Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

To bylo kdysi českých komediantů :) Osobně mi humor "prvorepublikových" filmů docela sedí a je pravda, že je to úplně něco jiného, než jsme v českém filmu zvyklí dnes. Bohužel jsem zatím nestihla těchto filmů vidět moc (donedávna jsem měla o český film téměř nulový zájem, teprve nedávno jsem uznala, že bych si měla doplnit některé mezery), ale každopádně se těším, že se s Vlastou Burianem ještě na nějaký ten snímek podívám. ~(3,8)~ ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie s Burianem. Řezal bych od začátku do konce, kdybych neměl pochroumanou hubu. Skoro jsem si jí roztrhl. Zápletka je v podstatě triviální, ale ty frky, co Burian místy hází jsou prostě geniální. Jednoduše geniální. Ale další filmy s Burianem budou muset pár dní počkat, protože jinak bych si tu pusu asi opravdu utrhl. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

úryvkovitě jsem viděl tenhle film vlastně víckrát, zejména nezapomenutelnou poslední scénu, ale dlouho jsem nechápal, co že je na tom tak úchvatného a výjimečného... po shlédnutí celého snímku v jednom kuse mohu konstatovat, že to pořád úplně nechápu, místy jsem očima posouval čas a na konci si oddychl, že je to za mnou. jako jo, několik povedených vtipů a hereckých výkonů nelze upřít, děj tradičně zmatečný a těžící z osvědčených záměn, takže nikterak originální záležitost, bohužel typu jednou a dost ... na 70% se mi úplně nechtělo, ale přecejen jde o víc než jen tříhvězdičkovou záležitost... ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Další neskutečná Burianova pětihvězdičková exhibice. Ten člověk je prostě neskutečněj gejzír humoru grimas a výrazů. Hodně mu pomáhá Jaroslav Marvan, jediný herec, který s Burianem bez problému vycházel. Na jejich společném hraní je to vidět. a velkou poachvalu si rovněž zaslouží Čeněk Šlégl v své dost možná životní roli. Operace jeho prstu je přímo nezapomenutelná scéna. Jinak mě docela zaujalo, že taková hvězda jako Mandlová (a v roce 39 už byla docela známá) , hrála tak malou roli. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian v té nejlepší formě a ani další herci se svým herectvím nedají zahanbit, úroveň humoru ovšem proměnlivá. Jako film "U pokladny stál" v podstatě nedrží pohromadě, scénář se všemi těmi záměnami a rodinnými vazbami je v zásadě velmi konvenční a předvídatelný, ale jako série vtipných skečů je to ovšem naprosto skvělé. Navíc, všechny ty satirické šlehy zůstávají až nepříjemně aktuální i dnes... Celkový dojem: 75% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Slavná „Balada o deliriu tremens“ ve skutečnosti nebyla slavné kabaretní číslo Vlasty Buriana. Pravdou je, že text k této baladě napsal sám autor předlohy – divadelní hry – Jiří Verner speciálně pro film těsně před natáčením v ateliérech na Barrandově. Podle svědectví Vernerovy manželky Blaženy se Vlasta Burian (Kryštof Rozruch) celou baladu naučil nazpaměť za pouhé dvě hodiny a ihned ji s Jaroslavem Marvanem (MUDr. Osvald Bruner) a Karlem Lamačem natočili. Už nikdy jindy Burian tuto baladu veřejně nerecitoval (ani na divadelních či estrádních scénách). (krib)
  • Role Vlasty Buriana je v hotelové knize podepsána Antonínem Streitem (MUDr. Marek) jako Krištof Rozruch, ale na navštívence, kterou Vlasta Burian rozdává v závěru filmu, je vytisknuto Kryštof Rozruch. (krib)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama