Reklama

Reklama

Ruská cesta k revoluci

(TV film)
  • Česko Rusko 1917: Odpočet k revoluci (více)

Obsahy(1)

Na podzim roku 1917 se svět navždy změnil, Rusko se stalo první komunistickou zemí v dějinách. Události zaskočily úplně všechny, včetně těch, kteří stáli v čele dění. Vladimir Iljič Lenin, Lev Trockij a Josif Stalin se museli prodrat k moci silou a mnoha úskoky. Tito muži propásli pokus o revoluci v únoru roku 1917, nikdo z nich nebyl v té době na území Ruska. Lenin byl v Curychu, kde trávil již sedmnáctý rok exilu coby nebezpečný revolucionář. Trockij jako velice sečtělý kosmopolita procestoval celý svět, žil v New Yorku i ve Vídni. Dlouhých dvacet let byl nezávislým revolucionářem a Leninovým rivalem. Brzy je však čekala spolupráce. Stalin se o únorové revoluci dozvěděl o několik dní později, tři a půl tisíce kilometrů od Petrohradu, na Sibiři, kde byl ve vyhnanství za loupež. Lenin chtěl druhou revoluci, která by svrhla Prozatímní vládu. Požadoval, aby zemi řídily sověty – výbory dělníků, vojáků a rolníků. V Rusku to vřelo a i onen slavný útok na Zimní palác v Petrohradu, kterým odstartovala nová etapa dějin, byl uskutečněn jen díky shodě náhod. Nešlo o tak masové povstání, jaké je znázorňováno v pozdějších filmech. Lenin využil událostí, nastolil bolševickou diktaturu a stal se předsedou Rady lidových komisařů. Trockij byl jmenován lidovým komisařem zahraničních věcí a Stalin se stal lidovým komisařem pro národnostní záležitosti. Vznikl totalitní stát s vládou jedné strany. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně mi tu chybí vliv Německa, především jeho finanční podpora. Myšlenky a projevy, jsou hezká věc, ale bez masovějšího financování se ani revoluce neobejde. Také mi přišlo hloupé, udělat z toho v závěru politickou agitku ve smyslu: ,,Pro Putina je vzorem Stalin,,. Zřejmě nezaznamenali Putinovu kritiku Stalina, ani to že je mu hodně dávno vzorem Petr Veliký. ()

SB 

všechny recenze uživatele

Zjednodušený a nepřehledný pokus o popis událostí kolem Říjnové revoluce bez větších souvislostí. Většina času je věnována plkání a dojmům, dokumentární záběry žádné, místo toho amatérský pokus o hranou rekonstrukci. Ztráta času. Pro opravdové pochopení událostí doporučuju výborný dokument Lenin: Cesta k moci. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi zlí herci v inak informačne ale veľmi bohatom dokumente o "októbrovej" revolúcii, preto ma nízke hodnotenie šokuje. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Tie dramatizácie boli také zúfalé (už len ten Lenin!!), že som sa vlastne ani nedokázal sústrediť na obsahovú stránku. Ale neprišla mi ničím extrémna. Pár zaujímavostí, pár trefných, inokedy naopak pár polemiky hodných postrehov, bez pokusu o hlbšiu analýzu. Pritom je na takú pravý a možno aj najvyšší čas... si tak vravím. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Stručný popis podhoubí ruských revolucí mi velmi vyhovoval pro svůj přímí spád a poutavé vyprávění. Odehrává expozice dramatu: V únorové revoluci žil Lenin v zahraničí. V Rusku hlad, car přesto odmítl reformy. Lenin narychlo přijel do Petrohradu a viděl revoluční anarchii. Lidé spolu bratrsky souložili na ulici. Půjde z této anarchie postavit demokracii? Neznámý Lenin na volné velikonoční pondělí uspořádal meeting,,,, na který přišly davy lidí protože slíbil pivo zdarma. Pivo ale nedorazilo. Lenin hovořil jednoduchými hesly, až si soudruzi z jeho slov říkali, že se zbláznil. Hesla konec vály. půdu rolníkům, chleba všem. Byla nařízena válečná ofenzíva proti Německu, která zkrachovala. Padlo 40 tisíc vojáků, Němci postoupili stovky km až k Petrohradu. Lidi si uvědomili, že Lenin měl pravdu. Spolupartajník Stalin byl básník a miláček žen. a stal se odborníkem na výpalné a vraždy. Mistra života mimo zákon Lenin potřeboval. Ve stínu pozornost se učil. Bolševici ve vězení, Lenin emigroval do Finska. K partaji se přidal Trockij a zastínil inteligencí i Lenina. Pohledný syn z bohaté židovské rodiny z jihu Ruska. Byl řečník celebrita. Animozně se z podstaty rozdílností povah nesnášel se Stalinem. Byl to Trockij co v říjnové revoluci zorganizoval klíčové věci útoku. Soudruzi požadovali, aby revoluce začala až po sjezdu strany, kam přijedou socialističtí delegáti z celé země. Lenin odmítl - tolik lidí by se demokraticky asi nedohodlo. Dobití zimního paláce bylo na spadnutí. Stráž tvořili 15 letí kluci a skupina žen. Nebylo zamčeno, dveře dokořán. Ministři zvedli hlavu a zeptali se "Co chcete?". dostali odpověď "Jste zatčeni". V ten moment začala říjnová revoluce. Byl to puč? Státní převrat. Lidé změnu chtěli , ale vládu jedné strany s Leninem v čele ne. Trockému se po dobití paláce podařilo z menšinového postoje udělat postoj sovětů. Lenin získal absolutní dikátorskou moc. Vydal dekrety, ženy získali stejná práva jako muži a byla dekriminalizována homosexualita, svá práva získali rolníci a dělníci. Zřídil Čeku, opakované popravy tisíců odpůrců. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama