Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Moje další burianovka. Tyto filmy se čím dál více řadí k těm, na které se ráda podívám znovu. Doslova se tluču do hlavy, že jsem komedie a vůbec filmy z první republiky nesledovala dříve, protože tam mezi nimi nacházím opravdu hodně povedených kousků. A film, kdyby byl sebevětší blbostí, Burian dokáže svým komickým mistrovstvím pozvednout. Naštěstí U pokladny stál není blbostí, ale dobrou komedií, a když se k tomu přidají herci jako Burian, Marvan, Mandlová a další, vyleze z toho moc příjemný film. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Klasická česká komedie s Vlastou Burianem, která je neuvěřitelná tím, že mnohé její vtipy dodneška nezestárly. Nejlepší je čekat obstarožní nudu a následně být přemile překvapen svěžím tempem, výborným timingem a nenapodobitelným Burianem. Jen škoda jisté klopýtavosti v závěru. 80% Zajímavé komentáře: Karlos80, Zloděj kol ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Zdravotní pojišťovna je sice záhadně, ale naprosto dokonale fungující mechanismus, kterému však každý nemusí rozumět. Třeba takový Kryštof Rozruch nepochopil, že místo tradičního léčení ischiasu bahenními koupelemi vytasila pojišťovna triumfální tah v podobě nasazení druhého chrupu. Sice není známo, jakým způsobem tato metoda fungule, ale lidé by zkrátka měli zdravotním odborníkům věřit. Rozruch, zcela evidentně neznalý problematiky, se však pouší do absurdního boje s úřední byrokracií ("Já nemám žádná ústa, já mám hubu a tu si budu otvírat a hodně si ji musím otevřít, aby se mi tam ty zuby od vás ještě vešly!"), čímž vytváří klasické situace plné omylů, nedorozumění a konverzačního humoru. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

U pokladny stál rozhodně patří k nejlepším komediím, které se v české předválečné kinematografii podařilo natočit. Ze skvělého Buriana srší obrovské charisma, se svou rolí se doslova mazlí a vychutnává si ji. Díky skvělým výkonům dalších herců (např. Jaroslav Marvan, Čeněk Šlégl), kteří Buriana výtečně doplnili, si tak můžete vychutnat vynikající situační i verbální humor (dialogy vybroušené jako křišťál) s řadou nezapomenutelných scének. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvela komedia, ktora dokaze zlepsit naladu predovsetkym vdaka talentovanemu Burianovi. Je tu spusta dialogov, ktore vdaka roznym nedorozumeniam dokazu divaka pobavit. Ta zaverecna scena s prstom nemala chybu :-) KDY JSTE NAPOSLED ZVRACEL? ALE TO SI NEPAMATUJU, PANE DOKTORE. A KDO SI TO MA PAMATOVAT? JA JSEM ZVRACEL, KDYZ JSEM BYL JESTE DITE, ASI PRED 25 LETY. ALE JA MEL NA MYSLI TED NEKDY!!! AHAAAA, TAK TO JSEM NEZVRACEL... 16.04.2009 _____ Vlasta Burian - (Ošetřovatel Rozruch) +++ Jaroslav Marvan - (MUDr. Brunner) +++ Ladislav Hemmer - (Tajemník) +++ Adina Mandlová - (Sekretářka Věra) +++ Marie Blažková - (Matka Věry) +++ Václav Trégl - (Pacient Klůcek) +++ Antonín Soukup - (Portýr) +++ František Filipovský - (Úředník pojišťovny) +++ Karel Veverka - (Pacient s ovázanou hlavou) +++ Karel Němec - (Zřízenec v nemocnici) +++ Ferdinand Jarkovský - (Kancelářsky sluha) +++ Hudba: Josef Dobeš +++ ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Slavná „Balada o deliriu tremens“ ve skutečnosti nebyla slavné kabaretní číslo Vlasty Buriana. Pravdou je, že text k této baladě napsal sám autor předlohy – divadelní hry – Jiří Verner speciálně pro film těsně před natáčením v ateliérech na Barrandově. Podle svědectví Vernerovy manželky Blaženy se Vlasta Burian (Kryštof Rozruch) celou baladu naučil nazpaměť za pouhé dvě hodiny a ihned ji s Jaroslavem Marvanem (MUDr. Osvald Bruner) a Karlem Lamačem natočili. Už nikdy jindy Burian tuto baladu veřejně nerecitoval (ani na divadelních či estrádních scénách). (krib)
  • Když Rozruch (Vlasta Burian) vstává, aby opilému Brunerovi (Jaroslav Marvan) zarecitoval báseň o deliriu, bere Bruner do ruky láhev a skleničku, aby si nalil. V navazujícím záběru ale sedí klidně s prázdnýma rukama. (Thanoris)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama