé občanstvo, nasvalený buzáci, parádní herecké výkony (#1 - John Hannah jako mocichtivý Batiatus), ale především: čím dál zajímavější zápletka s řadou překvapivých zvratů a působivých momentů. Několik prvních dílů mi to ještě úplně nesedlo - Spartaka pronásledoval přízrak Douglase staršího, byl z něj neposlušný usmutněný hodňák, no prostě mi moc nevoněl a děj ještě nebyl tak chytlavý (dobrá tu ale byla ta podsvětní temná vsuvka). Ale pak už to kopalo řiť víc a víc a posledních pár dílů jsem musel vidět tak těsně za sebou jak jen to šlo. I ten Andy Whitfield si mě nakonec získal (a homoprototypní Crixus už mě tolik nesral:D). Takže i přes ten horší rozjezd je BLOOD AND SAND nakonec ’u Jupiterova ptáka’ dobrá podívaná. 8,5/10. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

tak nehorázně skvělá jízda a hlavně náser, že prostě nejde dát méně než 5. Už jen kvůli odvaze přijít s něčím tak nekompromisním, šíleným a nechutně chutným. Jemné váhaní trvalo jen tři první díly, kdy museli tvůrci teprve představit všechny hrdiny, jejich cíle i zkušenosti a úchylky, no pak, počínaje dílem v "podsvětí" se to vyšvihlo do neuvěřitelných výšek a díl za dílem se stupňovala ta nejnemocnější, nejpropracovanější a nejbrutálnější zápletka, jakou jsem viděl. Takový Řím jen tak znovu neuvidíme, protože tady je z něho ukázáno jen to nejhorší, korupce, vraždy, šílenství, neskutečně zkažené obyvatelstvo, intriky, závist a vášeň, až zvířecí vášeň. Sex a nahota je prostě naprosto normální. A to, jak autoři dokázali perfektně natočit některé tyto scény, je až zvráceně skvělé (díl 9.). A samozřejmě krvavá, brutální akce, která z počátku sice čerpá z 300, no brzy začne zacházet mnohem, mnohem dále a je úžasnou ukázkou vynalézavosti a perfektní kamery a choreografie. A samozřejmě digitálních efektů, hlavně těch krvavých. Nejlepší na tom všem je, že seriál není hloupý, čerpající všechnu svoji zajimavost jen z surovosti a sexuality. Má i doslova božské (jupiterovy) postavy, každou skvěle vykreslenou, uvěřitelnou i dobře zahranou (no ne vždy, ale tady se počítají i průměrné výkony za výborné a takový Batiatus je vysoce nad všemi) tvořící kostru neméně skvělému příběhu, plnému zrady, falešné cti a slávy a bolesti, který nesmírně famózně a dravě míří k vyvrcholení. To je pak prostě kulervoucí. Nejvygradovanější série všech dob. Kill Them All! Těším se na sezonu 2. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Blood and Sand začíná jako laciné historické béčko. Zmateně se intrikuje, nechybí velká láska a kupa nespravedlnosti. S postupem času se však ukáže, že seriál nabízí více než jen možnost ukojení základních lidských pudů (nadrženost a nasranost) a rozjede několik příběhových linií, které fungují samostatně a navíc se časem protínají v pamětihodných okamžicích. Zdání tedy klame, první série je chytřejší než její cílový divák (buran od pásu posrávaný nadřízenými a bez pravidelného sexu), kterému k uspokojení stačí prvoplánové trademarky seriálu (neustálé šukání a smrt utlačovatelů). Přitom hlavní síla seriálu je úplně někde jinde. Postupné přiblížení Crixe, hlavního oponenta Spartaca, divákovi přes jeho vlastní problémy a vztah s éterickou Naevií, to je skutečná genialita tvůrců. Jejich rivalita a souboje jsou pak pro diváka neskutečnou hrou nervů, protože fandí vlastně oběma. Dalším překvapením jsou nečekaně chytré twisty, slizký Batiatus a jeho hra na všechny strany a samozřejmě souboje v aréně, které mají vždy hutnou atmosféru. Velkou slabinou je však účast Lucy Lawless, která je definitivně tou nejtragičtější seriálovou herečkou. Vengeance doplácí na dvě vynucená přeobsazení postav. V případě Spartaca sice našli typově podobného herce, bohužel má oproti původnímu tak poloviční charisma Jeho aura vůdce, který povstal v aréně z písku a krve je pryč. Whietfielda je velká škoda. Přeobsazení postavy Naevie (V dnešní době peníze? WTF!) je však větším průserem. Z jemné víly je najednou vykulené strašidlo s agresivním vystupováním a chutí po krvi, což její odvlečení od Batiata skutečně neobhájí. Od narození byla otrok. Tomu se nedá říkat vývoj, ale změna charakteru. Tím padá i síla jejího vztahu s Crixem, který vlastně rozjíždí celou sérii. Nadměrné množství záporných postav také ničemu nepomáhá. Všichni jdou po všech a na konci na to většina