Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mně je přece úplně lhostejno, v jaký měně Vám ta slečinka vyplácí nemocenskou podporu, když Vám to dělá dobře." Vlasta Burian umí před kamerou řádit a nemocnice mu k tomu nabídla nekonečné množství instrumentů i nahrávačů na povedené hlášky. A Burian ty nahrávky umí zasmečovat tak, jako nikdo druhý. Nějaká ta slabší chvilka na mne přitom taky vykoukla, ale přesto pro mne je Kryštof Rozruch jednou z nejzábavnějších postav, kterou československé předválečné plátno dokázalo promítnout. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí Vlasta Burian. Nezapomenutelné, naprosto propracované dialogy. Výborný, ač velmi jednoduchý děj, kde se setkaní i ti kteří by se v současné situaci nejméně rádi viděli. Spousta perfektních scének (,,sugerovaní" slivovice, operace prstu). Každý si zde ovšem najde ty svoje. Je opravdu z čeho vybírat. Film se prostě nezastaví. Obrovské tempo, stále se je na co koukat. Zkrátka vysoce satirická komedie přesně jak má být. Naprosto souhlasím se zdejším hodnocení. Vlastně ani nevím proč nedávám plný počet, neboť vážné výtky nemám. A kdo je má, tak je truhlík. * * * * ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšia komédia, akú som s Burianom videl. Miestami som sa tak smial, že som skoro padal zo stoličky, čo znamená, že to bola veľmi dobrá komédia. No aby som mohol dať nejakej komédii 5 hviezdičiek, nestačí mi len situačný humor, očakávam, že bude mať rozumný príbeh a bude založená na inteligentom humore - najmä dialógoch, čo tomuto filmu chýbalo. Ale keď sa chcem len baviť a vypnem mozog, tak je to super zábava. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Burian nikdy nezklame :-D Ať to vezme z jakéhokoli konce, vždy mě pobaví tak jako málokdo...A co se týče této komediální klasiky, je v ní opravdu málo scén, při kterých bych se nesmál. Když se k tomu přidají další herecké hvězdy jako je Jaroslav Marvan, Čeněk Šlégl nebo snad tehdy opravdu kočka Adina Mandlová, vzniká film, na který se nezapomíná a věřím že taky nezapomene. ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Kritika přepis Burianových her většinou strhala, hodnotila je jako umělý slepenec a žádala původní filmový námět. Čas ukázal, kde je pravda. O slepenci není třeba pochybovat, ale Karel Lamač patřil mezi ty, kteří je dokázali skvěle kamuflovat řadou vybroušených scének, ve kterých se Burian cítil jako doma. Burianovo herectví vycházelo z lidové komiky a pouze jeho improvizační slovně ekvilibristické a mimické schopnosti ho vyvyšovaly nad dobový průměr. Přiměřené režijní vedení a dobří herečtí partneři byli zkrátka nutní. Pro srovnání (Ulice zpívá, On a jeho sestra, Hrdinný kapitán Korkorán, Hrdina jedné noci), pokud dostal Burian volný prostor, byla z toho zkrátka jen slušná lidová zábava. To ale neplatí o tomto filmu, tobogan v nemocniční pojišťovně a alkoholická kůra v rochovských lázních, gremiální rada, dr. Brunner a pacient Klůcek. Vlasta Burian je zkrátka "originál každým coulem", ale operovat bych se od něho nedal. PS: "Já neznám tak zdaleka Vás, ani tady toho pána, ale jestli mohu něco říct, tak prskáte až sem." ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Keď Rozruch (Vlasta Burian) prišiel do poisťovne reklamovať, že dostal namiesto bahna umelé zuby, vysvetľoval, že má v pravej nohe ischias. Pritom ale stále ukazuje na ľavú nohu. (J.J.1972)
  • Slavná „Balada o deliriu tremens“ ve skutečnosti nebyla slavné kabaretní číslo Vlasty Buriana. Pravdou je, že text k této baladě napsal sám autor předlohy – divadelní hry – Jiří Verner speciálně pro film těsně před natáčením v ateliérech na Barrandově. Podle svědectví Vernerovy manželky Blaženy se Vlasta Burian (Kryštof Rozruch) celou baladu naučil nazpaměť za pouhé dvě hodiny a ihned ji s Jaroslavem Marvanem (MUDr. Osvald Bruner) a Karlem Lamačem natočili. Už nikdy jindy Burian tuto baladu veřejně nerecitoval (ani na divadelních či estrádních scénách). (krib)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama