Reklama

Reklama

Když se Richard (Johnny Depp), světem protřelý univerzitní profesor, dozví lékařskou diagnózu, která mění celý jeho dosavadní život, rozhodne se zapomenout na veškerou přetvářku i konvence, aby zbytek života prožil nevázaně a odvážně, s kousavým smyslem pro humor a nádechem bláznovství a pošetilosti. Postupně se stále více oddává všem myslitelným neřestem – alkoholu, tabáku, sexuálním požitkům a urážení těch, kteří ho štvou. S vědomím blížícího se konce ale dospívá k poznání veliké životní pravdy. Učí se smířit se všemi, kterým předtím ublížil a koho má hluboko ve svém srdci rád. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (147)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Po poměrně dlouhé době jsem si dal film s Johnny Deppem v hlavní roli a znovu mě jen ujistil v názoru, že skutečně patří k těm absolutně nejlepším hercům vůbec. Navíc mě vždy bavil svým výběrem filmů a postav, které v nich ztvárnil a Poslední semestr jistě není výjimkou. Působivý film, se silným tématem a s výraznou ústřední postavou, toť hlavní pozitiva této podívané, které toho nedokážu příliš vytknout, snad jen až tedy na příliš často opakující se Deppovo zamyšleními nad tématem prožití života, čímž nemám na mysli, že bych s ním nesouhlasil, ale nejdřív o tom přesvědčuje studenty, pak kolegy, pak rodinu, pak zas studenty, pak zas kolegy a kdyby nepřišli závěrečné titulky, tak by jistě o neplně prožitém životě přesvědčoval znovu i tu rodinu, ale to už nestihl. Každopádně to nic ale nemění na mém výsledném dojmu, který je prostě skvělý, jelikož krom postav a jejich hereckých představitelů mě tu bavily i funkční vtipné momenty, silné emoce, přesvědčivé dramatické scény a fajn mi přišla i atmosféra celého tohoto snímku, kterou sice nedokážu přesně popsat, ale na mě prostě skutečně zapůsobila hodně. Jinak celé to ústřední téma filmu je pak opravdu silné, vůbec si totiž nedokážu představit, kdybych se dostal do stejné pozice, jako Deppova postava, jak bych se k tomu postavil já, prostě šílená představa, ale nejspíš z toho důvodu mě ten film i tolik oslovil a bavil, že to asi vážně vzal za ten nejlepší možný konec. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Malý velký film Johnnyho kinematografie. Po dlouhé době je vidět, že si postavu užívá a že hraje v něčem smysluplném. O to víc mě mrzí, že se stal obětí děvky Amber Heard i šílené americké "cancel culture", takže bůh ví, jestli ho ještě někdy v něčem dobrém uvidíme. Ale k tomuto filmu. Cynismus ve filmech mám rád a Johnnyho postava jím zde překypuje. Navíc je opravdu cool a film se úplně nenoří v srdceryvných scénách (i když i na ty dojde, především v závěru, což se vzhledem k tématu samozřejmě dalo čekat), ale víceméně se jedná spíš o komedii. Někdo by napsal o hořkou komedii, ale já tohle sousloví nemám rád, takže píšu komedii s některými dramatickými scénami. ()

Reklama

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Filmy o umírání moc nemusim, protože jsou to většinou jenom emocionální ždímačky, z kterejch je mi pak těžko u srdce. Tohle je naštěstí pojaté víc jako komedie, než drama z nemocničního prostředí. Depp tu předvádí totálního salámistu, kterej trousí jednu sarkastickou hlášku za druhou, na plátně je permanentně zlitej, zhulenej, sjetej nebo nejlépe všechno dohromady. Bylo vidět, že roli si užíval, protože hrál vlastně sám sebe za mlada, takže aniž by se musel kdovíjak snažit, předvedl excelentní výkon. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Ač je to film o umírání je krásný. Velkou měrou má na tom zásluhu Johny Depp, který hraje moc dobře. Tragikomický děj trochu odlehčuje neodvratnou skutečnost. Paradoxně právě když se Richard dozví, že mu moc času do konce života nezbývá stává se svobodnějším. Najednou je mu všechno jedno, dopouští se úpřimných a nekorektních přešlapů a závěrečná řeč je pak hodně osvobozující, ikdyž samotný závěr je samozřejmě velmi emotivní. Ne vyjímečný, ale silný film. ()

Terminer 

všechny recenze uživatele

Profesor je takový ten malý hezký film, který ale narozdíl od některých jiných malých hezkých filmů má geniální herecký výkon známého herce (v tomto případě Johnnyho Deppa). V jeho podání působí i ty opravdu smutné, beznadějné okamžiky s mírným nadhledem. A ty šíleně humorné zase jako zjevení z jiného světa. Obávám se jen, že tento film je tak málo známý, že bude dosti opomíjený, a to i přesto, že se jedná o jeden z lepších Johnnyho filmů za poslední léta. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Film měl celosvětovou premiéru 5. října 2018 na filmovém festivalu ve Švýcarsku, v Curychu. (Meev)
  • Ve filmu jsou na stěnách Richardova domu a v jeho pracovně na okenní římse vidět fotografie od jednoho z nejúspěšnějších českých fotografů – Ivana Pinkavy. Ten byl osloven přímo samotným režisérem Waynem Robertsem. (oldrich.vojt)
  • Film se natáčel v Britské Kolumbii v Kanadě. (rafix)

Reklama

Reklama