dojede. A co jako? Úplně největším kiksem jsou anonymní souboje v aréně dělané jen na efekt. Koho to zajímá? Útěk z Capuy do volného prostoru tomu také nepřidává, tzv. syndrom 2. série Prison Break. Stísněnost totiž dělá atmosféru. Navíc finále nesahá tomu prvnímu ani po kotníky. War of Damned přináší lehké oživení v podobě lepších soupeřů v podobě Crassa a Caesara a také konečně pořádnou nymfu v postavě Kore. Gannicus definitivně zastiňuje Spartaca a z Naevie je už úplně někdo jiný. Souboje proti desetinásobné přesile s maximálně jedním škrábnutím jsou sice hnané až na samotnou hranici uvěřitelnosti, ale co se týče emotivnosti pořád fungují. S blížícím se koncem se série vrací ke kořenům a slušně graduje v trpký konec, který paradoxně navozuje přesně ty pocity, které se mu celou dobu dařilo krotit. Otázkou zůstává, o kolik by byl seriál lepší s Whitfieldem, původní Naevií a možná důstojnějším koncem pro některé postavy. Každopádně pro současné obyvatele Říma to musí být peklo. 1. série: 75%, 2. série: 55%, 3. série: 65%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Blood and Sand: Býval dobrým vojákem, ale spáchal ten nejhorší zločin - postavil se proti mocichtivému šéfovi. Snažili se ho zabít, místo toho zabil on je. Ne, tohle není pokračování Odpadlíka, ale stručné shrnutí (nejen) prvního dílu. Nicméně motiv pomsty tu najdete. Jak už zde nesčetněkrát zaznělo, Spartacus: Blood and Sand si bere to nejlepší z 300, Gladiátora a Říma a převádí to na nový level. Takže za první sérii zde najdete více nahoty než v Římě (a to jen po 13 dílech s tím, že Řím měl 22 dílů!) Taky zde najdete více intrik, než v Římě, více zpomalovaček a digitální krve než v 300 (teď mě napadá, že pro tvůrce je štěstí, že dnes počítač dokáže vytvořit tolik krve, jinak by se spotřebovalo ohromné množství kečupu :-)) Docela jsem se bál, že se seriál bude snažit být moc cool a že zapomenou na příběh, jenže tohle je omyl. Sice to (zatím) nemůže konkurovat Římu, 300 nebo Gladiátorovi, nicméně to mi nebrání, abych tomuto seriálu dal plný počet. Protože při jeho zhlédnutí jsem se mimořádně bavil, byl jsem překvapen množstvím intrik a odboček (ano, Spartacus není vůbec hloupý seriál, jak by se mohlo zdát) a po zhlédnutí posledního dílu se nemůžu dočkat druhé série. Takže, mnoho štěstí, Andy. Doufám, že se s tou nemocí popereš stejně, jako v aréně. P. S. Nevím, čím to je, ale po skončení každého dílu jsem měl pocit, že musím naběhnout do posilovny a dřít tam do úmoru, abych vypadal alespoň z poloviny tak, jak zdejší gladiátoři. P. S. 2. A Lucy "Xena" Lawless potěšila. Ve 42 letech vypadat takhle sexy a nestydět se to ukázat… Klobouk dolů. Vengeance: Bohužel, život není seriál a většinou nemá šťastný konec. Andy svůj boj s rakovinou prohrál a tak byl přiveden Liam. Přiznám se, první díl druhé série byl zvláštní, než jsem si na něj zvykl, ale pak se seriál rozjel a musel jsem uznat, že je opravdu kvalitním nástupcem Spartaka Andyho. Vyzařuje z něj taková ta pravá vůdcovská aura, kterou předvede během druhé série nesčetněkrát. Celá série mě neskutečně bavila, musím říct, že jsem opravdu potěšen a připraven na finální sérii. Jsem opravdu zvědavý, jak něco, co takhle začalo a přes všechny možné komplikace (ještě jednou, RIP Andy) se dostalo až na vrchol, skončí. War of the Damned: Poslední série tohoto krvavé seriálu rozhodně nezklamala a více než důstojně zakončila tuto čtyřletou pouť. A mně se bude stýskat, abych pravdu řekl. Spartacus v sobě totiž, pokud "oloupete" všechny "slupky" (krev, nahotu) pořádně, skrývá vlastně prostý příběh o jedné z nejstarších lidských tužeb - být svobodný. A takovéhle filmy/seriály mám a asi budu mít rád vždycky. V poslední sérii najdete parádní scény (bohužel, opravdu dokonalé jsou hlavně ty, které obsahují spoilery, takže se na to musíte mrknout :-)) skvělé a důstojné záporáky (byť Crassus nebyl ve skutečnosti tak skvělý stratég, jak jej seriál vykresluje) a v neposlední řadě postavy, na kterých vám záleží. Určitě si tento seriál dám někdy celý znovu a všem, kdo viděli jen pár dílů z první série, bych doporučoval hodnotit až po zhlédnutí celé série. Ono ne vždy je vše tak, jak to vypadá a tento seriál opravdu nejsou "jen" cool krvavé scénky smíchané se sexem. Možná budete překvapeni, jak vás to pohltí. () (méně) (více)

Galerie (513)

Zajímavosti (49)

  • Historici se nemohou shodnout, zda byl Spartakus (Liam McIntyre / Andy Whitfield) skutečně Thrákem. Tyto rozpory vychází nejen z nedostatku důkazů, ale též z faktu, že jedním z mnoha stylů, ve kterých byli gladiátoři cvičeni, byl označován jako Thraex (plural Thraeces), což bylo jméno odvozené od faktu, že tito gladiátoři byli vyzbrojeni v Thráckém stylu. Tento fakt nejspíše stojí za tím, že byl označován za Thráka, byť jím ve skutečnosti vůbec nemusel být. (Chufu)

Související novinky

Spartakus se vrací na obrazovky

Spartakus se vrací na obrazovky

10.02.2023

Stanice Starz se údajně dohodla s tvůrcem seriálu Spartakus Stevenem S. DeKnightem (Daredevil, Pacific Rim: Povstání) na vzniku nového pokračování historické řežby z roku 2010. Původního Spartaka… (více)

Pacific Rim 2 potvrzen

Pacific Rim 2 potvrzen

25.02.2016

Po třech letech máme konečně jasno v tom, jestli bude Pacific Rim 2. Guillermo del Toro ho původně chystal na léto 2017, nakonec to ale neklaplo a film zmizel z kalendáře premiér. Del Toro i přesto… (více)

David Slade se ujal piráta Malkoviche

David Slade se ujal piráta Malkoviche

14.08.2013

Začátkem příštího roku uvidíme na obrazovkách velký pirátský souboj. Stanice Starz nahradí Spartaka seriálem Black Sails z produkce Michaela Baye o mladších letech Flinta a Silvera ze slavného… (více)

Spartaka nahradí Julius César

Spartaka nahradí Julius César

02.12.2012

Kabelovka Starz do nás v lednu (konkrétně 25. 1. 2013) začne ládovat třetí regulérní sezónu (nepočítáme v to prequelovou řadu Bohové arény) seriálu Spartakus. Ví se, že War of the Damned příběh… (více)

Reklama

Reklama