Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvela komedia, ktora dokaze zlepsit naladu predovsetkym vdaka talentovanemu Burianovi. Je tu spusta dialogov, ktore vdaka roznym nedorozumeniam dokazu divaka pobavit. Ta zaverecna scena s prstom nemala chybu :-) KDY JSTE NAPOSLED ZVRACEL? ALE TO SI NEPAMATUJU, PANE DOKTORE. A KDO SI TO MA PAMATOVAT? JA JSEM ZVRACEL, KDYZ JSEM BYL JESTE DITE, ASI PRED 25 LETY. ALE JA MEL NA MYSLI TED NEKDY!!! AHAAAA, TAK TO JSEM NEZVRACEL... 16.04.2009 _____ Vlasta Burian - (Ošetřovatel Rozruch) +++ Jaroslav Marvan - (MUDr. Brunner) +++ Ladislav Hemmer - (Tajemník) +++ Adina Mandlová - (Sekretářka Věra) +++ Marie Blažková - (Matka Věry) +++ Václav Trégl - (Pacient Klůcek) +++ Antonín Soukup - (Portýr) +++ František Filipovský - (Úředník pojišťovny) +++ Karel Veverka - (Pacient s ovázanou hlavou) +++ Karel Němec - (Zřízenec v nemocnici) +++ Ferdinand Jarkovský - (Kancelářsky sluha) +++ Hudba: Josef Dobeš +++ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mně je přece úplně lhostejno, v jaký měně Vám ta slečinka vyplácí nemocenskou podporu, když Vám to dělá dobře." Vlasta Burian umí před kamerou řádit a nemocnice mu k tomu nabídla nekonečné množství instrumentů i nahrávačů na povedené hlášky. A Burian ty nahrávky umí zasmečovat tak, jako nikdo druhý. Nějaká ta slabší chvilka na mne přitom taky vykoukla, ale přesto pro mne je Kryštof Rozruch jednou z nejzábavnějších postav, kterou československé předválečné plátno dokázalo promítnout. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dneska už se to musí brát trošku s nadhledem, protože je to všechno tak naivní a jednoduché, že to s realitou moc společného nemá. Na druhou stranu se podobným filmům nedá upřít promyšlený scénář, perfektní herecké výkony a překvapivě velká vtipnost. Na plný počet to ale nikdy nebude, na to už je to moc jinde. 80% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Zdravotní pojišťovna je sice záhadně, ale naprosto dokonale fungující mechanismus, kterému však každý nemusí rozumět. Třeba takový Kryštof Rozruch nepochopil, že místo tradičního léčení ischiasu bahenními koupelemi vytasila pojišťovna triumfální tah v podobě nasazení druhého chrupu. Sice není známo, jakým způsobem tato metoda fungule, ale lidé by zkrátka měli zdravotním odborníkům věřit. Rozruch, zcela evidentně neznalý problematiky, se však pouší do absurdního boje s úřední byrokracií ("Já nemám žádná ústa, já mám hubu a tu si budu otvírat a hodně si ji musím otevřít, aby se mi tam ty zuby od vás ještě vešly!"), čímž vytváří klasické situace plné omylů, nedorozumění a konverzačního humoru. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je vskutku překvapivé, jak neobstarožní, ba naopak nadčasová tato komedie je, tempo je výborné, gagy povedené a Vlasta Burian si svou roli skutečně užívá. Ačkoliv ze scénáře je možno vycítit, že byl psán jako "spojovatel" jednotlivých scén (gagů), ve výsledku to vůbec nevadí, protože film je vyrovaný, každá jeho část je tak dobrá, jak dobrý je celek a naopak. Síla humoru pramení zejména z konfrontací postav - vtipně drzý Burian vs zaběhnuté formalní jednání ostatních, kteří na něj nejsou absolutně připraveni. Trochu bláznivé, ale nikoliv splachovací... Což čas už prokázal. 8/10 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Keď Rozruch (Vlasta Burian) prišiel do poisťovne reklamovať, že dostal namiesto bahna umelé zuby, vysvetľoval, že má v pravej nohe ischias. Pritom ale stále ukazuje na ľavú nohu. (J.J.1972)
  • Když Rozruch (Vlasta Burian) vstává, aby opilému Brunerovi (Jaroslav Marvan) zarecitoval báseň o deliriu, bere Bruner do ruky láhev a skleničku, aby si nalil. V navazujícím záběru ale sedí klidně s prázdnýma rukama. (Thanoris)
  • Role Vlasty Buriana je v hotelové knize podepsána Antonínem Streitem (MUDr. Marek) jako Krištof Rozruch, ale na navštívence, kterou Vlasta Burian rozdává v závěru filmu, je vytisknuto Kryštof Rozruch. (krib)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama