Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 1

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (340)

BMW12 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla velmi dobrá, rád jsem se dozvěděl něco o životě Reinharda Heydricha. Tato část mě bavila. Druhá polovina filmu se však stočila k vyprávění o odboji a o přípravě atentátu na Heydricha, a to už nebylo moc záživné. Každopádně musím říci, že Jason Clarke byl v roli Heydricha velmi dobrý. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro mě už je nepochopitelné jen to, že se v Hollywoodu nedokázali domluvit a schválili si příběh atentátu na Heydricha rovnou dvakrát, časově takřka za sebou. A opravdu bych se chtěl zdržet porovnání s Anthropoidem, ale tady to prostě jinak ani jít nemůže. Takže nejdříve plusy. Ty jsou, už z podstaty věci, hlavně v první půlce filmu, který se překvapivě zaměřuje hlavně na Heydricha. Neřeknou nám nic nového, ale za to je zajímavé tento příběh vidět z trošku jiného úhlu. Stejně tak se musím přiznat i k tomu, že mi sedli herci hrající postavy atentátníků stejně tak, jako závěrečná scéna, která mi nepřišla tak epická, jako u Anthropoidu a možná byla dokonce i daleko úhlednější. Další věc je i hudba, která tu byla opravdu dokonalá. Teskné piáno tu vytvářelo přesně tu atmosféru, kterou si film zasloužil. Nicméně, co se týče negativ, a zde s tím mám opravdu velký problém, tak to nutno podotknout, že tu Praha vůbec nepřipomíná Prahu. A to se přitom tvůrci různými plakáty a popisky v češtině opravdu hodně snažili. Každopádně uznávám, že zahraničnímu divákovi je tohle stejně u prdele. Mně ale ne. Stejně tak mi nejsou u prdele ani historické nepřesnosti, které byly stejně marné i v Anthropoidovi, ale zahraničnímu divákovi jsou také u prdele. Celkově vzato tak musím říct, že mi tento film vyznívá o chloupek slabší, ale kdyby se spojili, asi bychom se dočkali jedinečného a nezapomenutelného díla, který ve válečné kinematografii nemá obdoby. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Film se od podobných zpracování Heydricha trochu liší (chladnému antihrdinovy je dáno hodně prostoru). Ač zpracování venkova s nevěstinci je plno klišé, je zde několik silnějších scén (antihrdina dá na Pražském hradě své ženě pocítit, že už má navrch. Mrazí také z chladného úřednického kalkulování. Ve filmu není mnoho zbytečných řečí a romantická pletka je střízlivá, stejně tak jako thrillerové finále. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Další filmové zpracování jednoho z nejdůležitějších historických momentů, které se udályc na našem území. Na rozdíl od Anthropoidu se film věnuje samotnému příběhu jednotlivých aktérů atentátu včetně samotného říšksého protektora v podání slušného Jasona Clarkea. Sice trochu méně historicky věrné avšak slušně natočené a odvyprávěné. Vedle Anthropoidu a Atentátu se tahle dobovka rozhodně neztratí. [65%] ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"HHhH" ma zaujal. Názvom aj témou. Je pravda, že minulý rok sme tu mali film, ktorý rozoberal presne tú istú udalosť, no nemal som pocit, že by mohlo ísť o zlý produkt. Obsadenie vyzeralo dobre a veril som, že sa tu dočkáme niečoho solídneho. A keď som do filmu vstúpil, tak som bol presvedčený, že sa toho dočkáme. Úvodná časť nám totiž prezentuje život Heydricha. Ako sa stretol so svojou manželkou, ako sa spoznal s Himmlerom aj čo utvrdilo jeho pocity, že Nemecko sa musí zmeniť. Táto časť je podľa mňa vynikajúca. Je to zaujímavé, je to kruté a okrem toho to podáva príbeh z pohľadu, ktorý sme ešte nemali. Minimálne v rámci tejto témy. A chcel som vidieť kam sa to posunie. Najmä už len z dôvodu, že Jason Clarke mi tu skutočne zmizol a sledoval som už len Heydricha. Bohužiaľ, potom sa dostaneme k parašutistiom Kubišovi a Gabčík. Od toho momentu film začína klesať na kvalite. Rozpráva to ten istý príbeh, čo nám povedal už rok dozadu "Anthropoid". A bez spoilerov poviem, že podľa mňa tam bol tento príbeh podaný lepšie. Ak som mal pocit, že "Anthropoid" so svojou romancou nezaujal, tu je to ešte o niekoľko levelov okatejšie a filmovejšie. Postavy nie sú moc zaujímavé a mám pocit, že ani herci ich charakterom moc nedali. Najväčší problém ale je v tom, že z filmu má potom človek pocit, ako keby chcel povedať dva rôzne príbehy. A nevie to spojiť tak, aby oba vyplynuli zaujímavo. Film by fungoval oveľa lepšie, keby sa sústredil iba na tému z uhlu Heydricha. A mohlo by to skončiť jeho atentátom. Presne to by tomu pomohlo. No miesto toho začneme výborným nápadom, ktorý následne tvorcovia sa rozhodli zmeniť a povedať príbeh, ktorý už povedaný bol, a lepšie. A nie je to dobre vyvážené. Lebo absolútne nevieme z tohoto smeru určiť, kto je vlastne hlavným hrdinom tohto filmu. Napriek tomu, že je to film o Heydrichovi. Aby som to uzavrel, film je veľké sklamanie. Nemyslím si, že by som ho nazval stratou času. Som rád, že som ho videl raz, no určite sa k nemu viac nevrátim. Už len čiste z titulu, že nevie správne rozhodnúť ako povedať svoj vlastný príbeh. Hodnotenie: C+ ()

Galerie (53)

Zajímavosti (18)

  • V závěrečné scéně má nákladní automobil nasazené sněhové řetězy, které v době, kdy se scéna odehrává (pravděpodobně zima 1939 - Kubiš ve skutečnosti opustil republiku v Červnu 1939) neexistovaly. (Jirka_Globus)
  • Parašutistů bylo schováno v kostele dle historiků 7. Na kůru bojovali Opálka, Kubiš a Bublík, v samotné kryptě pak Valčík, Švarc, Hrubý a Gabčík. Z toho 4 zemřeli na kůre kostela a 3 v kryptě kostela. (Jirka_Globus)
  • Štábní kapitán Morávek nespáchal sebevraždu, nýbrž byl zastřelen gestapem v Praze na Prašném mostě, kde tuto událost dodnes připomíná pomníček. (BrianStorker)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama